romek88 24.02.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Jestem świeżym forumowiczem, więc na wstępie "cześć wszystkim!" Oczywiście sprowadza mnie tu to o czym już wspomniałem w temacie, w wakacje czeka mnie rewolucja w pokoju. Sprawa jest skomplikowana i żeby nic nie zapomnieć będę pisał w punktach;) Ale zanim punkty opisze w skrócie pokój. To tak; - ściany były malowane jakieś 2-3 lata temu - to co obecnie jest na murach to tak: tynk, pseudo gładź, żółta tikkurila śliska, grunt, pomarańczowa tikkurila śliska, grunt, ciemna tikkuurila śliska. Ciemna to znaczy na jednej ścianie granatowa, na 2 krótszych ścianach ciemno szara, na najdłuższej ciemna fototapeta (miasto w nocy). - najdłuższa ściana + ta z oknem to ściany zewnętrzne, niczym nie ocieplone, zimne jak cholera. Skrapla się na nich para jak w pokoju są nawet 3 osoby. - ściana z tapetą i okrągły narożnik są wilgotne, wygląda to tragicznie, tapeta odchodzi na dole. - na podłodze są panele (z ostatniego malowania), kolor to ciemny orzech chyba, takie ciemne brązowe. - sufit z regipsów kręcony do drewnianych belek bez stelaża - drzwi 80cm - pod oknem grzejnik 120x60 - meble: szafa z IKEA (śmieciowa), komoda z IKEA, sofa brązowa, łóżko rozsuwane "wzdłuż", blat z IKEA długi na jakieś 2m z IKEA (śmieciowy, wytarł się wszędzie gdzie się dotyka;)), 2 fotele biurowe, szafka pod biurkiem. Wszystkie meble z ostatniego malowania, kolor jak panele, ciemny brąz. - drzwi i okna, stare białem ************************************************************************************************ I teraz tak: 1. W pokoju "mieszkają" 2 osoby. Mężczyźni w wieku 24 i 15lat. 2. Muszą się zmieścić obecna sofa rozkładana i łóżko (łóżko może wymienimy na coś nowego) 3. Musi być miejsce na rower (!) 4. Musi być miejsce do "pracy" dla 2 osób, czyli blat z komputerem i wolnym miejscem, 150cm to chyba minimum? 5. Dużo myślałem nad rozmieszczeniem i niżej załączam plik jak mi to wyszło najlepiej. Biórko i sofa muszą umożliwiać wygodne oglądanie filmów;) Ich ustawienie raczej się nie zmieni, takie ustawienie ogranicza odblaski z okna na monitorze, jednocześnie nie siedzimy tyłem do drzwi (niezbyt bym chciał) 6. Panele muszą zostać bo są nowe 7. Sufit chyba wymienię na regips na stelażu krzyżowym 8. Na zewnętrzne ściany dałbym regips na stelażu odsuniętym o 5cm od gołego muru (bez tynku), przestrzeń wypełniłbym wełną 5cm (wentylować tą przestrzeń między ścianą a płytami? Kratki na dwór czy do pokoju? 9. Ściany na 100% maluje na biało. Nie ma opcji na zmianę w tej kwestii bo nie widziałem białych ścian u mnie w domu już chyba z 10lat;) Poza tym chcę odmiany, czyli jak najjaśniejszego wnętrza. 10. Okno będzie prawdopodobnie plastikowe. 11. Drzwi chciałbym nowe, chyba lepiej poszerzyć na 90cm? 12. Szafa. Myślę nad wnękową z lustrzanymi, przesuwanym drzwiami. Tylko gdzie ją umieścić, na ścianie z drzwiami? Może na całej tej ścianie? Tylko wtedy wchodząc do pokoju będzie tunel długi na 100cm, słabo to widzę... 13. Musi gdzieś być rower, może wisieć na ścianie albo stać, tylko nie ma gdzie:/ Teraz stoi oparty o całą szafę... 14. Mam komodę z 2 głębokimi szufladami i 2 półkami zamykanymi. Na tej komodzie stoi wieża stereo. 15. Trzeba gdzieś postawić 2 kolumny, teraz stoją w okrągłym narożniku i po drugiej stronie łóżka (między łóżkiem a kolumną komoda) 16. Blat jak pisałem, chyba 150cm to jest minimalna długość dla 2 osób. Nie chcę już tektury z IKEA. Jakiś tani drewniany trzeba poszukać. 17. Ogólnie chciałbym żeby pokój wydawał się jak największy, biały kolor go wizualnie powiększy? Teraz jest strasznie nawalone, tylko na takiej powierzchni 2 osoby ciężko zmieścić... 18. Chciałbym bez szaleństw jeśli chodzi o pieniądze. Wszystko co dam radę zrobić sam to zrobię, mam dobrego kolegę od wykończeniówki tak z że pewnie mi podpowie dużo w sprawach technicznych. 19. Na wewnętrzne ściany dałbym gładź na farbę, łatwiej by było pomalować na biało. Można tak? Będzie to się trzymać? 20. Komoda z IKEA zostaje, można ją ewentualnie obkleić, tylko czy jest sens jeśli podłoga i sofa to czarny brąz? Strasznie dużo się tego nazbierało. Pewnie jest mało zrozumiałe, ale temat jest skomplikowany przez to, że są 2 osoby, no ale inaczej się nie da. Starałem się to jak najprościej opisać. Jeśli jest ktoś komu chce się to przeczytać i kto potrafi jakoś pomóc/doradzić to było by super. Mam czas do wakacji i chciałbym to rozegrać tak, żeby wyszło najlepiej jak to możliwe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 plastikowe okno, przemarzająca ściana, ocieplenie od wewnątrz - zakładacie hodowlę grzybów? Ja mam biurko z kompem 1,2 m i uważam, że 30 cm więcej nie dałoby miejsca do pracy dla dwóch osób. Min. to 180 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts