Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Chce sam zrobic instalacje do centralnego odkurzacza i prosze bardziej doswiadczonych o pomoc w usytulowaniu gniazdek.

Napewno chce automatyczna szufelke przy kominku i kuchni oraz zastnawiam sie nad wiatrołapem. Gdzie dac reszte gniazdek ?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4855656e87771882.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ea7b61d59259cc32.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2600dc619b5a08cb.html

Druga sprawa gdzie najlepiej dac jednastke centralna - garaz, kotlownia czy piwnica ?

Z gory dziekuje za odpowiedz

Tomek

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też robiłem sam OC.

Na twoim miejscu jednostkę centralną umieścił bym w garażu tak żeby wydech był na ścianie na przeciwko bramy, jednostkę możesz umieścić np. za kominem.

Rozmieszczenie gniazd najlepiej sprawdzić na budowie. Weź 9 metrowy sznurek i posprawdzaj dokąd sięgasz z gniazdka, załóż jakiś margines na meble, fotele. Tak na szybko to wydaje mi się że dobrym miejscem jest ścianka pomiędzy wc a korytarzem i ścianka pomiędzy wiatrołapem korytarzem i spiżarnią.

Ale trzeba sprawdzić czy 2 gniazda wystarczą. Na górze jeżeli wystarczy jedno gniazdo to umieścił bym je na ścianie pomiędzy garderobą a komunikacją.

Ja zrezygnowałem z szufelki obok kominka i szufelki w kuchni. Szufelkę zrobiłem tylko w wiatrołapie. Najlepiej u ciebie zrobić szufelkę w wiatrołapie pod szafą. W kuchni zaplanowałem gniazdo z wężem elastycznym - wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem.

Na projekcjie możesz posprawdzać sobie zasięg cyrklem.

• 9 months później...
W Muratorze przeczytałem artykuł dotyczący instalacji centralnego odkurzania.Wynika z niego że wybierając przebieg rur,trzeba pamiętać że kazde załamanie powoduje spadek siły ssania i wzrost oporów przepływu.Dlatego powinno ich być jak najmniej.Zmiana kierunku przebiegu powinna być wykonana łagodnymi łukami lub przy użyciu kolan 30 i 45 stopni.Czy u was tak wygląda instalacja pod centralne odkurzanie?

Tylko chciałem zwrócić uwagę, że w systemie odkurzacza bardzo łagodne te 90st.

W porównaniu z 2x45st jakoś to nie mało kolosalnej różnicy.

Zawsze bezpieczniej 2x45st. jak się ma możliwości osadzenia, później to się odbija na zapotrzebowaniu jednostki centralnej. Ale bardziej chodzi jak rozległa instalacja i końcówek sporo. W moim przypadku nie miało to wielkiego znaczenia.

popieram ze w warstwie izolacji - co do załamań to o niebo lepiej 2x45 i pod kątem prostym - a te opory to dość znaczące - pamiętajmy ze spadek ciśnienia to spadek sprawności, do tego mniejsza prędkość w kanałach i większe szanse ze się nam coś na ściankach ostanie -

a i te 90 stopni to się raczej przy samych wylotach albo jednostce montuje by coś dużego nie dostało się do instalacji później do jednostki centralnej.

• 4 weeks później...

Witam

Zerknijcie na projekt i dajcie znac jakbyscie rozwiazali proekt centrlanego odkurzacza.

Na czerwono - odkurzacz - w garazu.

Na zielono scianki na pietrze i propozycja dwoch gniazd

Na czarno - gniazdo na dole

Na zolto - szufelka

Na niebiesko - trasa rur.

1) Schemat ok ?

2) Jak doprowadzic rure na gore do srodkowego gniazda ? Po prostu od tego co jest po prawej, zrobic katownik 90 st i dac w prawo, a na koncu atownik 90 st do gory ? ? Chyba nie uniknie sie takich katownikow robiac na pietrze ?

3) Jak konczyc przy gniazdach ? Ma byc np rura w podlodze, katownik 90 st do gory i tam gniazdo w scianie (czyli kolejny kat w bok o 90 st, gniazdo ma go wbudowanego czy nie ?) ?

4) Jak sie konczy przy szufelkach ? Ma po prostu w pionie wyjsc rura z podlogi do gory (a szufelka ma wejscie od dolu) ?

5) kiedy stosowac "luk"a kiedy "kolanko" ? Mam rozumiec, ze to pierwsze jest lagodniejsze a co za tym idzie lepsze i jakby sie dalo wszedzie zastosowac luk (nawet przy gniazdach) ?

6) Jak sie mijac np z podlogowka w kuchni ?

http://images47.fotosik.pl/221/8135e0e34cc7b664med.jpg

Fantom[/img]

ad 5 przy gniazdach stosuje się kolanka 90 stopni - jakby coś ci się miało na kolanku zaciąć że będzie tuż przy gnieździe dalej w miarę możliwości kolana 45 stopni albo łuki 90 stoni

Rura idzie na chudziaku, gniazdo jest wyzej powiedzmy 40 cm. Czyli od takiej rury ida potem dwa kolana 90 st aby wejsc do gniazda ? Czy to nizej powinno byc lukiem a to wyzej kolanem ?

Fantom

• 1 year później...
A dlaczego nie można prowadzić rur bezpośrednio na chudziaku?

Może dlatego że trudno to odizolować? są rózne techniki i różne trasy przewodów ja poprowadziłem po izolacji chudziaka a jeszcze przed ociepleniem - na te rurki pójdzie 10cm ocieplenia następnie instalacja wody zimnej i ciepłej, i znów 5cm i wylewka(jastrych) z rurkami ogrzewania.

Pierwsza fotka (z mojej instalacji)pozostałe to zbiór z internetu które są wymowne w tym względzie, że nie położone są bezpośrednio na chudziaku ale na jego izolacji , ale to wydaje się logiczne bo same rurki nie utrudniają jej położenia.

IMG_6703.jpg

13.jpg

000601iq3.jpg

807657378_4.jpg

rm_luty08_odkurzanie_4.jpg

ja nie mam nigdzie kolanka 90 oprócz bezpośredniego podejścia pod gniazdko, zamiast tego tam gdzie był ostry skręt jest 2x45

U mnie jest podobnie, w jednym miejscu zastosowałem "łagodny łuk 90*a wszędzie indziej jest 2x45 z pewnym odcinkiem rury prostej raz to jest 2m raz 1,5m.

Ma to właśnie na względzie zapewnić lepszy(nie utrudniony)przepływ powietrza w instalacji.

Zdjęcie pierwsze instalacja CO u mnie z wykorzystaniem 2x45*, natomiast pozostałe zdjęcia wykonane przez firmy specjalistyczne montujące centralne odkurzacze, które dosyć często korzystają z rozwiązań zastępujących ostre 90* "na łagodny łuk" 90*.

IMG_6700.jpg

800292919.jpg

800292919_3.jpg

000401vu8.jpg