Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do vis-a-vis - wariant II

Recommended Posts

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i zajrzałam

Tereska ostatnio pisalas, ze nie wiecie czy pompę ciepłą weźmiecie czy piec na ekogroszek. Moja kolezanka ma pompe i mowi, ze duzo ich wyniosło, ale teraz koszty ogrzewania są niskie. Znowu inni znajomi są zadowoleni z pieca, zejdą raz na kilka dni, podrzuca do pieca i spokoj.

My nie będziemy miec pompy, ale chcialam zamowic męzowi piec na ekogr,bo teraz codziennie biedny schodzi po kilka razy do pieca, ale on nie chce. Mówi, ze woli schodzic i kontrolowac. Hmmmmm, a ja chcialam mu ułatwic życie.

Nie pomogłam wcale, ale wydaje mi sie że co kupicie to i tak bedziecie zadowoleni.

U nas sprawa jest troche bardziej skomplikowana, bo nas nie ma:( Troche nam jeszcze zejdzie, zeby wszystko wykonczyc, a jesli zaczniemy wykonczeniowke, to trzeba odpalic jakies ogrzewanie na przyszla zime.

Musze najpierw poprosic forumowego kolege asolta, zeby mi zrobil OZC i wtedy bede wiedziala, jak dobrac pompe czy piec.

Z doborem pieca moze byc problem, ale nie chce gdybac, zanim OZC nie zobacze;)

Co to pompy, to niestety koszt 40-50tys:bash: Oprocz ceny, kolejny minus- opoznia nam to wykonczeniowke, bo za 40tys. to cus juz bym miala zrobione w chalupce;) No ale dla nas byloby to super rozwiazanie, bo nie musialabym nikogo prosic, zeby mi w tym piecu palil. Nie oszukujmy sie, nawet przy ekogroszku, to jednak zrobie komus problem, bo bedzie musial chodzic, czyscic, dosypywac. Nie wiem czy moj tata taki piec ogarnie, a siostra ma wystarczajaco duzo obowiazkow, i tak jej ciagle glowe czyms zawracam. Moj staly tekst: "Martunia, jestem Twoja jedyna siostra...":lol2::rotfl:

• 2 weeks później...

Wszystkim zagladajacym wszystkiego dobrego w Nowym Roku zycze!!!

Dziewczynki kochane dziekuje za zyczenia:hug: Ja niestety nikomu nie zdazylam nic "pozyczyc", bo na Swieta polecielismy do Pl i przez ostatnie 3 tygodnie mialam mocno ograniczony dostep do internetu:( Wczoraj wrocilismy, wiec mam nadzieje, ze bede teraz czesciej zagladac na forum.

Ponawiam pytanie w komentarzach. Ma ktos jakies doswiadczenia w ogrzewaniu domu gazem????? Ile kosztuje instalacja i pozniejsze uzytkowanie?

Jest bardzo prawdopodobne, ze bedzie u nas gaz, a ja jestem zielona w tym temacie:confused: Wiem tylko, ze potrzebowalibysmy specjalny wklad do komina....

Cześć Asieńko w końcu zajrzałam i życzę wszystkiego naj, najlepszego w roku 2014 ale nie tylko :)) . My mamy zrobioną instalację gazową koszt: mapy do celów projektowych 500 zł; projekt instalacji zewnętrznej i wewnętrznej 800 zł; wykonanie przyłącza przez gazownię 2020 zł; wykonanie instalacji wewnętrznej i zewnętrznej ~`4500 zł; kupiliśmy kocioł vaillant vc pro 226 z wymiennikiem 100l z czujnikiem i całym osprzętem za 12000 zł ( taki wybrał nam p. Grzesiu który instaluje i uruchomi kotłownię) + podłączenie kotłowni z uruchomieniem kotła 1500 zł = razem 21320 zł. Mamy znajomych, którzy mieszkają w domku o podobnych gabarytach jak nasze domy mają - 160 m2 i ogrzewają gazem ziemnym za sezon grzewczy przy niskich temperaturach płacą 3500-4000 zł. Będzie jeszcze kominek więc dodatkowe źródło ciepła :) Stała miesięczna opłata jaką płacę teraz do gazowni to ~ 70 zł + zużycie m3 gazu ( 1 m - 1,80 zł)

Do Ciebie do tego lasu gaz pociagneli????? :p

Zartuje oczywiscie, sama chcialabym w takim lesie mieszkac. I jeszcze miec ze 2 ha za domem:rolleyes:

Rasiu a moge wiedziec, ile Cie ta przyjemnosc rocznie kosztuje?

Sami z sąsiadami ciągnęliśmy:D, ale gazownia zrobiła nam zwrot kasy:D.

Obliczyłam:D Średnio miesięcznie płacę za gaz ok.500 zł.

Cześć Asieńko w końcu zajrzałam i życzę wszystkiego naj, najlepszego w roku 2014 ale nie tylko :)) . My mamy zrobioną instalację gazową koszt: mapy do celów projektowych 500 zł; projekt instalacji zewnętrznej i wewnętrznej 800 zł; wykonanie przyłącza przez gazownię 2020 zł; wykonanie instalacji wewnętrznej i zewnętrznej ~`4500 zł; kupiliśmy kocioł vaillant vc pro 226 z wymiennikiem 100l z czujnikiem i całym osprzętem za 12000 zł ( taki wybrał nam p. Grzesiu który instaluje i uruchomi kotłownię) + podłączenie kotłowni z uruchomieniem kotła 1500 zł = razem 21320 zł. Mamy znajomych, którzy mieszkają w domku o podobnych gabarytach jak nasze domy mają - 160 m2 i ogrzewają gazem ziemnym za sezon grzewczy przy niskich temperaturach płacą 3500-4000 zł. Będzie jeszcze kominek więc dodatkowe źródło ciepła :) Stała miesięczna opłata jaką płacę teraz do gazowni to ~ 70 zł + zużycie m3 gazu ( 1 m - 1,80 zł)

Witaj Lusiu, tak dawno Cie nie bylo :hug:

Dzieki, rowniez wszystkiego dobrego w Nowym Roku Ci zycze!

Dzieki wielkie za wyczerpujaca odpowiedz.

W zeszly piatek bylo u nas we wsi zebranie, ale siostra nie umiala mi wszystkiego opowiedziec, wiec musze zadzwonic do soltysa i poprosic o namiar na konkretna osoba, z ktora moglabym porozmawiac o szczegolach. Przede wszystkim, kiedy ten gaz bedzie i czy w ogole bedzie:confused:

Jedno mnie zastanawia. Napisalas, ze 1m3 kosztuje u Was 1,80zl, a mi siostra mowila o 2,60zl za 1m3:o

Dzieki!!!

A skad u gazowni taki przyplyw uczuc, ze Wam kase oddali?:lol2:

Bo wcześniej my się z nimi tak umówili...:lol2:

Asik, pamiętaj, że ja mam sporo metrów do ogrzania i lubię ciepło;)(kubatury mam 1500m3) Wodę też grzejemy i niestety nie oszczędzamy...:(. Rachunki roczne za wodę i ścieki mam niewiele mniejsze od tych za gaz...:rolleyes:.

Buziak:hug:.

Biore pod uwage roznice w rozmiarach:yes: Ja tez lubie ciepelko, tylko w sypialni musze miec zimno. Najbardziej mi pasuje do spania 18 stopni:p Moja siostra przy takiej temperaturze to by chyba w kurtce poszla spac:lol2:

Pamietam jak Twoj dziennik przegladalam i zobaczylam przygotowania do fundamentow:jawdrop::jawdrop::jawdrop:

"Studnie" i ilosc zbrojenia robily wrazenie;)

Witam. Ja także drepcę przy temacie gazu-nie mam innej alternatywy; budynek musi sam o siebie zadbać wiele godzin na dobę.

Na razie poniosłam już spore koszty -na projekty. Budowa przyłącza pochłonie duże koszty, bo linia znajduje się za najodleglejszym końcem działki. Nic to, trzeba to przełknąć...

Asiu, dokładnie się rozejrzyj w swojej okolicy. Na FOMUR są liczne wątki na ten temat a ponadto należy szukać wykonawcy-doradcy rzetelnego, z uprawnieniami i pomocnego przy wyborze urządzeń adekwatnych do potrzeb Twojego domku i Rodzinki.

Pozdrawiam cieplutko

i trzymaj jutro za mnie łapki od godz 9ej, podobno mają przełączać mi inst elektr z erbetki na hak i założyć licznik na skrzynce na ścianie.