Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - dlaczego nie grzejnikom

certa

Recommended Posts

dzięki. z informacji tym artykule wynika że ten mój rozdzielacz do podłogówki nie koniecznie nadaje się do PC ale muszę jeszcze dopytać. Wydaje mi się że grzejniki będą ok, brałem specjalnie przewymiarowane i chciałem koniecznie kermi x term czy jakoś tak, bo niby lepsze do niskotemperaturowego - przygotowywałem się do gazu. Jeśli natomiast okazałoby się że nie podołają to wtedy już klimakonwektory. Zobaczę jak się sprawy potoczą. Na razie czekam bo chcę skorzystać z dotacji czyste powietrze, a na tą chwilę to tam ciągłe zamieszanie, zmiany, nikt nic nie wie. Program sobie urzędnicy sobie. Każdy interpretuje po swojemu.

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć,

Zleciłem instalatorowi zrobienie wyceny instalacji pompy ciepła w moim domu (88m2, ściany 40cm ale nieocieplone, zapotrzebowanie na energię: 170kwh/m2) i dostałem ofertę na grzejniki o długości 3 m, 2,6 m i 2,3 m. Czy w moim przypadku sprawdziłyby się klimakonwektory ? A może nie ma sensu robić pompy ? Planuję także instalację fotowoltaiczną o mocy 9-10 KWp. W domu nie ma możliwości zrobienia podłogówki.

Pozdrawiam

Marecky2000

Należy zastanowić się w I kolejności nad ociepleniem budynku,

Dla wersji z ociepleniem, należy wykonać OZC budynku,

Dopiero w III kolejności dobierać moc grzejników,

Proponuje zaznajomić się z tematem;

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii/page32

Mogę ocieplić ściany 15 cm styropianem ale wydam na to

pewnie ok. 30.000 zł. Kiedy ten wydatek mi się zwróci ?

Trochę słabsza pompa, mniej paneli i mniejsze grzejniki

to może zaoszczędzę jakieś 15.000 zł.

Warto, abyś się przekonał jak wygląda komfort zamieszkania;

... w budynku ogrzewanym - wizyta w takim budynku,

...a jak w Twoim nieogrzewanym budynku.

Obecnie są programy dofinansowujące ocieplenie budynku.

("Należy zastanowić się w I kolejności nad ociepleniem budynku")

Mogę ocieplić ściany 15 cm styropianem ale wydam na to pewnie ok. 30.000 zł. Kiedy ten wydatek mi się zwróci ? Trochę słabsza pompa, mniej paneli i mniejsze grzejniki to może zaoszczędzę jakieś 15.000 zł.

Zapewne wiesz ile do tej pory wydajesz na ogrzewanie.

Zbierz oferty i zrób rachunek ekonomiczny, w co warto iść.

Klimatyzatory + PV obecnie to najbardziej ekonomiczne rozwiązanie, ale też obarczone ryzykiem.

Taki zestaw oferuje też największą funkcjonalność.

Kto wie, czy nagle opust 0,8 przestanie być dla kogoś opłacalny i zrobią 0,6, a potem 0,2.

Dlatego, modernizacja polegająca na ociepleniu wydaje się mieć całkiem spory sens.

Mogę ocieplić ściany 15 cm styropianem ale wydam na to pewnie ok. 30.000 zł. Kiedy ten wydatek mi się zwróci ? Trochę słabsza pompa, mniej paneli i mniejsze grzejniki to może zaoszczędzę jakieś 15.000 zł.

obecnie zapotrzebowanie twojego domu to 170kWh/m2 x 88m2 = około 15MWh. Po ociepleniu zapotrzebowanie realnie spadnie do około 60- 70kWh/m2 ( albo mniej nie napisałeś z czego masz ściany) przyjmuje wartość większą czyli 70kWh/m2 x 88 m2 = 6,1 MWh . Przy takim zapotrzebowaniu to nawet grzanie prądem tzn zwykłymi grzejnikami za grosze w całodniowej taryfie zaczyna mieć sens ( 6100kWh x 0,54gr /kWh = 3,9k PLN rok a w przypadku taryfy g12 około 3k PLN/rok) także przekalkuluj sobie wszystko dokładnie.

Mając elektrownie o mocy 9-10kW którą planujesz grzanie w wyżej wymienionym wariancie nie będzie Cie kosztowało absolutnie nic ( produkuje w ciągu roku około 10MWh energii ty do ogrzania będziesz potrzebował 6,1)

docieplanie domu to inwestycja która zwraca się najszybciej także zrobiłbym to w 1'szej kolejności. Tak duża - droga elektrownia też nie będzie Ci potrzebna. Obecnie koszt elektrowni 10kW to 38-40k PLN... W dodatku moc max jaką bedziesz potrzebował na ogrzanie domu to okolice 6KW przy tem zewnetrzenj - 22st C

Edytowane przez Karasso

Witam. Małe sprostowanie z mojej strony.

Z tą podłogówką to się raczej nie do końca zgodzę. Nikt mi nie wmówi, że pracujące bez przerwy ogrzewanie nie ma wpływu na komfort cieplny, a wilgotność w pomieszczeniu? Powinna wynosić 40-65%. Przy podłogówce ile macie?25-30%? Ale uczciwie. Co do parametrów, to nie tylko temperatura ma znaczenie, tylko przepływ masowy (l/s). Czy mając zład wody w podłogówce np. 300-500L i grzeję go parametrem 32-35 stopni zużyję mniej niż 150-200L parametrem 50 stopni na grzejnikach z rur miedzianych? Poczytajcie i nie wprowadzajcie ludzi w błąd. Grzejnik zakręcisz lub ustawisz termostat i nie grzeje po 5 minutach, niestety podłogówka akumuluje i grzeje przez kolejne kilka godzin -dla mnie to bzdura. Nikt kto ma podłogówkę o tym nie pisze, dlaczego? Mam mnóstwo takich przykładów wśród znajomych. A czy nie skrapla wam się woda na oknach dachowych bez grzejników? Myślę, ze na 100% tak, tego też nie piszecie. Po to montujemy i wybieramy rodzaj ogrzewania aby zapewnił "komfort cieplny" a nie oszczędności co do złotówki, prawda? Dla mnie układ z podłogówka na parterze i grzejnikami na piętrze jest optymalny. Pozdrawiam

Powinna wynosić 40-65%. Przy podłogówce ile macie?25-30%? Ale uczciwie. Co do parametrów, to nie tylko temperatura ma znaczenie, tylko przepływ masowy (l/s).

[...]

niestety podłogówka akumuluje i grzeje przez kolejne kilka godzin -dla mnie to bzdura. Nikt kto ma podłogówkę o tym nie pisze, dlaczego?

I jak strasznie Ci nagrzeje dom przez te kolejne kilka godzin?

attachment.php?attachmentid=440188

Ostatni wykres to CO2.

Odczyty z sypialni. Podłogówka w tym pomieszczeniu chodziła 4:50-5:50, 13:10-14:50, 22:15-23:15.

W taniej strefie grzała też klima w salonie (gdzie podłogówka aktualnie jest wyłączona), co też odbija się na tym wykresie.

Jak to wygląda u Ciebie?

20200130.jpg

Witam. Małe sprostowanie z mojej strony.

Z tą podłogówką to się raczej nie do końca zgodzę. Nikt mi nie wmówi, że pracujące bez przerwy ogrzewanie nie ma wpływu na komfort cieplny, a wilgotność w pomieszczeniu? Powinna wynosić 40-65%. Przy podłogówce ile macie?25-30%? Ale uczciwie. Co do parametrów, to nie tylko temperatura ma znaczenie, tylko przepływ masowy (l/s). Czy mając zład wody w podłogówce np. 300-500L i grzeję go parametrem 32-35 stopni zużyję mniej niż 150-200L parametrem 50 stopni na grzejnikach z rur miedzianych? Poczytajcie i nie wprowadzajcie ludzi w błąd. Grzejnik zakręcisz lub ustawisz termostat i nie grzeje po 5 minutach, niestety podłogówka akumuluje i grzeje przez kolejne kilka godzin -dla mnie to bzdura. Nikt kto ma podłogówkę o tym nie pisze, dlaczego? Mam mnóstwo takich przykładów wśród znajomych. A czy nie skrapla wam się woda na oknach dachowych bez grzejników? Myślę, ze na 100% tak, tego też nie piszecie. Po to montujemy i wybieramy rodzaj ogrzewania aby zapewnił "komfort cieplny" a nie oszczędności co do złotówki, prawda? Dla mnie układ z podłogówka na parterze i grzejnikami na piętrze jest optymalny. Pozdrawiam

A co ma podlogowka do wilgotnosci powietrza??

Co sie ma niby z ta woda zawarta w powietrzu ma stac przez podlogowke co ja wciagnie w rurki czy co??

U mnie podlogowka jest zasilana 32st przez 6-8 godzin na dobe temperatura powietrza zmienia sie podczas doby o 0,3st .

Sory ale moj organizm nie ogarnia takiego spadku komfortu.

Woda na szybach to Ci sie zbiera tylko z jednego powodu wilgotne cieple powietrze dotyka zimnego o fatalnych parametrach okna i nie ma tu znaczenia czy ktos ma podlogowke czy grzejniki czy jest to okno dachowe czy normalne.

Grzejniki i PC, hmm-chyba nadchodzą "złote czasy" dla instalatorów...

W mojej okolicy ludziska głównie mają grzejniki i coraz więcej przechodzi na PC -dodam , że gazu u nas nima...

Tymczasem

PS

Chyba zacznę kasować sąsiadów (szczególnie dalszych) za "wykłady" pt :

"co i jak z PC i PV-bo Panie chodzą po chałupach naganiacze i cuda opowiadają...)

Ale niestety jestem przekupny i zawsze za kawkę z ciastem wygadam co i jak (a jak jeszcze winkiem poczęstują , to już całkiem parę z gęby puszczam...).Ech...

Dom ocieplałem 23 lata temu. Służy to mi do tej pory.

Przy powierzchni 88 m2 chyba powinno kosztować mniej. No i jest jakaś ulga...