Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie znajde aktualne zdjecia satelitarne?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spróbuj wygooglać frazę "portal geodety powiatu ..." w miejsce kropek wpisując nazwę swojego powiatu. Niektóre powiaty mają bardzo dokładne mapy na swoich stronach.

Przykład - rynek w moim miasteczku. :)

mapka.jpg

geoportal2'u nie ogarniam. Nie wiem jak zrobic, zeby bylo widac widok satelitarny, a nie granice powiatow. :-/

Na specjalnej podstronie dla mojej miejscowości w panelu po lewej jest opcja włączenia zdjęcia lotniczego i wystarczy ją zaznaczyć. To lepsza dokładność niż satelita.

Dokładność jak u bowess. Można po samochodach bez trudu poznać kto gdzie parkował w momencie robienia zdjęcia, albo gdzie sąsiad gromadzi śmieci.

No, gdyby w XIV wieku ktoś obejrzał bitwę pod Grunwaldem, to byłby niezły look w przyszłość. :) Rozumiem, że miałeś na myśli dostępność od XIV w., ale tak zabawnie mi się skojarzyli ówcześni potencjalni użytkownicy. :)

Trzeba szukać. Wrzuciłam pierwszy w miarę dokładny Szczecin, który mi się wyszukał. Geoportal niestety też miejscami mocno nieświeży.

Edytowane przez bowess

j.w. Moze ktos z Was wie? Google maps jest aktualizowane chyba raz na sto lat, bo na mojej dzialce stoi juz dom, a wedlug Google nadal drzewa rosna...:roll:

Chyba najbardziej aktualne zdjęcia Szczecina znajdziesz na stronie UM w Szczecinie. Tam jest interaktywny plan miasta. Pod nim na dole jest okienko wyboru opcji. Odznacz te wszystkie okienka z zabudowa itp bo tylko zamazują zdjęcia i zaznacz "zdjęcie lotnicze z 2008r". Są w miarę dokładne i chyba troszkę od googlowych aktualniejsze (to niestety nie znaczy że aktualne). Lepszych za darmo raczej nie znajdziesz.

http://www.wzp.pl/geodezja/wojewodzki_osrodek_dokumentacji_geodezyjnej_i_kartograficznej.htm

Zdaje się że mozna tam zamówić dowolne zdjęcie. Ceny niestety nie znam.

Tak przy okazji; zdjęcie lotnicze z 2008 roku które można otworzyć w planie Szczecina na stronie UM jest dokładnie takie samo jak zdjęcie z google. Jaja jakieś, ktoś tam po prostu skłamał..

http://www.wzp.pl/geodezja/wojewodzki_osrodek_dokumentacji_geodezyjnej_i_kartograficznej.htm

Zdaje się że mozna tam zamówić dowolne zdjęcie. Ceny niestety nie znam.

Tak przy okazji; zdjęcie lotnicze z 2008 roku które można otworzyć w planie Szczecina na stronie UM jest dokładnie takie samo jak zdjęcie z google. Jaja jakieś, ktoś tam po prostu skłamał..

W poniedzialek tam zadzwonie i sie spytam ile kosztuje taka przyjemnosc.

Rzeczywiscie chyba w cuda wierze, ze uda mi sie znalezc w sieci aktualne zdjecia satelitarne gratis. :) A gdzie mozna zamowic taka platna fotke?

Zdjęcia o których mówicie nie są wykonywane z satelity lecz z samolotu. Jeśli natomiast interesuje cię zrobienie ładnych zdjęć swojego domu z wysokości (nie tylko z góry ale i z perspektywy) to poszukaj kogoś w okolicznym aeroklubie. Niektóre firmy robią też takie zdjęcia latawcem.

j.w. Moze ktos z Was wie? Google maps jest aktualizowane chyba raz na sto lat, bo na mojej dzialce stoi juz dom, a wedlug Google nadal drzewa rosna...:roll:

Oj to mojej chalupy nie bedzie nigdzie, bo zaistniala w sierpniu 2011.. eh! :)

Jak sama napisałaś Google Maps, są aktualizowane bardzo rzadko i ty się spodziewałaś, że w przeciągu tego 0,5 roku pojawią się zaktualizowane mapki z twoim domkiem? Zaglądnij do Google Maps za 5, 10 lat. Może się już pojawią jakieś aktualniejsze zdjęcia...

:bye: