Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

naturalny nawóz

Recommended Posts

Chciałabym znaleźć odpowiedz na nurtujące mnie od jakiegoś czasu pytanie dtatego zwracam się do Was bo wiem że jesteście skarbnicą wiedzy. Jak wiadomo naturalne nawozy robi się z odchodów zwierzęcych ( nie wszystkich rzecz jasna). Przez wiele lat mój tata uprawieł ogródek działkowy a ja posiadałam świnkę morską i pamiętam że czasmi zawartość kuwety świnki wsypywał do ogródka tłumacząc mi, że to nawóz. Pytani moje brzmi czy miał rację? Świnki odzywiają się warzywami , owocami i ziarnem, myślicie że ich bobki mogą być nawozem naturalnym? Jeżeli moje pytaniw wyda się wam śmieszne lub irracjonalne to z góry przepraszam i proszę o usunięcie wątku.

Dlaczego nie. Jedną świnką morską wiele nie nawieziesz ale już setką ;) . Poza tym odchody świnki zwykle wywala się razem z trocinami więc przy ciężkiej spoistej glebie może to mieć pozytywny wpływ na strukturę gleby. Inna sprawa że przy dużych ilościach , przed wywaleniem na grządkę pasowało by przekompostować.

używać do wzbogacania gleby w ogrodzie - do wsypywania pod dołki pod sadzone rośliny, przesiany do nawożenia trawnika (przysypać cienką warstwą), do ściółkowania rabat (bez agrowłókniny lub pod nią)

Masz u siebie bardzo kiepską glebę - kazdy dodatek kompostu będzie pożądany.

tu podobna dyskusja:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?135929-Co-z-traw%C4%85-po-koszeniu-kosiark%C4%85.../page2&highlight=kosiarka

Edytowane przez Elfir

jak gleba jest kiepska to kompost powinien być obowiązkowy.Robiony u siebie i dodawany, dodawany , dodawany..... Nowe nasadzenia sadź w dołki z kompostem, starsze można lekko obkopać i dodać kompostu, na zimę sypać kopce z kompostu na podstawy korzeni dla zabezpieczenia przed mrozem, a wiosną rozgarnąć i lekko wymieszać z ziemią obok, dodawać kompost do warzywnika ( tylko tu jeszcze dodawać odkwaszającego coś- np dolomit).

Ja daję pod rosliny nawet nie do końca rozłożony kompost,tez się to sprawdza.