kasiasz81 27.02.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Witam serdecznie Jestem nowa na tym forum i proszę mnie pokierować jeśli nie w tym dziele umieszczę mój problem Jestem w trakcie projektowania mieszkania i kompletnie nie mam pomysły (a raczej są marzenia ale metry nie pozwalają ) na urządzenie kuchni i łazienki .Wiem co chciałabym mieć w tych pomieszczeniach ale zdaję sobie sprawę że nie na wszystko jest miejsce ,szczególnie w kuchni Prosiłabym Was o jakieś pomysły Napiszę co chce wcisnąć do tych pomieszczeń Łazienka: wanna 190cm, zastanawiam się nad kabiną prysznicową ale może zamontować panel prysznicowy przy wannie i parawan szklany?? 2 umywalki , wiadomo pralka , sedes podwieszany , myślałam o szafie wnękowej (ale czy to dobry pomysł?) Kuchnia : planuję przesunąć trochę szafę w przedpokoju ale to jakieś 10- 14 cm, płyta indukcyjna 60cm , piekarnik 60cm , zmywarka 60cm, zlew narożny, lodówka 60cm, zastanawiałam się nad słupkiem (piekarnik mikrofala ) ale chyba nie ma tam za specjalnie miejsca. Co wy o tym sądzicie?.a czy Waszym zdaniem jest możliwe i czy w ogóle ma sens oddzielić kuchnie od pokoju??ale wklejanie zdjęcia mnie wymęczyło i nadal nie wiem czy dobrze Bardzo Dziękuję za pomoc http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0dcaf94bf6312b98.html[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 27.02.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) Kasiu, wklejam Twój plik http://images41.fotosik.pl/1340/0dcaf94bf6312b98.jpg Zajrzyj pod link w stopce mojego postu i myślę, że wklejanie zdjęć przestanie być problemem. Zwłaszcza z fotosika. Edytowane 27 Lutego 2012 przez Aantenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 27.02.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Zacznę w ogóle od innej strony niż prosisz. W porównaniu do metrażu mieszkania masz gigantyczną łazienką (2m x 4,20cm). Czy jest to efekt zamierzony? Wąskich i długich łazienek było na forum ostatnio kilka. Zajrzyj sobie do użytkowników SKY20, channel8, czuszka po inspiracje. Brakuje wymiaru w kuchni od ściany z szafą do ściany z oknem (jeśli ja go nie widzę, a jest to przepraszam ). ile osób będize mieszkać w mieszkaniu? a czy Waszym zdaniem jest możliwe i czy w ogóle ma sens oddzielić kuchnie od pokoju?? Możliwe jest, zwłaszcza że masz niedaleko okno. No i na upartego wszystko da radę zrobić. Natomiast czy ma sens - moim zdaniem jeśli nie potrzebujesz rozpaczliwie dodatkowego zamniętego pokoju (np. chcesz pokój wynająć) to nie ma sensu robić oddzielnej kuchni, bo nie będziesz miała w ogóle salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasz81 27.02.2012 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Wielkie Dzieki za wklejenie pliku:) Jeśli chodzi o łazienkę to rzeczywiście duża w porównaniu do całości ale czy zamiorzony ?raczej nie, poprostu w tym bloku albo były naprawdę małe łazienki albo taka.Mieliśmy dylemat nieukrywam bo wolałabym żeby te metry oszły bardziej na reszte lokalu ale wybór padł na te mieszkanie i mam nadzieję że się przyda taka łazienka. jeśli chodzi o wymiar w kuchni od ściany z szafą do ściany z oknem to jest 208 (na projekcie jest tylko troche wyżej) narazie zamierzamy mieszkać we dwójkę Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 27.02.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 A czy myśleliście nad przestawieniem ścianek? Do czego zmierzam... Duża szafa przydaje się w kazdym mieszkaniu, zwłaszcza taka na 2 metry. Natomiast usytuowanie jej w takiej formie i w takim miejscu jak teraz ma dwie konsekwencje. Po pierwsze, wchodząc do mieszkania wchodzicie wprost na szafę i przedpokój jest ciasny. Po drugie, aneks kuchenny jest mało przestronny - ogrodzony trzema ściankami ma rozmiary niestety niedużo większe niż mała kuchnia blokowa i średnio odczuwasz korzyść przestrzeni jaką powinien dawać aneks kuchenny (ostatnio u forumowicza hartingh taka blokowa była omawiana). Jeśli zależałoby Wam na wprowadzeniu większej ilości przestrzeni (bo może wolicie jednak bardziej odgrodzone i mniejsze przestrzenie dwóch pomieszczeń), to można byłoby spróbować poprzestawiać trochę ścianki i tę wielką szafę zmniejszyć, przenosząc przestrzeń do przechowywania np. zmniejszając łazienkę. Ale zanim zacznie się coś kombinować w tym kierunku, pytanie do Ciebie i Twojego współmieszkańca czy w ogóle taką demolkę z przestawianiem ścian bierzecie pod uwagę. Jeśli zostajecie przy tym, co jest, to po prostu spróbujemy jak najsensowniej zagospodarować przestrzeń jaka jest do dsypozycji. P.S. Czy do mieszkania można już wejść i dokonać realnych pomiarów? Bo może być niespodzianka, jak się np. tak jak u użytkownika Sky20 zmieni wymiar na jednej ze ścian o 10cm w stosunku do planu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 myszlisz wogóle o przestawianiu ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasz81 28.02.2012 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Witam serdecznie jeśli chodzi o demolkę ja jestem za ale bym musiała przekonać narzeczonego:).on myślał o przesunięciu tej szafy ale bliżej drzwi wejściowych i co by dało parę centymetrów więcej w aneksie:) i więcej nie kombinował.ale zainteresował mnie pomysł ze zmniejszeniem łazienki .ale czy można przesuwać ściany gdzie są kominy ??? czy myślisz o czymś innym?Mieszkanie jeszcze się buduje i niema wejscia do niego,bo naszego piętra jeszcze niema:)i niestety może się zdarzyć że centymetrów nam ucieknie:(Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasz81 28.02.2012 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 szczerze powiem że cały czas kombinujemy przy tym układzie jaki jest.ale chciałabym żeby ktoś nam podsunął jakiś ciekawy pomysł,bo krążymy w kółko i nic normalnego nie możemy wymyśleć.niechcieli byśmy napewno szaf w pokoju bo i tak te pokoje małe ,ja myślałam żeby tą łazienkę zmniejszyć ale tego wcale niewidzę,bo jest ta ściana z kominami:( .Bardzo jestem ciekawa twojego pomysły.Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie się moim postem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 28.02.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 (edytowane) Ale jak się buduje i Ty nie masz nic przeciwko, to znaczy, że można jeszcze coś poprzestawiać Nie mówię, że odkryjemy amerykę, albo że narzeczony da się przekonać, ale można spróbować. A skoro zajrzała tu Elfir, to jest szansa na kreatywne pomysły :D W ogóle dobrze, że zaczynacie myśleć o planowaniu na tym etapie Bo w sumie jest to dobry moment, żeby sobie sporo rzeczy przemyśleć. Kasiu, oczywiście niezmiennie zachęcam do przeglądania w międzyczasie forum, zwłaszcza wątków z wizualizacjami kuchni i łazienek, oraz wątków "pochwalcie się swoimi kuchniami" i "łazienki nasze". Znajdziesz tam sporo inspiracji ale również dyskusje o problemach związanych z urządzaniem w ogóle i zastosowaniem pewnych rozwiązań logistyczno-estetycznych. Warto mieć rozeznanie, co Wam się podoba i co jest możliwe, choćby po to, żeby planować budżetu urządzając mieszkanie. Bo wtedy wiecie, na jakim rozwiązaniu czy to płytki czy armatura nie warto przepłacać, a na co warto wyłożyć pieniądze, bo Wam się podoba i jest dla Was optymalne. Zazwyczaj proces wyboru przy obecnym asortymencie jest trudny i czasochłonny (chyba że należycie do wyjątków i wchodzicie do sklepu i wychodzicie z zakupami ), więc warto zrobić pierwsze rozeznanie póki jeszcze macie trochę czasu. : D Edytowane 28 Lutego 2012 przez Aantenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasz81 28.02.2012 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Witam Zarejestrowałam się na tym forum i zaczęłam czytać posty i zaczynam po kolei układać to sobie jakoś w głowie,bo do tej pory mętlik czyli wszystko i nic .pomyslałam że może jakas dobra duszyczka podsunie nam kilka propozycji :)chcieliśmy mieszkanie w stanie deweloperskim żeby urządzić je po swojemu,ale nam to troche nie idzie bo metrów brakuje i patrzymy na ten projekt i brak pomysłów. zabraliśmy się za projektowanie tak wczesnie bo czułam że to wcale nie łatwa sprawa i tak jest .jeździmy po sklepach,oglądąć ekpozycje i przetwarzamy je w głowie.Bardzo podoba nam się kamień lub cegła na scianie takie cos surowego na ścianie,myslałam o czerwono-czarnej kuchni lub wenge.ale czy nie zaciemne do aneksu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 28.02.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Dobra, skoro poczytujesz, to ok Zanim zaczniemy rozmawiać o materiałach na kuchnię, to trzeba dojść do ostatecznego jej projektu. Bo czy zaciemnia czy nie to zależy ile masz mebli, co masz na ścianach itd. Cegła i beton to modne teraz materiały, więc znajdziesz inspiracje i w internecie i na forumowym wątku kuchennym i w wątkach dotyczących projektowania i w dzeinnikach forumowiczów. jeździmy po sklepach,oglądąć ekpozycje i przetwarzamy je w głowie Niestety z ekspozycjami trzeba pamiętać o jednej rzeczy - mają do dyspozycji duuużo większą przestrzeń. Bardzo rozczarowujące jest, jak potem przetworzysz piękne projekty kuchenne na swoj metraż i się okazuję żę wejdzie Ci do domu jedna trzecia tego co na wystawie i w dodatku nie ma tego uroku... A tak na marginesie. Nie wiem, czy rozważaliście temat, ale mnie najwięcej problemu w mieszkaniu sprawił dobór podłogi. Najpierw - jaki rodzaj, potem jaki kolor a potem czy łączyć z płytkami a potem jak. I podłoga u mnie okazała sie np. kosztem determinującym inne zakupy Tak samo pozostałe kolory i materiały w mieszkaniu. JAk już biegacie po sklepach, to rozważcie również ten temat. . Oszczędzicie sobie czasu w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasz81 28.02.2012 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 siedze i myśle o tym co napisaliście o przestawieniu ścian, coś mi wpadło do głowy mało profesjonalne ale mam nadzięję że liczy się pomysł .wymiarowo nie sprawdzałam jeszcze, ale czy o zmniejszeniu łazienki moze być tak?? http://images43.fotosik.pl/1397/f3dbed91cc97f60d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasz81 28.02.2012 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 i w łazience mozna wstawić drzwi przesuwne do ściany szklane i będzie więcej miejsca co Wy o tych moich pomysłach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 28.02.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Witam, pozwólcie dziewczęta że i ja się wypowiem Twoja ostatnia propozycja Kasiu wydaje się być całkiem rozsądna, ja bym tylko nieco zasłoniła kuchnię od strony przedpokoju - może jakiś barek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasz81 28.02.2012 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Witamzastanawiam się jeszcze nad jedną sprawą, myslę o ściance przy drzwiach przy pokoju małym,mam w planach postawić tam narożnik i żeby nie było go widać od razu jak sie wejdzie do mieszkania,ale to znów zmniejszam powierzchnię.co Wy na to??a z tym barkiem ciekawy pomysł.A może postawić tam ściankę niezadużą albo jakiś słupek?? i zrobić go w kamieniu albo cegle zrobić jakieś półeczki i podświetlić punktowo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 28.02.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Ja bym widziała u Ciebie coś takiego: http://img703.imageshack.us/img703/9003/beztytuusai.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 28.02.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 (edytowane) Kasiu, proponowane przez Ciebie przeniesienie szafy jest wymiarowo możliwe. Ja liczyłabym tak: ściana 420 cm - 65cm na zabudowę szafy z drzwami przesuwnymi - 100cm ciągu komunikacyjnego, żeby wygodnie się z szafy korzystało i można było otwierać łazienkę. Zostaje ok. 250 0cm na łazienkę i ścianki z bloczków. Szafę w tej lokalizacji można podzielić na dwie części i np. zrobić część dostępną od strony wejścia do łazienki i część dostępną od strony wejścia do mieszkania. Oczywiście łazienka po zmianach wyjdzie zdecydowanie mniejsza, tzn. ok. 230x195. Trzeba będzie wtedy przemyśleć opcję czy komfortowa wanna, czy duży prysznic (ja z opcji wannowych od razu mówię, bo z wanny można korzystać jak z prysznica a odwrotnie nie ) madzia11mk - bardzo fajnie, że się wypowiedziałaś Ścianka oddzielająca zdecydowanie się przyda. Może być natomiast moim zdaniem nawet krótsza niż narysowałaś i węższa niż szerokość komina, to dojdzie trochę centymetrów do zabudowy aneksu . Można ją zrobić całą ceglaną, skoro Kasia lubi Kasiu, na koniec jeszce jedna drobna ale istotna rzecz. Jaką będziecie mieć w bloku wentylację? Grawitacyjną czy mechaniczną (podtynkową czy natynkową)? Teraz coraz częściej montuje się również w blokach systemy wentylacji mechanicznej i do tego z wentylatorami natynkowymi. Wtedy w którymś miejscu w pomieszczeniu łazienka i kuchnia może się znaleść na scianie takie wystające pudełeczko, które trzeba wziąć pod uwagę w projektowaniu łązienki czy kuchni, bo musi być odsłonięte z przodu. A pudełeczko może wyglądać npl tak http://www.pl.maico-fans.com/files/PL/ER-APB_60_VZ_Wentylator_natynkowy_firmy_MAICO_Ventilatoren_IM0007272.jpg Edytowane 28 Lutego 2012 przez Aantenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 28.02.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 No tak, ścianka jak najbardziej może być węższa, ceglana...co do długości to dałam taką, żeby zasłonić "całkowicie" od strony drzwi wejściowych. Wiecie o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 28.02.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Wiemy, chociaz ja widziałam inspiracje z kuchniami dość mocno odsłoniętymi na przedpokój. Powklejam jak znajdę Oczywiście taka opcja jest dla osób zdyscyplinowanych pod względem porządku. Ale to już kwestia wyboru - cieszymy się przestrzenią czy pilnujemy porządku w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Dzwi od łazienki w takiej wersji ustaw na środku ściany - teraz wchodzisz prosto na umywalkę. Nie do końca przemawia do mnie idea wchodzenia wprost do kuchni z klatki schodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts