Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brak działki na mapie zasadniczej

olinek okrąglinek

Recommended Posts

Witam!

Chcę wystąpić o WZ. Pojechałam do starostwa po kopie mapy zasadniczej i ...... przezyłam szok!!!! Nie ma mojej działki na mapie!!! Wyglada to tak, jakby ktoś wytarł gumką cały pas, łącznie z drogą powiatową i obecnymi zabudowaniami.

[/img]

Mąż dostał tę działkę od rodziców, jakieś 10 lat temu. Wszystko było geodezyjnie podzielone. Na mapie nie ma granic z sąsiednimi działkami. I dlaczego na mapie nie ma zaznaczonej drogi powiatowej na "naszym" kawałku??

Co z tym można zrobić??? W obsłudze klienta jakies młode dziewczę siedziało i nie umiało mi pomóc. Powiedziała, że jeszcze sie z takim czymś nie spotkała.

Do kogo się udać? I kto ma za to zapłacić? Bo przecież geodeta juz raz dostał za to pieniądze. Kto odpowiada za takie "kwiatki"?

Edytowane przez olinek okrąglinek
nieczytelne zdjecie

a złożył ktoś pismo do urzędu o uaktualnienie map?

Raczej nie... Nawet nie wiedziałam, że tak trzeba

Adresatem pisma jest Starostwo?

Jakieś koszty?

ile czasu ma Urząd na uaktualnienie?

P. S. Na działce obok jest nowy dom, a granicy między naszą a tamta działką nie ma na mapie. Tzn. że oni tez nie uaktualniali? Nie ma takiego obowiązku? To jak robili mapę do celów projektowych?

Z działką z drugiej strony tez nie ma zaznaczonych granic, mimo że od zawsze stan jest taki sam - a granic niet.

Edytowane przez olinek okrąglinek

Raczej nie... Nawet nie wiedziałam, że tak trzeba

Adresatem pisma jest Starostwo?

Jakieś koszty?

ile czasu ma Urząd na uaktualnienie?

P. S. Na działce obok jest nowy dom, a granicy między naszą a tamta działką nie ma na mapie. Tzn. że oni tez nie uaktualniali? Nie ma takiego obowiązku? To jak robili mapę do celów projektowych?

Z działką z drugiej strony tez nie ma zaznaczonych granic, mimo że od zawsze stan jest taki sam - a granic niet.

Może warto pójść najpierw na rozmowę z kierownikiem ośrodka, pokazać mapę ewidencji, pokazać wszystkie papiery i wówczas zobaczyć co zrobi. Pamię taj że jest też Wojewódzki Inspektor Nadzoru Geodezyjnego, do którego możesz napisać skargę. A swoją drogę, to niezły numer z ta mapą.

Może warto pójść najpierw na rozmowę z kierownikiem ośrodka, pokazać mapę ewidencji, pokazać wszystkie papiery i wówczas zobaczyć co zrobi. Pamię taj że jest też Wojewódzki Inspektor Nadzoru Geodezyjnego, do którego możesz napisać skargę. A swoją drogę, to niezły numer z ta mapą.

Dzięki. To jest jakaś myśl. Najpierw do kierownika. A numer rzeczywiście niezły.:eek:

Może to głupie co powiem ale ta mapa wygląda jak by się im drukarka zacieła.

Ja bym podjechała do geodezji i porozmawiała z kimś kompetentnym. Nie bardzo mi się chce wierzyć że mają nagle taką białą plamę.

Właśnie tak to wygląda - jak jakś biała plama. Rozmowa z kimś kompetentnym jest tu konieczna. Dzięki. W tym amoku nawet o tym nie pomyslałam.

Dodam jeszcze, że na mapie ewidencyjnej wszystko jest jak trzeba. Ale do WZ potrzebna jest przecież kopia mapy zasadniczej. Co robić????

Może to przejdzie ?

Wniosek powinien zawierać:

granic terenu objętego wnioskiem, przedstawionych na kopii mapy zasadniczej lub w przypadku jej braku na kopii mapy ewidencyjnej, obejmującej teren, którego wniosek dotyczy i najbliższe otoczenie tego terenu,