hydraulik_ 04.03.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) Przy obecnych i rosnących cenach paliw i taniejących PC powietrze-woda warto rozpatrzyć rozbudowę kotłowni olejowych i węglowych o PC.Montaż takiej pompy jest prosty i nie wiąże się z rujnowaniem budynku i okolicy. Można to porównać z montażem klimatyzatora. PC tego typu pozwala ogrzewać takie budynki do pewnej temperatury zewnętrzne np -5 poniże uruchamiany jest kocioł olejowy lub węglowy.PC może działać oczywiście w w niższych temperaturach , ale mogą nie osiągać właściwej temperatury. Na narty można wyjechać nawet jeśli jest węglowy. W okresie letnim pozwalają tanio uzyskać ogromne ilości ciepłej wody .Można je porównać z kolektorami słonecznymi które działają niezależnie od słońca(noc,dzień,deszcz). Ceny PC tego typu zaczynają sie od 3 000 zł dla CWU. Czasem można pokombinować i połączyć taką tanią z co. Mój kolega podłączył taką za 5000 zł do co i oszczędzał 200 zł tygodniowo na oleju. Zapraszam do dyskusji Edytowane 4 Marca 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.03.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Montaż takiej pompy jest prosty i wiąże się z rujnowaniem budynku i okolicy. Uważaj, bo Cię jeszcze ktoś zacytuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.03.2012 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Uważaj, bo Cię jeszcze ktoś zacytuje Racja już poprawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 05.03.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Racja już poprawiam Rozważałem to, nawet poprosiłem Cię o ceny, ale... taki ruch opłaca się przy PC zdecydowanie tańszej niż przykładowa Alfea TRI. Do 10.000 zł jest to temat do przełknięcia. Druga sprawa - podłogówka. Ja i większość budowanych jakiś czas temu domów jej nie ma, a grzanie PC powyżej 45-50st.C staje się już coraz mniej opłacalne (COP). Trzecia sprawa - ja mam szkieleciaka, więc akumulacyjności zero, więc albo drogi bufor np. 1500 litrów, albo taryfa G11. Sprawa jest bardzo ciekawa do rozważenia, jak zresztą piszesz, w domach gdzie są kotły na olej lub propan, do tego ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.03.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Całe piękno pompy PW, w szczególności monobloka, polega na tym, że ją stawiasz, dwie rurki, prąd i koniec, odliczając od ceny komin, przyłącze, zbiorniki oraz korzyść z tego, że zajmuje zero miejsca w domu. Jako backup starczy przepływowy ogrzewacz za 300 czy 400 zł. Wątpie, aby wielu użytkowników miało na tyle duże zużycie np. CWU, aby im się to kalkulowało pomimo uprzedniej inwestycji w całą kotłownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Empus 05.03.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam, ja właśnie stoję przed decyzją w sprawie dokupienia PC powietrznej, do istniejącej kotłowni olejowej. Dziś rozmawiałem z firmą która robiła mi olejówkę i oni są zainteresowani (chociaż ja nie jestem bo ciężko się z nimi dogadać, ale byłem ciekaw wyceny) zrobieniem również PC. Zaproponowali mi dwie wersją, pierwsza z buforem, druga bez buforu i teraz moje pytanie czy to prawda, że PC z buforem to dużo lepszy wybór niż w przypadku samej pompy, jak duży powinien być ten bufor?. Jakie są ceny montażu takiej pompy ? nie mam żadnego konkretnego modelu na oku, ale widzę że na forum to chyba najwięcej jest Nibe. Druga sprawa, szukam wykonawcy montażu PC, budowa okolice Łodzi, znacie kogoś ? Co do samego domku, powierzchnia ogrzewania 165m2 (plus 48m2 garażu), z tego 90m2 podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 05.03.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Pogadaj z hydrauli albo miki121 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.03.2012 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam, ja właśnie stoję przed decyzją w sprawie dokupienia PC powietrznej, do istniejącej kotłowni olejowej. Dziś rozmawiałem z firmą która robiła mi olejówkę i oni są zainteresowani (chociaż ja nie jestem bo ciężko się z nimi dogadać, ale byłem ciekaw wyceny) zrobieniem również PC. Zaproponowali mi dwie wersją, pierwsza z buforem, druga bez buforu i teraz moje pytanie czy to prawda, że PC z buforem to dużo lepszy wybór niż w przypadku samej pompy, jak duży powinien być ten bufor?. Jakie są ceny montażu takiej pompy ? nie mam żadnego konkretnego modelu na oku, ale widzę że na forum to chyba najwięcej jest Nibe. Druga sprawa, szukam wykonawcy montażu PC, budowa okolice Łodzi, znacie kogoś ? Co do samego domku, powierzchnia ogrzewania 165m2 (plus 48m2 garażu), z tego 90m2 podłogówka. Z tym buforem to nie jest tak albo albo .Jak potrzebny to ma być . Jak masz olej to zamontuj powietrzną .dla twojego domu typ 8 lub 10 .Bedzie grzała dom samodzielnie do -5 -10 poniżej i tak olejak bo grzjniki. Koszt około 20000 zł .koszt eksploatacji 2 razy taniej niż olej. Piszę tu o PC powietrze woda .Jest tu taki wątek . Czas montażu 3 dni bez rujnowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.03.2012 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Całe piękno pompy PW, w szczególności monobloka, polega na tym, że ją stawiasz, dwie rurki, prąd i koniec, odliczając od ceny komin, przyłącze, zbiorniki oraz korzyść z tego, że zajmuje zero miejsca w domu. Jako backup starczy przepływowy ogrzewacz za 300 czy 400 zł. Wątpie, aby wielu użytkowników miało na tyle duże zużycie np. CWU, aby im się to kalkulowało pomimo uprzedniej inwestycji w całą kotłownię. A jak wyłączą prąd na 5 h to kupi się nową pompę. Ja wole splity ,są nawet tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.03.2012 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Rozważałem to, nawet poprosiłem Cię o ceny, ale... taki ruch opłaca się przy PC zdecydowanie tańszej niż przykładowa Alfea TRI. Do 10.000 zł jest to temat do przełknięcia. Druga sprawa - podłogówka. Ja i większość budowanych jakiś czas temu domów jej nie ma, a grzanie PC powyżej 45-50st.C staje się już coraz mniej opłacalne (COP). Trzecia sprawa - ja mam szkieleciaka, więc akumulacyjności zero, więc albo drogi bufor np. 1500 litrów, albo taryfa G11. Sprawa jest bardzo ciekawa do rozważenia, jak zresztą piszesz, w domach gdzie są kotły na olej lub propan, do tego ogrzewanie podłogowe. Ja uważam że ogrzewanie PC wystarczy do temperatury np -5 C .Nawet grzejniki dobrane dla olejaka i wegłówki wystarczą . Z mojego doświadczenia wynika ,że takie układy pracują na parametrach 60 /40 przy -20 na dworze. Więc przy -5 c wystarczy 40 C a tu cop około 2,3 .To nadal taniej niż olej. Jest jeszcze jeden aspekt . Sposób podgrzewania cwu w lecie kotłem olejowym.A Aby podgrzać 150 l cwu trzeba włączyć kocioł ( 150 kg wagi)rozgrzać go do 80 c podgrzać cwu i kocioł stygnie do czasu następnego cyklu. To tyle energii (oleju) co potrzeba do podgrzania 300 l cwu Bufor przy PC jako magazyn energii to zły pomysł.Nawet nie wiem co on miałby robić. 1500 l wody to jakieś 300 litrów betonu(jeśli chodzi o pojemność cieplna.A inaczej ile waży twój dom(tynki,posadzki,meble) 1500 to mały procent pojemności cieplnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.03.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 1500 l wody to jakieś 300 litrów betonu(jeśli chodzi o pojemność cieplna.A inaczej ile waży twój dom(tynki,posadzki,meble) 1500 to mały procent pojemności cieplnej Z całym szacunkiem trochę przeginasz - to nie są bufory porównywalne w ten sposób - chociażby ze względu na różnicę nominalnych delta t w których pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 05.03.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 W wypadku buforu do pompy ciepła powietrznej to dobieraj około 60-100 litrów na kW mocy pompy. Lepiej idź w stronę bliższą 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.03.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 A jak wyłączą prąd na 5 h to kupi się nową pompę. Ja wole splity ,są nawet tańsze. Nie zdążyłem dopytać, ale z tego co się orientowałem, to zawsze jest opcja, aby woda z nieużywanej pompy spłynęła grawitacyjnie, więc można sobie poradzić z zagrożeniem kombinując nieco. Prawda to? Inna sprawa, że uważam, że warto wyłożyć 2-3 KPLN na agregat prądotwórczy. Gdyby chciał przeznaczyć 30 KPLN na pompę, to pewnie, że nie ma co się pchać w monobloka, ale sam zacząłeś temat od tanich chińczyków do wspomagania i CWU, a w tej klasie łatwiej o monobloka, vide 12 kW za 7900 na Copelandzie na allegro. Wiadomo, brak zaplecza serwisowego, itd., ale coś mi się wydaje, że taki p. hydrauli, jak się uprze, to za pomocą młotka i kombinerek coś tam dosztukuje, jak się takie ustrojstwo zepsuje. Tym bardziej, że sterować można samemu z PLC, a do moich zastosowań wystarczy on/off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.03.2012 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 W wypadku buforu do pompy ciepła powietrznej to dobieraj około 60-100 litrów na kW mocy pompy. Lepiej idź w stronę bliższą 100 W jakim celu bufor przy inwerterze? Przy on offie daje się ,żeby sprężarka długo pracowała i długo stała. No chyba ,że do ładowania kotłem to wtedy rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brichard 05.03.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam, również stoję przed dylematem jak obniżyc koszty ogrzewania. Docelowo: powierzchnia ok.250m2, budynek z lat 70, 3 kondygnacje, ocieplonie.,kominek z płaszczem. Aktualnie ok.180m2, grzeje VITOLA 200 + CWU. Aktualne zużycie paliwa na cały rok (CO+CWU) to ok. 3000-3500 litrów oleju. Temp w mieszkaniu 20-21'C. Kaloryfery aluminiowe. Kocioł rozgrzewa się do ok.65'C (6min.praca/12min stop). Stary kocioł na koks pracował bez problemu w zakresie 50-55'C (ciągła praca 24h). Zastanawiam się, jak w odniesieniu do tych danych można dobrać PC. No bo z tego co zdązyłem się rozeznać wiele PC poradzi sobie nawet przy -25. Kwestia KOSZTÓW. Jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach a w tym przypadku w COP i KONKRETNEJ charakterystyce danej pompy. Mało która firma udostępnia kompletne charakterystyki COP. Widzę, że np.DIMPLEX nie wstydzi się i na ich stronie można dotrzeć do wykresów. Co z tego, że "papierach" temp.wody jest 65'C, skoro w niektórych przypadkach jest to osiagalne dopiero przy 0'C temp.na dworze. Dlatego proszę, jeśli ktoś dysponuje szczegółowymi materiałami , może wręcz zbiorczym opracowaniem takich PEŁNYCH charakterystyk COP, to bardzo proszę o info. Uważam, że dobór PC zależy od wielu czynników a nie tylko od marki, firmy. Jeśli znamy nasze oczekiwania (w moim przypadku oczekiwana temp.pracy ok.55'C) i mamy pewne doświadczenia i zasób informacji z obserwacji pracy dotychczasowych źródeł ciepła, łatwiej będzie dokonać właściwego wyboru, który spełni oczekiwania. Interesuje mnie też sprawa, jak długo w ciagu doby pracuje PC? Czy jest to podobnie jak z np. palnikiem olejowym? Ile czasu potrzebuje PC zeby osiagnąć max temp. wody na wyjściu. Czy PC powinna pracować "z zapasem" mocy czy może pracować non stop z max. mocą? A może waro zainwestować w bufor? Wtedy nagrzewamy wodę w trakcie taniej taryfy nocnej i korzystamy w trakcie taryfy dziennej. Zastanawia mnie jeszcze taka sprawa, czy jest możliwe i jakie byłyby koszty stworzenie niezależnego zasilania dla PC i (lub) grzałek dla CWU. Mam tu na myśli wiatrak i ogniwa fotowoltaiczne. Dodatkowo solar na dni słoneczne w ciągu całego roku. Może brzmi to absurdalnie i nie ma to sensu ekonomicznego ale moja filozofia jest taka: z wiatru i światła tworzymy energię do zasilenia przynajmniej PC a najlepiej PC + grzałka na bardzo zimne dni. W tym czasie z solarów nie mamy specjalnie pożytku. W okresie letnim SOLAR załatwia sprawę podgrzewania CWU a prąd wytworzony z ogniw fotowoltaicznych i wiatru wykorzystujemy do zasilania PC jako KLIMATYZACJI. To moja filozoficzna teoria. Nie wiem jakie są koszty zakupu takich urządzen. Może to utopia, ale chciałbym poznać liczby. Pozdrawiam zaciekawionych tematem, znudzeni wywodem - wybaczcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 05.03.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 W jakim celu bufor przy inwerterze? Dla mnie jako laika (dokształcającego się intensywnie) np po to by grzać wyłącznie w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 05.03.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 W jakim celu bufor przy inwerterze? Przy on offie daje się ,żeby sprężarka długo pracowała i długo stała. No chyba ,że do ładowania kotłem to wtedy rozumiem Ja to tłumaczyłem ale wielu kolegów stwierdziło aby pompę używać tylko w drugiej taryfie Więc jeżeli ktoś tak bardzo chce w drugiej taryfie to po to podaje bufor Osobiście jestem przeciwnikiem Ale paru kolegów poza drugą taryfą świata nie widzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.03.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 To moja filozoficzna teoria. Nie wiem jakie są koszty zakupu takich urządzen. Może to utopia, ale chciałbym poznać liczby. Cóż, czytaj, czytaj i czytaj. To forum i nie tylko skutecznie leczy z teorii filozoficznych, ale fajnie jest dojść to tego samemu. Fachowcem nie jestem, ale co do zasady - rozsądne COPy przy dT 70*-80* to rzecz niemożliwa, zapomnij o przetwarzaniu prądu - ogniwa i wiatraki przydadzą się zasadniczo do grzałek prądu stałego w buforze, który to b. pasuje do kominka. Reszta rozważań nadaje się na kartkę papieru - np. policz sobie, ile dziesiąt tysięcy kosztowałaby fotowoltaika, aby nawet w pełnym słońcu generować moc, która wystarczyłaby do zasilania PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 06.03.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Reszta rozważań nadaje się na kartkę papieru - np. policz sobie, ile dziesiąt tysięcy kosztowałaby fotowoltaika, aby nawet w pełnym słońcu generować moc, która wystarczyłaby do zasilania PCi. Ja liczyłem. Majątek Kompletnie nieopłacalne. Z alternatywnych źródeł - pompa ciepła. Jak już będzie zainstalowana i będzie pracowała, to wszystko inne jako dodatkowe źródła energii przestaje się opłacać, wliczając w to nawet kominek (chyba, że mamy drewno za darmo). Jak nie ma PC, może się sprawdzić niedrogi wiatrak, ale nie do wytwarzania i magazynowania en.elektr., a jedynie bezpośrednio przetwarzający prąd grzałką na ciepło do grzania CO i CWU. Fotowoltanika przy dzisiejszych cenach paneli jest kompletnie nieopłacalna, a solary do grzania CWU i dogrzewania CO mogą się fajnie sprawdzać, ale koszt inwestycji nadal jest niewspółmierny do korzyści, chyba, że są dotacje z gminy lub UE na poziomie 50-75%. Dotacje "państwowe", które teraz istnieją nic nie dają. Obniżają realny koszt solarów o jakieś 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.03.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 To moja filozoficzna teoria. Nie wiem jakie są koszty zakupu takich urządzen. Może to utopia, ale chciałbym poznać liczby. Masz kasę na "wyrzucenie" to idź na całość i podziel się doświadczeniem. Osobiście zwykle wybieram ekonomicznie uzasadnione inwestycje, dlatego na początek do solidnego kotła olejowego dodałbym tanią pc pw (nawet tą do 3k zł mocy 3,5kW, preferuję zewnętrzną Urlicha) - taka potrafiłaby zaoszczędzić sporo oleju, na "opolszczyźnie" liczyłbym nawet ponad 70%, aby się o tym przekonać wystarczy policzyć dobowe zapotrzebowanie domu i porównać z możliwościami takiej pc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts