Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - dlaczego nie grzejnikom

certa

Recommended Posts

Plan był taki, by zrezygnować z przyłącza gazu do grzania samej CWU poza sezonem grzewczym na rzecz PC do CWU. Jednak czytając opinię o średniej opłacalności takiego rozwiązania zastanawiam się nad innym rozwiązaniem:

- najmniejsza sensowna markowa PC PW do wszystkiego - stąd ten Panasonic 7kW za 14kzł.

- w razie tęgich mrozów lub sytuacji awaryjnych możliwość użycia prostego kociołka zasypowego 7-10kW.

Ze względu na ewentualność użycia takiego kotła planuję grzejniki alu, podłogówka jeżeli będzie to 3 obiegi - jeden w salonie + 2 niewielkie w łazienkach, jeżeli da radę to w ogóle z niej zrezygnuję, ewentualnie dam całość bez grzejników ale tu może być kłopot ze współpracą z kotłem węglowym...stąd te rozważania.

Parametry powyżej podałem dla pomieszczenia, które może być najbardziej problematyczne w ogrzewaniu - pomieszczenia nieogrzewane pod spodem, 3 ściany zewnętrzne.

Wyniki z konfiguratora http://www.cieplowlasciwie.pl/ dla śr. temp 21st

-20 st - 6,9KW

+1,6 st - 3,3kW

roczne zużycie - 13400kWh

Grzejnik np taki: http://www.grupa-armatura.pl/katalog_51.html?produkt_id=1014&kat_id=212

Edytowane przez _olo_

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak na etapie planowania, to śmiało idź w 100% podłogi, PCPW i prąd dwutaryfowy. Nie letaj się też - 20C, bo jak zabraknie tych 1-2kW, to uzupełni grzałkami. Takich dni jest raptem kilka w roku. Z kotłem się nie baw, a jak koniecznie lubisz, to jego podłącz poprzez mieszacz, a PC bezpośrednio. Jak jednak grzejniki, to zamiast dużej krowy 4kW lepiej daj w tym pomieszczeniu klimakonwektor.

W specyfikacjach podają tez współczynniki do skorygowania mocy, lub tabelki dla różnych temperatur zas/powrót. Nie dobierać też mocy na konkretna temperaturę. Załóż, że przy zewn ok 0C co stanowi ok 80% sezonu zasilacz je temp ok 35C, wraz ze spadkiem t zewn zwiększasz zasilanie wg krzywej. Moc pompy też dobierz do tych 80% sezonu, by przy 0C pracowała na modulacji 40-60%. Prąd oczywiście jedno taryfowy. Musisz znać też dokładnie swoje realne zapotrzebowanie na ciepło, bo bez tego nic nie wyłączył. Dom musi być w miarę ciepły, by nie mieszkały w nim same grzejniki.

Poprzedni sezon z samoróbką na grzejnika + jeden klimakonwektor zamknąłem z SPF 3,44

Możesz coś więcej o swoim rozwiązaniu, dlaczego 1 kk, ja mam grzejniki segmentowe alu, liczę prosto 100w/m2, dom ma 140m2 czyli muszę mieć 140 takich segmentów w różnej konfiguracji przy 40 stopni na zasilaniu, powinno wystarczyć teoretycznie, PC to exotherm EXT14EVI N, podpięta do bufora oczywiście, ta pc może dać 58 stopni przynajmniej tak piszą i da sprawdzałem tylko że nie w zimie bo pierwsza zima przed nami

co myślisz o moim rozwiązaniu, dodam że z programu zapotrzebowanie wyszło mi mniejsze

Jak na etapie planowania, to śmiało idź w 100% podłogi, PCPW i prąd dwutaryfowy. Nie letaj się też - 20C, bo jak zabraknie tych 1-2kW, to uzupełni grzałkami. Takich dni jest raptem kilka w roku. Z kotłem się nie baw, a jak koniecznie lubisz, to jego podłącz poprzez mieszacz, a PC bezpośrednio. Jak jednak grzejniki, to zamiast dużej krowy 4kW lepiej daj w tym pomieszczeniu klimakonwektor.

Dużej krowy nie będzie, 2 mniejsze - 2 x 1,5m pod dwoma oknami 1,7m i 1,5m czyli klasycznie. Producent jednak nie podaje żadnego wsp. do przeliczania mocy grzewczej grzejników - takie grzejniki jak wyżej dają łącznie 4kw/50st, potrzebuję 2,4kW/35st., nie wiem czy tyle z nich uzyskam.

Z podłogówką ten kłopot, że może mi zabraknąć wysokości posadzki na właściwą izolację i bezpieczną grubość "wylewki" na piętrze.

Dużej krowy nie będzie, 2 mniejsze - 2 x 1,5m pod dwoma oknami 1,7m i 1,5m czyli klasycznie. Producent jednak nie podaje żadnego wsp. do przeliczania mocy grzewczej grzejników - takie grzejniki jak wyżej dają łącznie 4kw/50st, potrzebuję 2,4kW/35st., nie wiem czy tyle z nich uzyskam.

Z podłogówką ten kłopot, że może mi zabraknąć wysokości posadzki na właściwą izolację i bezpieczną grubość "wylewki" na piętrze.

No to daj rurki w ściany zamiast podłogi! Sam mam większość grzejników bo przy instalacji PC to był "stan zastany" ale jeżeli jesteś na etapie budowy to absolutnie nie idź w klasyczne grzejniki. I nie chodzi tu o temperaturę zasilania ale możliwość ogrzewania w 2 taryfach.

@olo

1,5m to rzeczywiście nie krowa, ale już mały cielaczek:) A ty potrzebujesz stado takich cielaczków w liczbie 6-8 szt.

w dużym uproszczeniu przy zasilaniu grzejników alu temperaturą podłogówki 35st. z pc, musisz się liczyć z 4-5 krotnym przewymiarowaniem.

Odpuść więc grzejniki. zrób podłogówkę lub fancoile

Co do przeliczania mocy - producent łaski nie robi. Te dane ma i powinien je podać.

Zresztą klasycznie pomyliłeś zasilanie z dt.

pzdr.

Na piętrze nie musisz sie bardzo izolować bo nic nie odbiera Ci ciepła.

Ciepło zostaje w domu oraz zawsze rozchodzi się w górę. Ja mam 4 cm na piętrze i jest to wystarczające.

Też miałem wątpliwości co do podłogówki w sypialniach ale okazało się to bzdurą. Słuchaj ludzi którzy mają a nie tych co nie mają a krytykują.

Dzięki za opinie, chyba jednak dam sobie spokój z PC, droga zabawa z samą pompą, do tego widzę niezbyt ciekawa współpraca z grzejnikami a podłogówka to dodatkowe +100% kosztów wykonania w stosunku do instalacji na samych grzejnikach no i zapewne podłogówka znowu nie za bardzo nadaje się do współpracy z kotłem węglowym zasypowym. Słowem, zbyt wiele komplikacji, i jeszcze mnie w kościach będzie kręcić przez tą wodę krążącą pod łóżkiem ;)

PC tanieją, może i HT potanieją.

Dzięki za opinie, chyba jednak dam sobie spokój z PC, droga zabawa z samą pompą, do tego widzę niezbyt ciekawa współpraca z grzejnikami a podłogówka to dodatkowe +100% kosztów wykonania w stosunku do instalacji na samych grzejnikach no i zapewne podłogówka znowu nie za bardzo nadaje się do współpracy z kotłem węglowym zasypowym. Słowem, zbyt wiele komplikacji, i jeszcze mnie w kościach będzie kręcić przez tą wodę krążącą pod łóżkiem ;)

PC tanieją, może i HT potanieją.

Jeśli budujesz dom na 5-10 lat to Twój tok rozumowania jak najbardziej poprawny - aby taniej i jakoś to będzie. Jeśli natomiast budujesz coś na całe życie to radze zrobić to porządnie, a uwierz mi, że kocioł węglowy i kaloryfery to jest bardzo daleko od porządnie i za te 5-10 lat będziesz pluł sobie w brodę, że nie zrobiłeś tego od razu lepiej. Jak nie stać Cię na PCi to przynajmniej zrób 100% podłogówki - wtedy będziesz mógł podpiąć praktycznie każdy system - zarówno niskotemperaturowy, jak i wysokotemperaturowy, a tak mi się jakoś dziwnie zdaje, że to właśnie w tych niskotemperaturowych jest przyszłość;)

Jak będzie współpracować 100% podłogówki ze śmieciuchem ? Co ile dni przegrzeję instalację ? Posiadanie kotła to warunek, bo zapewne na początku będzie tylko on. Jak sobie da radę kocioł, który powinien mieć >55 st. z instalacją grzaną na 26st, zwłaszcza w cieplejsze dni ?

Kolejna sprawa - o ile parter - jest miejsce na 15cm styro i 7-8cm betonu to piętro to już tylko 9-10cm max łącznie z podłogą a i strop tak nierówno zatarty, że przy układaniu styropianu będzie konieczność wyrównywania, podsypywania co może zabrać jeszcze miejscami 1cm. Zostaje 8 na styropian i rurki z betonem.

Ściennego nie chcę, nawet kabli chce się pozbyć w podłogę na ile to możliwe.

Edytowane przez _olo_

Witam.

Mieszacz miesza wszystko co chcesz, nawet mleko z kawą ;-)

W twoim przypadku będzie mieszał czynnik grzewczy w twojej instalacji Czyli w najprostszy sposób tłumacząc weźmie sobie trochę "ciepła" z pieca, domiesza "zimna" z powrotu instalacji i wypuści na zasilanie ogrzewania taką temperaturę jaką mu nastawisz...

To tak pokrótce...

Jak będzie współpracować 100% podłogówki ze śmieciuchem ? Co ile dni przegrzeję instalację ? Posiadanie kotła to warunek, bo zapewne na początku będzie tylko on. Jak sobie da radę kocioł, który powinien mieć >55 st. z instalacją grzaną na 26st, zwłaszcza w cieplejsze dni ?

Kolejna sprawa - o ile parter - jest miejsce na 15cm styro i 7-8cm betonu to piętro to już tylko 9-10cm max łącznie z podłogą a i strop tak nierówno zatarty, że przy układaniu styropianu będzie konieczność wyrównywania, podsypywania co może zabrać jeszcze miejscami 1cm. Zostaje 8 na styropian i rurki z betonem.

Ściennego nie chcę, nawet kabli chce się pozbyć w podłogę na ile to możliwe.

Koledzy już powyżej odpowiedzieli:yes: Czyli zawór mieszający, albo sprzęgło hydrauliczne i możesz puszczać nawet 90st, a podłogówka nie ucierpi.

Co do podłogówki na pietrze to 10cm wystarczy - dasz 3cm styro i 7cm wylewki i będzie OK - no, na pewno dużo lepiej niż jakikolwiek grzejnik, a jak w przyszłości wymienisz na jakieś bardziej cywilizowane źródło ciepła to będziesz miał w cale niezłe zdolności akumulacyjne takiej podłogówki.

Samym sprzęgłem nie wyregulujesz temperatury, sprzęgło służy do innych celów... Ale to tak poza tematem...

No i moim skromnym zdaniem to dobrze zrobiona "podłogówka" jest chyba najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem jeśli chodzi o późniejszą zmianę źródła ciepła...

Co do wylewki to możesz zastanowić się nad anhydrytem w tedy zmniejszy ci się też grubość wylewki...

Pozdrawiam.

Edytowane przez nethorse

Witam.

Mieszacz miesza wszystko co chcesz, nawet mleko z kawą ;-)

W twoim przypadku będzie mieszał czynnik grzewczy w twojej instalacji Czyli w najprostszy sposób tłumacząc weźmie sobie trochę "ciepła" z pieca, domiesza "zimna" z powrotu instalacji i wypuści na zasilanie ogrzewania taką temperaturę jaką mu nastawisz...

To tak pokrótce...

Wszystko pięknie, tylko skąd to zimno na powrocie by mieszając z nim wodę podgrzaną do 55st uzyskać 25 dla podłogówki ? To nie kocioł gazowy z modulacją płomienia i możliwą przerwy w pracy a śmieciuch. Aż tyle chyba temp wody nie spada na podłogówce ?