Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - dlaczego nie grzejnikom

certa

Recommended Posts

moze i jest potezny mostek ( w co watpie jak dobrze zrobiony)

natomiast widok i odczucie ciepla - za to nie masz szans zaplacic mastercard ....

i to nie jest cieplo grzejnikowe o nie ...

kiedys juz opisywalem moj system ogrewania - nie potrzebne mi jest dogrzewanie kominkiem nawet przy -20, ale .... no wlasnie to male ale jest zaje.... :)

coz tak lubimy :)

zona uznala ze jestem niewolnikiem forum - i niestety ma racje :(

jakby kos mial pytania dot. PCi P-W to prosze na priv - bede zagladal

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Komin to mostek? Pewnie rozpatrując go w kategorii "spora dziura, którą ucieka ciepłe powietrze" to tak. Zwłaszcza przy kompletnie szczelnym domu z rekuperacją. Kiedy jednak weźmiemy pod uwagę jego zastosowania to "zarabia" na siebie bardzo szybko. Okna to też mostek cieplny. Czyli trzeba zbudować dom bez okien a zastosowanie drzwi poważnie rozważyć ;)

jak chcesz mieć kominek to inwestuj w komin... ale weź pod uwagę że kominek i komin to bardzo duży mostek termiczny... ja między innymi z tego powodu kominka nie posiadam.

Wczoraj wieczorem podlaczylem swoj kominek docelowy w salonie.

Wrazenia z pierwszej rozpalki - cud miod malina. :-) Jak bym sie samemu nie zdecydowal na komin i u kogos innego zobaczyl, to bym plakal w poduszke jak dziecko kilka nocy :-)

Dla mnie kominek to przede wszystkim relaks przy ogniu po pracy :)

A to czy to mostek czy nie czy to się opłaca czy nie to już inna sprawa.

Niemożna sprowadzić życia d o bycia niewolnikiem oszczędzania.

Za moment zaczniemy pisać nie o tym że odradzamy okna w domu bo to też mostek i strata energii zostawimy same ściany ;)

Po co nam mostki ....

Ale z drugiej strony dużo osób nie chce kominka bo nie podoba się im i takie tam i też jest ok..

ja pierdziele czy wy czytac nie umiecie? Piszę wyraźnie że JĘŚLI CHCESZ KOMINEK TO INWESTUJ W KOMIN, a że to mostek termiczny to fakt niezaprzeczalny ALE PO TO SĄ MARZENIA BY JE SPEŁNIAĆ BEZ WZGLĘDU NA KOSZTY. Nie można mi zażócićże jestem niewolnikiem oszczędzania bo wbrew opini na forum piorę, zmywam, prasuje, gotuje w drogiej taryfie bo mi tak się podoba :) Czy wy każde słowo musicie przekręcić na swoje i dzielić je na czworo? Każdy robi to co lubi i po co drążyć bezsensownie? Jak będę budowala drugi dom to zrobię ogroooomne okna w salonie pomimo że to mostek termiczny. Widzę że niektórzy panowie mają przestoje w pracy i się nudzą :)

Hm... wiec wychodzi na to, ze jedni debile ukladaja przepisy a inni robia mozliwosc czyszczenia i czyszcza, aby sie do tych przepisow dostosowac.

Mysle jednak, ze nie jest to az takie "proste i oczywiste". :-)

Dla mnie kominek to przede wszystkim relaks przy ogniu po pracy :)

A to czy to mostek czy nie czy to się opłaca czy nie to już inna sprawa

Relaks u mnie połączony jest z opłacalnością, w tym sezonie od 28.X do dzisiaj zużyłem 158m3 GZ50 - mam szansę jesienią przejść do tar W-1, spaliłem ok 5mp dębiny - mnie się opłaca.

Relaks u mnie połączony jest z opłacalnością, w tym sezonie od 28.X do dzisiaj zużyłem 158m3 GZ50 - mam szansę jesienią przejść do tar W-1, spaliłem ok 5mp dębiny - mnie się opłaca.

Już wiem, że nie uda mi się spalić w tym sezonie, tych słynnych dwóch m3, które zakupiłem 3 lata temu. W przyszłym roku planuję palić częściej, przynajmniej 1m3 rocznie:) Kocham swój kominek za to że jest:)

Już wiem, że nie uda mi się spalić w tym sezonie, tych słynnych dwóch m3, które zakupiłem 3 lata temu. W przyszłym roku planuję palić częściej, przynajmniej 1m3 rocznie:) Kocham swój kominek za to że jest:)

Liwko ja się kurna ni mogę pozbyć jeszcze drewna budowlanego ... już obiecałem sobie ze jak tylko będe mógł bede sprzątał ( palił deski czy stęple)

a już 3 rok tak idzie:)

a na temat MAM GRZEJNIKI nawet 13 GRZEJNIKÓW i jestem zadowolony:)

owszem przewymiarowane ale sa:)

Liwko ja się kurna ni mogę pozbyć jeszcze drewna budowlanego ... już obiecałem sobie ze jak tylko będe mógł bede sprzątał ( palił deski czy stęple)

a już 3 rok tak idzie:)

a na temat MAM GRZEJNIKI nawet 13 GRZEJNIKÓW i jestem zadowolony:)

owszem przewymiarowane ale sa:)

i to świadczy o tym że można, wystarczy dobrać odpowiednie grzejniki

Ja to chyba zrobię latem jakieś konkretne ognisko:D

no moje to się na konkretne ognisko nie nadają:) majster nie żałował gwoździ więc po jakimś paleniu w kominku mam odzyskane kilka kg stali:)

pożytek może z tego żaden ale na 100 % lepiej się to sprząta z kominka:)

co do grzejników to teraz nie wiem czy bym je dawał.. specjalnie poszły pod okna dachowe ( 6 szt ) aby się nie lało po nich a i tak G to daje ....

4 w piwnicy ( pralni ) i całym takim grajdołku ale to podłogami bym chyba nie grzał; 2 recznikowce i ostatni w garażu.

kominy mam dwa:) jeden zbędny a drugi bo lubie i fajnie czasem trzaska w piecu:)