zygi72 15.11.2018 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 dzięki. z informacji tym artykule wynika że ten mój rozdzielacz do podłogówki nie koniecznie nadaje się do PC ale muszę jeszcze dopytać. Wydaje mi się że grzejniki będą ok, brałem specjalnie przewymiarowane i chciałem koniecznie kermi x term czy jakoś tak, bo niby lepsze do niskotemperaturowego - przygotowywałem się do gazu. Jeśli natomiast okazałoby się że nie podołają to wtedy już klimakonwektory. Zobaczę jak się sprawy potoczą. Na razie czekam bo chcę skorzystać z dotacji czyste powietrze, a na tą chwilę to tam ciągłe zamieszanie, zmiany, nikt nic nie wie. Program sobie urzędnicy sobie. Każdy interpretuje po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marecky2000 25.01.2020 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 Cześć, Zleciłem instalatorowi zrobienie wyceny instalacji pompy ciepła w moim domu (88m2, ściany 40cm ale nieocieplone, zapotrzebowanie na energię: 170kwh/m2) i dostałem ofertę na grzejniki o długości 3 m, 2,6 m i 2,3 m. Czy w moim przypadku sprawdziłyby się klimakonwektory ? A może nie ma sensu robić pompy ? Planuję także instalację fotowoltaiczną o mocy 9-10 KWp. W domu nie ma możliwości zrobienia podłogówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.01.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 Marecky2000 Należy zastanowić się w I kolejności nad ociepleniem budynku,Dla wersji z ociepleniem, należy wykonać OZC budynku,Dopiero w III kolejności dobierać moc grzejników,Proponuje zaznajomić się z tematem;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii/page32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 Marecky2000 Należy zastanowić się w I kolejności nad ociepleniem budynku, Dla wersji z ociepleniem, należy wykonać OZC budynku, A dla wersji bez ocieplenia nie wykonywac OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marecky2000 25.01.2020 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 ("Należy zastanowić się w I kolejności nad ociepleniem budynku") Mogę ocieplić ściany 15 cm styropianem ale wydam na to pewnie ok. 30.000 zł. Kiedy ten wydatek mi się zwróci ? Trochę słabsza pompa, mniej paneli i mniejsze grzejniki to może zaoszczędzę jakieś 15.000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.01.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Mogę ocieplić ściany 15 cm styropianem ale wydam na to pewnie ok. 30.000 zł. Kiedy ten wydatek mi się zwróci ? Trochę słabsza pompa, mniej paneli i mniejsze grzejniki to może zaoszczędzę jakieś 15.000 zł. Warto, abyś się przekonał jak wygląda komfort zamieszkania; ... w budynku ogrzewanym - wizyta w takim budynku, ...a jak w Twoim nieogrzewanym budynku. Obecnie są programy dofinansowujące ocieplenie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 26.01.2020 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 ("Należy zastanowić się w I kolejności nad ociepleniem budynku") Mogę ocieplić ściany 15 cm styropianem ale wydam na to pewnie ok. 30.000 zł. Kiedy ten wydatek mi się zwróci ? Trochę słabsza pompa, mniej paneli i mniejsze grzejniki to może zaoszczędzę jakieś 15.000 zł. Zapewne wiesz ile do tej pory wydajesz na ogrzewanie. Zbierz oferty i zrób rachunek ekonomiczny, w co warto iść. Klimatyzatory + PV obecnie to najbardziej ekonomiczne rozwiązanie, ale też obarczone ryzykiem. Taki zestaw oferuje też największą funkcjonalność. Kto wie, czy nagle opust 0,8 przestanie być dla kogoś opłacalny i zrobią 0,6, a potem 0,2. Dlatego, modernizacja polegająca na ociepleniu wydaje się mieć całkiem spory sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 27.01.2020 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 (edytowane) ("Należy zastanowić się w I kolejności nad ociepleniem budynku") Mogę ocieplić ściany 15 cm styropianem ale wydam na to pewnie ok. 30.000 zł. Kiedy ten wydatek mi się zwróci ? Trochę słabsza pompa, mniej paneli i mniejsze grzejniki to może zaoszczędzę jakieś 15.000 zł. obecnie zapotrzebowanie twojego domu to 170kWh/m2 x 88m2 = około 15MWh. Po ociepleniu zapotrzebowanie realnie spadnie do około 60- 70kWh/m2 ( albo mniej nie napisałeś z czego masz ściany) przyjmuje wartość większą czyli 70kWh/m2 x 88 m2 = 6,1 MWh . Przy takim zapotrzebowaniu to nawet grzanie prądem tzn zwykłymi grzejnikami za grosze w całodniowej taryfie zaczyna mieć sens ( 6100kWh x 0,54gr /kWh = 3,9k PLN rok a w przypadku taryfy g12 około 3k PLN/rok) także przekalkuluj sobie wszystko dokładnie. Mając elektrownie o mocy 9-10kW którą planujesz grzanie w wyżej wymienionym wariancie nie będzie Cie kosztowało absolutnie nic ( produkuje w ciągu roku około 10MWh energii ty do ogrzania będziesz potrzebował 6,1) docieplanie domu to inwestycja która zwraca się najszybciej także zrobiłbym to w 1'szej kolejności. Tak duża - droga elektrownia też nie będzie Ci potrzebna. Obecnie koszt elektrowni 10kW to 38-40k PLN... W dodatku moc max jaką bedziesz potrzebował na ogrzanie domu to okolice 6KW przy tem zewnetrzenj - 22st C Edytowane 28 Stycznia 2020 przez Karasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnep 30.01.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Witam. Małe sprostowanie z mojej strony.Z tą podłogówką to się raczej nie do końca zgodzę. Nikt mi nie wmówi, że pracujące bez przerwy ogrzewanie nie ma wpływu na komfort cieplny, a wilgotność w pomieszczeniu? Powinna wynosić 40-65%. Przy podłogówce ile macie?25-30%? Ale uczciwie. Co do parametrów, to nie tylko temperatura ma znaczenie, tylko przepływ masowy (l/s). Czy mając zład wody w podłogówce np. 300-500L i grzeję go parametrem 32-35 stopni zużyję mniej niż 150-200L parametrem 50 stopni na grzejnikach z rur miedzianych? Poczytajcie i nie wprowadzajcie ludzi w błąd. Grzejnik zakręcisz lub ustawisz termostat i nie grzeje po 5 minutach, niestety podłogówka akumuluje i grzeje przez kolejne kilka godzin -dla mnie to bzdura. Nikt kto ma podłogówkę o tym nie pisze, dlaczego? Mam mnóstwo takich przykładów wśród znajomych. A czy nie skrapla wam się woda na oknach dachowych bez grzejników? Myślę, ze na 100% tak, tego też nie piszecie. Po to montujemy i wybieramy rodzaj ogrzewania aby zapewnił "komfort cieplny" a nie oszczędności co do złotówki, prawda? Dla mnie układ z podłogówka na parterze i grzejnikami na piętrze jest optymalny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2020 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Powinna wynosić 40-65%. Przy podłogówce ile macie?25-30%? Ale uczciwie. Co do parametrów, to nie tylko temperatura ma znaczenie, tylko przepływ masowy (l/s). [...] niestety podłogówka akumuluje i grzeje przez kolejne kilka godzin -dla mnie to bzdura. Nikt kto ma podłogówkę o tym nie pisze, dlaczego? I jak strasznie Ci nagrzeje dom przez te kolejne kilka godzin? Ostatni wykres to CO2. Odczyty z sypialni. Podłogówka w tym pomieszczeniu chodziła 4:50-5:50, 13:10-14:50, 22:15-23:15. W taniej strefie grzała też klima w salonie (gdzie podłogówka aktualnie jest wyłączona), co też odbija się na tym wykresie. Jak to wygląda u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.01.2020 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Witam. Małe sprostowanie z mojej strony. Z tą podłogówką to się raczej nie do końca zgodzę. Nikt mi nie wmówi, że pracujące bez przerwy ogrzewanie nie ma wpływu na komfort cieplny, a wilgotność w pomieszczeniu? Powinna wynosić 40-65%. Przy podłogówce ile macie?25-30%? Ale uczciwie. Co do parametrów, to nie tylko temperatura ma znaczenie, tylko przepływ masowy (l/s). Czy mając zład wody w podłogówce np. 300-500L i grzeję go parametrem 32-35 stopni zużyję mniej niż 150-200L parametrem 50 stopni na grzejnikach z rur miedzianych? Poczytajcie i nie wprowadzajcie ludzi w błąd. Grzejnik zakręcisz lub ustawisz termostat i nie grzeje po 5 minutach, niestety podłogówka akumuluje i grzeje przez kolejne kilka godzin -dla mnie to bzdura. Nikt kto ma podłogówkę o tym nie pisze, dlaczego? Mam mnóstwo takich przykładów wśród znajomych. A czy nie skrapla wam się woda na oknach dachowych bez grzejników? Myślę, ze na 100% tak, tego też nie piszecie. Po to montujemy i wybieramy rodzaj ogrzewania aby zapewnił "komfort cieplny" a nie oszczędności co do złotówki, prawda? Dla mnie układ z podłogówka na parterze i grzejnikami na piętrze jest optymalny. Pozdrawiam A co ma podlogowka do wilgotnosci powietrza?? Co sie ma niby z ta woda zawarta w powietrzu ma stac przez podlogowke co ja wciagnie w rurki czy co?? U mnie podlogowka jest zasilana 32st przez 6-8 godzin na dobe temperatura powietrza zmienia sie podczas doby o 0,3st . Sory ale moj organizm nie ogarnia takiego spadku komfortu. Woda na szybach to Ci sie zbiera tylko z jednego powodu wilgotne cieple powietrze dotyka zimnego o fatalnych parametrach okna i nie ma tu znaczenia czy ktos ma podlogowke czy grzejniki czy jest to okno dachowe czy normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.01.2020 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Czarnep mi wygląda na płatnego trolla, albo na "samego jego" - tego ex-doktorka od regulusów? Śmierdzi na 600km... Może się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnep 01.02.2020 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Nie wihajster. Nie jestem żadnym "płatnym trollem" i się mylisz.... prawda w oczy kole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 01.02.2020 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Dla mnie układ z podłogówka na parterze i grzejnikami na piętrze jest optymalny. Pozdrawiam Mam 100% podłogówkę i super, wilgotność około 40-50%. Znajomi żony zrobili jak ty, na gazie. Gruby błąd. Na dole przytulnie. Na pietrze zimno i źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnep 03.02.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 No tak, masz rację, ale wszyscy tylko piszą o idealnych nowych domach, a co ze starymi istniejącymi? Nie można mieć wszystkiego, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.02.2020 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Grzejniki i PC, hmm-chyba nadchodzą "złote czasy" dla instalatorów...W mojej okolicy ludziska głównie mają grzejniki i coraz więcej przechodzi na PC -dodam , że gazu u nas nima...Tymczasem PSChyba zacznę kasować sąsiadów (szczególnie dalszych) za "wykłady" pt : "co i jak z PC i PV-bo Panie chodzą po chałupach naganiacze i cuda opowiadają...) Ale niestety jestem przekupny i zawsze za kawkę z ciastem wygadam co i jak (a jak jeszcze winkiem poczęstują , to już całkiem parę z gęby puszczam...).Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 09.02.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 ("Należy zastanowić się w I kolejności nad ociepleniem budynku") Mogę ocieplić ściany 15 cm styropianem ale wydam na to pewnie ok. 30.000 zł. Kiedy ten wydatek mi się zwróci ? Trochę słabsza pompa, mniej paneli i mniejsze grzejniki to może zaoszczędzę jakieś 15.000 zł. Dom ocieplałem 23 lata temu. Służy to mi do tej pory. Przy powierzchni 88 m2 chyba powinno kosztować mniej. No i jest jakaś ulga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts