tomek131 01.03.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 już nie naganiaj .systemowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 01.03.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Rozumiem że mówisz o samym materiale? Bo jak doliczysz budowlańca, obróbkę komina przy dachu i jakiś klinkierek na górę komina to chyba jak pomnożysz *2 to może się w tym zmieścisz. A to do 20 już niewiele zostanie a i jeszcze dodatkowy kanał wentylacyjny bo przy gazie musi być. komin systemowy leier 7,66 metra + wentylacja - placilem teraz 2200 zl za komplet, czy ktos ci karze robic w domu zlote klamki? wiec tak samo nikt nie musi robic na kominie klinkieru, mozna zrobic zwykle tynki, budowlaniec przy koszcie calej budowy za komin systemowy nie wezmie wiecej bo to taka sama robota jak przy budowie sciany, nie masz komina to musisz to miejsce zabudowac sciana zeby nie bylo dziury widac nie zrozumiales mnie, ja tez jestem za PC ale nie staram sobie na sile wytlumaczyc ze jest to tansze rozwiazanie bo nie jest, mam swiadomosc ze jest drozsze i nie szukam na sile komina za 10 tys i pieca za 15 tys jak niektorzy pisza i nie kombinuje z przylaczem gazu przez 4 dzialki sasiada zeby zaplacic 4 razy wiecej niz musze zeby udowodnic ze pompa bedzie tansza niz inne zrodla energi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.03.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Słuchaj dobrze cię zrozumiałem i wiem że chcesz pompę. Jeśli znalazłeś budowlańców którzy zrobili ci kosztorys na budowę komina za 3k czyli policzyli w tym wszystkim materiał, dodatkową robociznę przy stropie bo potrzebna dodatkowa dziura, obróbkę dachu i obróbkę komina powyżej dachu to chwała ci za to. Ja najniższą cenę za komin jaką udało mi się uzyskać to 5K. Zaznaczam iż mam wycenę na całość bez kominów ale prosiłem w drugiej wersji o wyceny z uwzględnieniem jednego komina ze względu na ewentualną zachciankę żony. We wszystkich przypadkach kosztorys rósł minimum o 5K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 01.03.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 . We wszystkich przypadkach kosztorys rósł minimum o 5K 5 tys za komin? masz 3 bloczki na kazdy metr budowy , w takim razie skoro ja za caly domek place 30kilka tysiecy to bez dwoch kominow bym placil dwadziesciakilka? to chyba w takim razie pogadam z wykonawca bo jeden komin zostawiam pod kominek, a za ten drugi to mu kaze chyba cale ocieplenie zrobic (robocizne oczywiscie) jakos dla mnie te liczby sa nierealne albo ja sie niebawem przejade na moich wykonawcach ktorych mam sprawdzonych z polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.03.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Trzydzieści tys. ? - daj namiar bo u mnie na materiał wyjdzie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 01.03.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 skad jestes? bo ci odemnie buduja tylko w okolicy krakowa , za domek 115 metrow po podlodze SSO 32 tys robocizna materialy te drozsze jak liczylem wychodza mi 40 tys (pustaki thermopor , wiezba, deski szalunkowe, beton , dachowka , stal ) no i do tego pewnie dojdzie ze 20 tys tych niby mniejszych wydatkow ale co jak co pewnie z tysiaca wydalem na paliwo i telefon zeby takie materialy znalesc , nie mowie juz o dwoch tygodniach jazdy za materialami zeby je znalesc w takiej cenie , no i do tego czesc placilem juz w zimie bo bylo taniej, a teraz sobie leza i czekaja na skladzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.03.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Tak przypuszczałem że mówisz o samej robociźnie dlatego ten uśmieszek na końcu. Moi załatwiają cały materiał na siebie (sprawdzałem i materiał załatwiają naprawdę w dobrych cenach) domek 176m z użytkowym poddaszem a robociznę wyliczyli na 50K, tak więc robocizna za m2 mniej więcej taka sama. SSO razem z płytą fundamentową, materiałami i robocizną zamknę gdzieś kwotą 160-170K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 02.03.