chcialbympompe 19.02.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Pytanie jak w temacie. Jak odróżnić ER-RTL od ER-TH? Czym się różnią w wyglądzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 20.02.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 ER-TH jest to regulacja w funkcji temperatury pomieszczenia za pomocą zwykłego zaworu termostatycznego.ER-RTL jest to regulacja w funkcji temperatury wody powracającej z wężownicy za pomocą zaworu termostatycznego RTL. W tym wypadku zamiast iglicy jak w zaworze termostatycznym jest pod głowicą termostatyczną zamontowany duży walcowaty czujnik temperatury wody przepływającej poprzez zawór. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.02.2012 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 ER-TH jest to regulacja w funkcji temperatury pomieszczenia za pomocą zwykłego zaworu termostatycznego. ER-RTL jest to regulacja w funkcji temperatury wody powracającej z wężownicy za pomocą zaworu termostatycznego RTL. Teorię znam Wiem czym się różnią zawory w zasadzie działania. W tym wypadku zamiast iglicy jak w zaworze termostatycznym jest pod głowicą termostatyczną zamontowany duży walcowaty czujnik temperatury wody przepływającej poprzez zawór. A orientujesz się może, czy korpus zaworu test taki sam? To znaczy czy można RTL przerobić na TH i odwrotnie poprzez samą wymianę wkładki zaworowej i ewentualnie głowicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 20.02.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Pewnie tak, bo korpusy pod wkładki są takie same. Różnica jest tylko w samych wkładkach i skojarzonych z nimi głowicach. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.02.2012 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Pewnie tak, bo korpusy pod wkładki są takie same. Jesteś pewien tej informacji? Na zdjęciach wyglądają podobnie ale nie wiem jak na żywo. No i czy same wkładki są dostępne w sprzedaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 20.02.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) Różnica jest pod głowicą termostatyczną, którą zdejmowałem w jednym i drugim przypadku. Co do dostępności wkładek i głowic, to poszukaj na stronie producenta swojego RTL'a. Samych wkładek nie wymieniałem, ale korpusy wyglądają na identyczne. nilsan Edytowane 20 Lutego 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.02.2012 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Napisałem właśnie pytanie do firmy MEIBES. Korpusy na zdjęciach wyglądają identycznie tylko nie wiem czy gniazdo wkładek nie jest inne (chociaż dla producenta byłoby to tylko utrudnienie). Tak czy inaczej dziękuję za zainteresowanie tematem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 21.02.2012 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Według dystrybutora w PL jednak korpusy się różnią. Czy to prawda to nie wiem. Zamówiłem kompletne, nowe zestawy RTL i albo przełożę same wkładki albo razem z korpusami jak nie będzie pasowało. Swoją drogą rozrzut cen w różnych sklepach dochodzi do 100%. Fajna branża skoro są takie marże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 22.02.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Moim zdaniem dystrybutor polewa, bo wygodniej mu sprzedać gotowy produkt, a poza tym nie ma o tym bladego pojęcia jak wykonane są gniazda w korpusie.Mam u siebie jedną i drugą wersję i korpusy są identyczne, a na podstawie mojego doświadczenia wnioskuję, że gniazda też. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 10.03.2012 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) Moim zdaniem dystrybutor polewa, bo wygodniej mu sprzedać gotowy produkt, a poza tym nie ma o tym bladego pojęcia jak wykonane są gniazda w korpusie. Mam u siebie jedną i drugą wersję i korpusy są identyczne, a na podstawie mojego doświadczenia wnioskuję, że gniazda też. nilsan No i masz 100% racji! Właśnie wymieniłem same wkładki ale musiałem kupić kompletne zawory wraz z obudowami! Żenada jakaś... Nie wierzcie w to co mówią "doradcy" z firmy MEIBES! Albo się po prostu nie znają albo celowo wprowadzają klient w błąd. Nie wiem co gorsze Za to ja by ktoś chciał to mam na zbyciu bardzo tanio 2szt. ER-TH (używane były tylko głowice i wkładki, podmieniłem też plastikowe zaślepki). Edytowane 10 Marca 2012 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts