Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - dlaczego nie grzejnikom

certa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sam grzejnik, c33 2000 X 600 to potęga nie wiem jakiej firmy grzejnik , ale przy zasilaniu 45* powinieneś mieć moc cieplną około 2500 W i teraz pytanie czy taka moc wystarczy do ogrzania 20m2 ?

Mam nadzieję że to coś da, bo grzejniki będą większe 2 razy od tych które mam teraz, a te grzały przy tych największych mrozach w tą zimę przy temperaturze zasilania 50 stopni a w domu temperatura była utrzymana na poziomie 22,6 - 23,1stopnia

Mam nadzieję że to coś da, bo grzejniki będą większe 2 razy od tych które mam teraz, a te grzały przy tych największych mrozach w tą zimę przy temperaturze zasilania 50 stopni a w domu temperatura była utrzymana na poziomie 22,6 - 23,1stopnia

Zupełnie nie masz się czym przejmować , będziesz jednym z tych którzy mogą potwierdzić ze PC i grzejnik to też dobre rozwiązanie .Przez większość sezonu wystarczy temperatura nawet niższa niż 45*C . U mnie przyakch temperaturach w okolic 0*C wystarcza zasilanie na grzejniki 37* C .

Zupełnie nie masz się czym przejmować , będziesz jednym z tych którzy mogą potwierdzić ze PC i grzejnik to też dobre rozwiązanie .Przez większość sezonu wystarczy temperatura nawet niższa niż 45*C . U mnie przyakch temperaturach w okolic 0*C wystarcza zasilanie na grzejniki 37* C .

Taka temperatura by była super

Powiedz mi, jakie masz wymiary tych grzejnikow ? Masz moze jaki kalkulator zeby takowe policzyc ? bo widze ze moja maluskie armatury beda o wieleeeee za male

Powiedz mi, jakie masz wymiary tych grzejnikow ? Masz moze jaki kalkulator zeby takowe policzyc ? bo widze ze moja maluskie armatury beda o wieleeeee za male

Ja korzystałem z kalkulatora purmo, ale brałem troszeczkę mniejsze niż wychodziło w obliczeniach, bo naprawdę byłyby ogromne , a tak mam od 160cm do 230cm szerokości oczywiście wszystkie c33, jak poobliczalem do obecnych to wychodzi od 115 do 150% większej mocy

Ja korzystałem z kalkulatora purmo, ale brałem troszeczkę mniejsze niż wychodziło w obliczeniach, bo naprawdę byłyby ogromne , a tak mam od 160cm do 230cm szerokości oczywiście wszystkie c33, jak poobliczalem do obecnych to wychodzi od 115 do 150% większej mocy

A z kalkulatora zapotrzebowania domu na ciepło nie korzystałeś ? Hmm :! Dlaczego az tak duże grzejniki wziąłeś skoro wiesz za za za duze wzgledem zapotrzebowania ?

Witam ,

ja do temp na grzejnikach podchodzę trochę inaczej :

-przy temp zewnętrznych poniżej 0 st staram się grzać jak najmniejszymi temp ( koszt +komfort cieplny)

-przy wyższych temp zewnętrznych od 0st staram się uzyskać częstrze wył PC na termostacie (oszczędzam moto-godziny sprężarki bez wzrostu kosztów za zużycie) ,czyli mam temp na grzejnikach trochę większe niż potrzebne

Dzięki w/w uzyskuję pełny odczuwalny komfort cieplny (z rzadszymi wyłączeniami na termostacie pokojowym) -tj kiedy jest mroźno ,grzejniki są w ciągu dnia prawie cały czas ciepłe (czyli czuć promieniowanie podczerwone na skórze i nie czuje się tzw „chłodku” przy zimnych grzejnikach).Kiedy jest cieplej na zewnątrz częstsze wyłączenia termostatu nie powodują dyskomfortu cieplnego , zużycie jest porównywalne (jak nie mniejsze)-PC działa krócej przy niższym COP , natomiast przy min temp na grzejnikach PC działa dłużej z lepszym COP.

Po dwóch sezonach eksperymentów-ten tryb najbardziej mi odpowiada.

Pzdr

W dwóch pokojach po 23 m2 bede mial po dwa grzejniki. Ciekawe z jakimi wielkosciami musialbym je powiesic zeby dalo sie fajnie zejsc z temperatura na zasilaniu. Jeszcze nie wiem jak grzejniki aluminiowe maja racje bytu z porownaniu do plytowych stalowych i jak tu przeliczyc ich moc

Edytowane przez scashone

Nie za mała ta pc ?

Musisz dobrać tak moc grzejników aby mogły ,,przetransportować " te 7 kw przy możliwie niskiej temperaturze zasilania , Niska przy P na grzejkach to góra 45*C -tyle powinieneś mieć na kaloryferach przy mrozach , przez większą część sezonu będziesz zasilał ze 40*C . Te grzejniki raczej się nie nadają . Napisałeś 80 cm x2 i 100 cm x2 To na razie nic nie mówi , tutaj ważne jaką mają moc przy 75/65/20. Rozumiem ze to ,,zwykłe " grzejniki , tak 80 cm długi i 60 cm wysoki ma moc ~1300 w A 100 CM A 60 CM ~1700 W ale to w warunkach 75/65/20 , w warunkach nas interesujących 45/35/20 to już zostanie z tych grzejników tylko ~30% , czyli z tych 4 grzejników masz ok 1800 W .

Teraz abo dajesz co najmniej 4X tyle grzejników le masz , albo kupujesz ( rozsądne) grzejniki typ v 33.