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 (edytowane) Nie weryfikowałem całych obliczeń ale widzę, że zakładasz całe ogrzewanie +CWU w II-iej taryfie co może nie być realne. Do tego pamiętaj, że cała reszta prądu (I-sza taryfa) będzie kosztowała dużo więcej czyli to konsumuje pewną część zysków z II-iej taryfy.Poza tym dziwne jest, że w każdych innych obliczeniach prąd wychodzi 2x drożej niż gaz. Edytowane 2 Marca 2012 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 02.03.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Nie weryfikowałem całych obliczeń ale widzę, że zakładasz całe ogrzewanie +CWU w II-iej taryfie co może nie być realne. Do tego pamiętaj, że cała reszta prądu (I-sza taryfa) będzie kosztowała dużo więcej czyli to konsumuje pewną część zysków z II-iej taryfy. Poza tym dziwne jest, że w każdych innych obliczeniach prąd wychodzi 2x drożej niż gaz. Trochę nie tak. Dużo się nasiedziałem nad analizowaniem "słuszności" taryfy weekendowej G12w i wychodzi na to, że nawet nie mając PC (jak ja) ogólny rachunek za energię będzie niższy w G12w niż G11 pomimo droższej kWh w taryfie "dziennej", bez jakichkolwiek zmian przyzwyczajeń typu pranie po nocach. Twierdzenie, że "stracimy" na tym, że dzienna taryfa zawyży nam w G12w rachunki jest, wierzcie mi, nietrafiona. Tym bardziej posiadając PC nie ma nad się zastanawiać. Co do wykorzystania 2.taryfy to z rzeczywistych danych naszych forumowiczów wychodzi, że spokojnie można dojść do 80-90% zużycia w taniej i jedynie 10-20% w drogiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.03.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Jakie mity ? Po prostu dobry kalkulator 1kWh z gazu wychodzi ok.0,26zł,Twoje 1700zł tj.6538kWh,dodamy do tego cwu ok.3000kWh=9538kWh*0,26zł=2479zł,dodamy do tego 700zł dodatkowych rocznych opłat przesyłowych tj.3179zł A teraz czysty prąd,cena 1kWh w II taryfie to 0,33zł,Twoje zużycie na c.o+cwu to 9538kWh*0,33zł=3147zł,nie dodajemy dodatkowych opłat przesyłowych bo ich nie mamy To jest porównanie samego zużycia bez porównania inwestycji. I co ? Gdzie te mity ? Z uwzględnieniem wytłuszczonego zdania przy pompie wyjdzie 1/3 tego A i jeszcze jedno - nie wziąłeś pod uwagę chyba sprawności kotła gazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 02.03.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Jakie mity ? Po prostu dobry kalkulator 1kWh z gazu wychodzi ok.0,26zł,Twoje 1700zł tj.6538kWh,dodamy do tego cwu ok.3000kWh=9538kWh*0,26zł=2479zł,dodamy do tego 700zł dodatkowych rocznych opłat przesyłowych tj.3179zł A teraz czysty prąd,cena 1kWh w II taryfie to 0,33zł,Twoje zużycie na c.o+cwu to 9538kWh*0,33zł=3147zł,nie dodajemy dodatkowych opłat przesyłowych bo ich nie mamy To jest porównanie samego zużycia bez porównania inwestycji. I co ? Gdzie te mity ? plątasz sie w zeznaniach, ja pisalem o mitach dotyczacych drogich piecow gazowych, drogich kominow itp itd a ty ciagle o tej cenie gazu , przeciez ja wiem ile kosztuje gaz i ile kosztuje prad, rozchodzi sie o cene instalacji kolejny raz pisze , droga to jest pompa ciepla i szansa zwrotu jest niewielka wedlug twojego liczenia potrzebuje niech bedzie 10000 kwh rocznie choc przyjete 3000kwh na CWU to troche za duzo ale niech ci bedzie, po twojemu przy sredniej sprawosci calorocznej pompy ciepla COP 3,5 - te 10000KWH bede mial wyprodukowane za jakies 3000kwh , czyli za jakies 1200 zl brutto liczac srednio uzywanie taryfy dziennej i nocnej za gaz wedlug twoich wyliczen placilbym jakies 3000zl , a wedlug moich wyliczen jakies 2700 w sumie z oplatami przesylowymi i cala reszta roznica wynosi okolo 1500 zl rocznie (choc i tak uwazam ze pompa wezmie wiecej pradu) a roznica w cenie instalacji to okolo 12-15 tys w moim przypadku, czas zwrotu to minimum 10 lat , gdzie przy gwarancji na pompy max 5 lat bo takie daja instalatorzy nadal jest ryzykiem choc ja i tak jestem za PC to i tak po raz setny wiem ze nie jest to rozwiazanie najtansze biorac pod uwage UZYTKOWANIE i INSTALACJI calego systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 02.03.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Prawda jest taka, że czym mniej energii zużywa dom, tym mniej opłacalna staje się PC, niemniej nawet jakby miało się to zwracać przez 20 lat to warto. Biorąc pod uwagę prognozy wzrostu cen energii, a drożeć będzie i prąd i gaz, "czas zwrotu" będzie malał, bo rosła też będzie dysproporcja w rachunkach pomiędzy gazem, a prądem zużywanym przez PC. Co do kosztów montażu gazu to muszę się zgodzić, że nie jest to dużo. "Kominem" może przecież być rura koncentryczna wyprowadzona przez ścianę, u brata tak jest, działa bez zarzutu 13 lat - do 2000 zł. Komin systemowy drożej - powiedzmy 5000 zł na gotowo. Kociołek kondensat nawet Wieśmana kosztuje poniżej 5000 brutto, a reszta - jak w PC. Decydujące może czasami być przyłącze, u jednego koszt 2000, u innego 20.000 Ja tam gazu nie mam w promieniu 20 km, więc nawet nie rozpatruję tematu, pozostaje PC, tylko kolejnym krokiem, jak już będę miał projekt i OZC będzie wybór - tania polska gruntowa z odwiertami lub powietrze-woda np. Alfea Tri 14kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 02.03.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Zależy jaka,do jakiego domu,z jakim zapotrzebowaniem Gruntowa na pewno się nie zwróci A tu się nie mogę zgodzić. Jak sam piszesz "zależy do jakiego domu..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 02.03.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 No to miałem na myśli ale powietrzne zawsze będą tańsze niż gruntowe z uwagi na konieczność dodatkowej kasy i to nie małej na DZ Racja, ale dobra powietrzna, np. Alfea Tri 11-14 kW to też niemały pieniądz. W zasadzi w podobnej cenie można zrobić gruntową 11 kW z DZ poziomym, a z odwiertami - dodać 6-8 tys. zł, co też nie jest porażającą sumą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.03.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Racja, ale dobra powietrzna, np. Alfea Tri 11-14 kW to też niemały pieniądz. W zasadzi w podobnej cenie można zrobić gruntową 11 kW z DZ poziomym, a z odwiertami - dodać 6-8 tys. zł, co też nie jest porażającą sumą. 6-8 za odwierty? Biorę! Ja potrzebuję 180, a najlepiej 200 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 02.03.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 6-8 za odwierty? Biorę! Ja potrzebuję 180, a najlepiej 200 metrów. 6-8 więcej w stosunku do poziomego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.03.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Z doświadczenia myślę że domy do 200m2 warto robić na pompie ciepła powietrznej.Taki 200m2 dom z pompą ciepła z serii tri z podłogówką z zasobnikiem 300l i opcją chłodzenia można zrobić za jakieś 35-40k:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzicho48 02.03.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 A mi zaproponowano za PC NIBE F1145 6KW .Montaz i uruchomienie,Rozdzielacz,Rozrwor glikolu i izolacje zimnochronna tylko 33 tys brutto.Dwa odwierty po70m,oraz projekt geologiczny i dokumentacja powykonawcza tylko11 tys.brutto.Lacznie ta przyjemnosc czystej kotlowni i braku ryzyka wylecenia kiedys w powietrze kosztowac mnie bedzie 44 tys.I co wy na to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.03.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Uczciwa niewygórowana cena - rozsądna kasa za dobrą pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 03.03.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Kotłownia gazowa maks 15 tys.Kiedy odzyskasz te 30 ? Głupota,ludziom się wydaje ,że pompa to odnawialne żródło energii ,które grzeje za darmo.Stąd myślę ,że są gotowi płacić takie ceny.To już lepiej pogadaj z Miki121 czy by Ci jakiej powietrznej nie skombinował.Tyle ,że tu zaś to maks 20 można dać.Gaz jest brudny?Wylecenie w powietrze ,wymyślasz.Przy pompie będzie porażenie prądem.Takie same prawdopodobieństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts