plusfoto 03.03.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 (edytowane) Tomek do tej pory siedziałem cicho ale już mnie szlak zaczyna trafiać. Wpierniczasz się w każdy wątek i pierniczysz swoje trzy po trzy. Kup ty sobie malucha i nim jeźdź. Po co ci inny samochód za ileś tam tyś. Kiedy ci się on zwróci - przecież maluchem też dojedziesz, na paliwie zaoszczędzisz bo pali mniej i w ogóle. Przypominasz mi pana TB z wątków budowlanych który też ma swoją teorię i nic ani nikt nie jest w stanie go przekonać że może być inaczej i lepiej. Edytowane 3 Marca 2012 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 03.03.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 A mi zaproponowano za PC NIBE F1145 6KW .Montaz i uruchomienie,Rozdzielacz,Rozrwor glikolu i izolacje zimnochronna tylko 33 tys brutto. Dwa odwierty po70m,oraz projekt geologiczny i dokumentacja powykonawcza tylko11 tys.brutto. Lacznie ta przyjemnosc czystej kotlowni i braku ryzyka wylecenia kiedys w powietrze kosztowac mnie bedzie 44 tys. I co wy na to??? daj namiar No to miałem na myśli ale powietrzne zawsze będą tańsze niż gruntowe z uwagi na konieczność dodatkowej kasy i to nie małej na DZ powietrze fakt sa tansze, ale popatrz na kolektor zewnetrzny, zewnetrzna jednostka ktora sobie siedzi na elewacji w powietrznej raczej 20 lat nie wytrzyma, mam w firmie taka zewnetrzna jednostke i po 6-7 latach bo tyle ja mam widac juz pierwsza rdzawke na obudowie, co bedzie dalej zobaczymy ale na bank wiem ze to 20 lat nie wytrzyma ta w gruncie ma szanse (moze dlatego ze jej nie widze to mnie nie boli ze cos w niej koroduje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 03.03.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Kotłownia gazowa maks 15 tys.Kiedy odzyskasz te 30 ? Głupota,ludziom się wydaje ,że pompa to odnawialne żródło energii ,które grzeje za darmo.Stąd myślę ,że są gotowi płacić takie ceny. To już lepiej pogadaj z Miki121 czy by Ci jakiej powietrznej nie skombinował.Tyle ,że tu zaś to maks 20 można dać. Gaz jest brudny?Wylecenie w powietrze ,wymyślasz.Przy pompie będzie porażenie prądem.Takie same prawdopodobieństwo Gaz nie jest "brudny", jeśli zużywamy go w kotle CO, co to za bzdety, co tu ma być "brudnego" ? Jeśli chodzi o jakieś zagrożenie, to też zapomnijcie. Jak wylatuje w powietrze mieszkanie, czy domek, to przez butlę z LPG, ale nie od gazu w sieci. Ryzyko pomijalne. Co innego koszty. Zależy co kto potrzebuje i co kto lubi oraz czy woli wydać teraz więcej i płacić później mniej (PC), czy dokładnie na odwrót (gaz). Rozrachunek ogólny wyjdzie w wielu przypadkach podobny. Warto tu kierować się np. planami na przyszłość. Teraz zarabiasz w miarę dobrą kasę, to lepiej zainwestować m.in. w PC, czy lepsze (czytaj droższe o np. 10 tys.zł) ocieplenie domu, a na emeryturze nie trzeba będzie się tak martwić o rachunki bieżące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.03.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 daj namiar powietrze fakt sa tansze, ale popatrz na kolektor zewnetrzny, zewnetrzna jednostka ktora sobie siedzi na elewacji w powietrznej raczej 20 lat nie wytrzyma, mam w firmie taka zewnetrzna jednostke i po 6-7 latach bo tyle ja mam widac juz pierwsza rdzawke na obudowie, co bedzie dalej zobaczymy ale na bank wiem ze to 20 lat nie wytrzyma ta w gruncie ma szanse (moze dlatego ze jej nie widze to mnie nie boli ze cos w niej koroduje) Maćku wejdź na stronę nibe i tam znajdziesz mnóstwo namiarów na firmy które mogą Tobie przygotować ofertę na pompę ciepła NIBE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 03.03.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Trochę nie tak. Dużo się nasiedziałem nad analizowaniem "słuszności" taryfy weekendowej G12w i wychodzi na to, że nawet nie mając PC (jak ja) ogólny rachunek za energię będzie niższy w G12w niż G11 pomimo droższej kWh w taryfie "dziennej", bez jakichkolwiek zmian przyzwyczajeń typu pranie po nocach. Twierdzenie, że "stracimy" na tym, że dzienna taryfa zawyży nam w G12w rachunki jest, wierzcie mi, nietrafiona. Tym bardziej posiadając PC nie ma nad się zastanawiać. Co do wykorzystania 2.taryfy to z rzeczywistych danych naszych forumowiczów wychodzi, że spokojnie można dojść do 80-90% zużycia w taniej i jedynie 10-20% w drogiej. Dzisiejszy dzień był u mnie przykładem na to, że taryfa nocna przy PC (powietrznej) niekoniecznie musi się opłacać a przynajmniej warto sprawę przeanalizować wnikliwie. Wieczorem temperatura spadła poniżej zera i do rana trzymało -5. Rano zaczęło się ocieplać i w dzień było około +10. Ciekawe czy tańszy prąd jest w stanie wyrównać różnicę COP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 03.03.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Mówią,że takplusfoto a ty co ?Chciałbyś wciśnąc pompkę za 50koła i brakuje chętnych?rydzadam -zanim dojdziemy do emerytury czy to gaz czy pompa ciepła pójdą w kosz,każde urządzenie ma swoją żywotność i nie wynosi ona 50lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.03.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 plusfoto a ty co ?Chciałbyś wciśnąc pompkę za 50koła i brakuje chętnych? Zanim coś napiszesz to się zastanów a w moim przypadku przeczytaj stopkę i nika może to ci trochę rozjaśni a jak uważasz że to nieprawda to zapraszam do siebie na wizję lokalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 03.03.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 i zamiast normalnej rozmowy i wymiany zdan robi sie kolejna zadyma mnie tylko dziwi i to w przypadku kazdej pompy ciepla czy to gruntowej czy powietrznej zapewnienie producenta ze to bedzie dzialac przez 20 lat bo to takie proste urządzenie jak lodowka wszystko pieknie tylko czemu gwarancja wynosi max 5 lat a nie te chocby 10 lat skoro to takie pewne to przeciez zadnej firmy by nie bolalo dac lepszy papier na to co wykonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.03.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Dużo wpływu na to ma polityka firm. Jeżeli producent daje 5 lat gwarancji to i tak super bo sporo ogranicza się do 2 lat tego co muszą dać Na gwarancje też ma wpływ fakt że w większości firm gwarancje przejmujemy my instalatorzy którzy dostają za to upust. I w określonym przez producenta czasie robimy te naprawy bez kosztów - z tzw. upustu. Jeżeli gwarancja miałaby być na 10 lat to instalator musiał by przejąć ten serwis na okres 10 lat. To trochę zagmatwana sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 03.03.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 tylko wiekszosc instalatorow twierdzi ze pompa ciepla to urzadzenie bezobslugowe, wiec co tu serwisowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.03.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Niema urządzeń samoobsługowych.A większość usterek jest z winy człowieka - instalatora:)Zawsze czynnik ludzki robi najwięcej kłopotu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 03.03.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 wlasnie do tego bije, kazdy kto montuje pompy ciepla twierdzi ze jest to urzadzenie wieczne, firmy przescigaja sie w kalkulacjach ile kosztuje utrzmanie pompy przez 30 lat gdzie nie ma przeznaczonej ani zlotowki na ewentualny serwis / awarie a zaraz za tymi pieknymi folderami jest *gwarancja na 2lata * gwarancja na 5 lat za doplata * gwarancja nie obejmuje.....blebleblebleble na drogie zabawki powinna byc lepsza gwarancja, skoro urzadzenie ma sie zwracac powiedzmy 10-15 lat zeby wyszlo na zero w porownaniu z innymi urzadzeniami grzewczymi to taka powinna byc gwarancja, tyle tylko ze ja to pisze jako klient a nie instalator i tym sie roznimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 03.03.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 A czy ludzie/inwestorzy montujący pompy ciepła nie mają rozumu ? ty zamiast rozumu masz widac slabe nerwy bo sie wszedzie dopierniczasz do kazdego jednego slowa, ja tylko twierdze ze urzadzenie ktore ma byc lepsze od innego a przez to drozsze powinno powinno miec lepsza gwarancje, skoro zawsze samochody mialy 2 lata a kia moze dac 7 lat gwarancji to dlaczego pompowcy nie moga dac skoro jak twierdza tam nie ma co sie zepsuc a winny jest zly montaz instalatora? cos tu nie gra i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.03.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 5 la już jest w standardzie.A pompa się zwróci wcześniej niż 15 lat.koszty napraw nie są kosmicznie drogie.a dodatkowo kotły też nie są wieczne i nawet kocioł z podajnikiem jak wytrzyma 7 lat to będzie cud a nie kosztuje 3k tylko 8-12k za jakieś 25kW z podajnikiem:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 03.03.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Czy BMW ma dłuższą gwarancję niż Kia ? NIE a jest wręcz odwrotnie Czy BMW jest gorsze pod wzgledem technicznym od Kia ? Wygląda na to,że tak Takze trochę rozumku by się przydało Marketing i "moda" wygrywa wygrywa liczenie, widac nie potrafisz logicznie pomyslec i odroznic placenia za znaczek do placenia za jakis sprzet, porownywanie mercedesa do poloneza to wlasnie twoje porownanie, no ale coz , ja akurat biore pod uwage sprzety podobnych klas i ich cene i warunki gwarancji 5 la już jest w standardzie. A pompa się zwróci wcześniej niż 15 lat. koszty napraw nie są kosmicznie drogie. a dodatkowo kotły też nie są wieczne i nawet kocioł z podajnikiem jak wytrzyma 7 lat to będzie cud a nie kosztuje 3k tylko 8-12k za jakieś 25kW z podajnikiem:( nie twierdze i nigdy nie twierdzilem ze kotly z podajnikiem, czy piece gazowe czy elektryczne farelki sa wieczne, mnie chodzi o same zasady, ktos kto twierdzi ze urzadzenia sie zwroci niech bedzie nawet za 10 lat powinien zagwarantowac dzialanie tego urzadzenia przez te 10 lat ale podkreslam po raz kolejny, ja jestem klientem i ja to tak widze, sprzedawca to widzi inaczej i tez ma swoje racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 03.03.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 a i 5 lat standardem nie jest, uwierz albo nie, ale na 15 ofert gwarancje na 5 lat bez doplat mialem moze w 5-6 przypadkach, w reszcie albo gwarancja 24 miesiace albo doplata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 03.03.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 no wiec skoro oboje mowimy o pompach z jednej polki jakosciowo/cenowej to po co wyskakujesz z tym BMW? bez odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.03.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 15 ofert??? Maćku za dużo ofert może zamiast pomóc narobić za dużo bałaganu Co firma to filozofia co człowiek to pomysł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 03.03.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 (edytowane) 15 ofert??? Maćku za dużo ofert może zamiast pomóc narobić za dużo bałaganu Co firma to filozofia co człowiek to pomysł.. wybierajac ogrzewanie na lata nie warto dzwonic do 5 firm bo pierwsze wyceny mialem kosmiczne po 70-90 tysiecy im wiecej ofert tym wiecej opcji, tym nizsze ceny, tym lepiej sie negocjuje z innymi a i tak na koncu cena bedzie najwazniejszym kryterium powiedzmy wtak na 90% decyzyjnosci Edytowane 3 Marca 2012 przez maciek1000000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzicho48 03.03.2012 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 daj namiar Oferte na ta pompe zrobila firma MIR http://www.PompyCieplaMir.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts