Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odróżnić ER-RTL od ER-TH?

chcialbympompe

Recommended Posts

ER-TH jest to regulacja w funkcji temperatury pomieszczenia za pomocą zwykłego zaworu termostatycznego.

ER-RTL jest to regulacja w funkcji temperatury wody powracającej z wężownicy za pomocą zaworu termostatycznego RTL. W tym wypadku zamiast iglicy jak w zaworze termostatycznym jest pod głowicą termostatyczną zamontowany duży walcowaty czujnik temperatury wody przepływającej poprzez zawór.

nilsan

ER-TH jest to regulacja w funkcji temperatury pomieszczenia za pomocą zwykłego zaworu termostatycznego.

ER-RTL jest to regulacja w funkcji temperatury wody powracającej z wężownicy za pomocą zaworu termostatycznego RTL.

Teorię znam :) Wiem czym się różnią zawory w zasadzie działania.

W tym wypadku zamiast iglicy jak w zaworze termostatycznym jest pod głowicą termostatyczną zamontowany duży walcowaty czujnik temperatury wody przepływającej poprzez zawór.

A orientujesz się może, czy korpus zaworu test taki sam? To znaczy czy można RTL przerobić na TH i odwrotnie poprzez samą wymianę wkładki zaworowej i ewentualnie głowicy?

Różnica jest pod głowicą termostatyczną, którą zdejmowałem w jednym i drugim przypadku. Co do dostępności wkładek i głowic, to poszukaj na stronie producenta swojego RTL'a. Samych wkładek nie wymieniałem, ale korpusy wyglądają na identyczne.

nilsan

Edytowane przez nilsan

Według dystrybutora w PL jednak korpusy się różnią. Czy to prawda to nie wiem. Zamówiłem kompletne, nowe zestawy RTL i albo przełożę same wkładki albo razem z korpusami jak nie będzie pasowało. Swoją drogą rozrzut cen w różnych sklepach dochodzi do 100%. Fajna branża skoro są takie marże :)

• 3 weeks później...
Moim zdaniem dystrybutor polewa, bo wygodniej mu sprzedać gotowy produkt, a poza tym nie ma o tym bladego pojęcia jak wykonane są gniazda w korpusie.

Mam u siebie jedną i drugą wersję i korpusy są identyczne, a na podstawie mojego doświadczenia wnioskuję, że gniazda też.

nilsan

No i masz 100% racji! Właśnie wymieniłem same wkładki ale musiałem kupić kompletne zawory wraz z obudowami! Żenada jakaś...

Nie wierzcie w to co mówią "doradcy" z firmy MEIBES! Albo się po prostu nie znają albo celowo wprowadzają klient w błąd. Nie wiem co gorsze :(

Za to ja by ktoś chciał to mam na zbyciu bardzo tanio 2szt. ER-TH (używane były tylko głowice i wkładki, podmieniłem też plastikowe zaślepki).

Edytowane przez chcialbympompe