magnolia 09.03.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 a nawet resztki folii izolacyjnej po budowie, w dużym stopniu także tektura z pudełek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 właśnie - gazety! Kartony, wszystko, co uniemożliwi dopływ światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 09.03.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Nie da się zaprojektować ogrodu, który przez 15 lat będzie niezmienny . Po 10 latach świerki Conica można podkrzesać (formując stożki na pniu), można je strzyc, by utrzymać niewielka wysokość ale mozna je po prostu wyciąc lub przesadzić i posadzić coś innego Absolutnie nie chodzi o to żeby ogród był niezmienny ale żeby za 10-15 lat rozrośnięte rośliny mieściły się na swoich stanowiskach. Niezła perspektywa - wycinać i karczować karpy, bo przecież po samym wycięciu nic nie da się wsadzić w to miejsce:o nie lepiej zaprojektować inne gatunki np. w miejscu coniki tujkę can-can:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Tylko, że wówczas na efekt czekasz 10-15 lat, zamiast cieszyć się ogrodem w możliwie najkrótszym czasie. Dlatego przy tarasie sa gatunki szybko rosnące - budleja, róże okrywowe, trawy - one "zrobią ogród" w 3-4 lata Starczy świerki posadzić w takiej odległości od tarasu i stopni, by po 10 latach mieściły się nadal na rabacie. Albo po prostu przycinać. W Polsce zauważam strach przed stosowaniem sekatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 09.03.2012 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 no właśnie drogie panie ja potrzebuję takich roślin abym mógł szybko cieszyć się ogrodem , a co będzie za 10-15 lat tego nie wie nikt , a jak będę siedział na tarasie to z nudów wezmę sekator i ciach ( jak to w filmie JAK ROZPĘTAŁEM II- WOJNĘ ŚWIATOWĄ z Kociniakiem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 26.03.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 chyba dopne sie tu z moim skarpowym dzielem ktorego jeszcze nie ma ... na poczatek foty ... http://foto2.m.onet.pl/_m/37b498b59fe854f12bd61b1ccdbba70a,10,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/90fc11afe2ec5b70211e308200f0cfa5,10,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/bb26e0512f998ef21e158054383a4dc0,10,19,0.jpg skarpa jest usypana wlasciwie z samej gliny /co widac doskonale/ docelowo na niej ma sie znalezc jakis drewniano/kompozytowy taras - ale to jak znajda sie na niego pieniazki !! narazie sklecimy cos z desek i na sezon czy dwa powinno wystarczyc ... orientacja tej skarpy jest poludniowo - zachodnia ... od zachodu mocno oslonieta wysokimi sosnami ... od poludnia - total lampa!! po prawej przy scianie domu sa murki oporowe a w donicach bluszcz /rosnie od soboty/ docelowo beda tu dwie rabaty ... jedna na gorze w narozniku pomiedzy domem a zastrzalem murku a druga ponizej zastrzalu na gorze bedzie jeden plotek typu kratownica zeby okno tarasowe troszeczke oslonic od slonca i gapiow na niej beda powojniki /tak mi sie wymarzylo :)/ ... no i SKARPA ... moj dylemat nr 1 ... Elfir zwlaszcza do ciebie pytanie ... co dac na skarpe ?? jak ja oblozyc ziemia zeby nie splynela przy pierwszym deszczu ?? poradzono mi zrobic dwa stopnie ze to ulatwi obsadzenie - prosze pomoz mi cos tu wymyslic bo narazie koncepcji brak !!! jedyny pomysl jaki narazie mi sie rodzi to zeby zrobic poziomy uklad kolorow ... ale jak to wyjdzie ?? acha te holdy ziemi przed skarpa wyjada w najblizsza sobote a ze bedzie koparka to jest szansa zeby jeszcze w razie czego cos pozmieniac i przemodelowac wiec licze na was muratorowi ogrodnicy !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 26.03.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 jak ja oblozyc ziemia zeby nie splynela przy pierwszym deszczu ?? Po pierwsze ta skarpa jest za stroma - trzeba złagodzic spadki, albo zbudować murki oporowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.03.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 faktem jest - skarpa bardzo stroma. Przydałby się murek oporowy. Można też położyć kratki - takie jak na parkingi, co trochę utrudni spływ powierzchniowy. Ja bym ją obsadziła niewielkimi drzewkami i krzewami płożącymi (cis "Repandens" i inne odmiany oraz irga szwedzka, Dammera). Na glinie będzie rósł piękny klon okrągłolistny (Acer circinatum) i "rajskie" jabłonki. A pod nim można dać derenia "Ivory Halo" poprzerastanego irgą Dammera Poza tym można posadzić świerki (małe odmiany, np. płożący "Formanek") i kosodrzewinę. Może też się płożyć między krzewami wiciokrzew japoński.Na glinie udadzą się też róże i liliowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 26.03.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 kurde jak zlagodze ta skarpe to juz nic mi na trawnik nie zostanie nie mowiac o tym ze poplyne na roslinkach !! tego po obwodzie mierzac w koronie jest kilkanascie metrow /ucieka do tylu mocno/a swierki czy kosodrzewiny nie beda za wysokie ?? podoba mi sie berberys - rozne kolorki carpeta ... jak myslicie ?? irga - jak najbardziej ... cis tez murki ??? niee to ja juz nawioze piaskowcow jakichbadz i umocnie to troszke ... na obu polkach jak by troche dac to powinno wode zatrzymac ... myslalam wlasnie nad taka opcja zeby korone obsadzic berberysem /w jakims poukladanym ukladzie kolorystycznym ... na polke posrednia dac moze jakies krzewy elfir a masz pomysl jak szczepic wiciokrzewy i czy sie da ?? mam taki sliczny chinski rozowy /chyba chinski/ ale przed starym domem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.03.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 nie pomogę ze szczepieniem wiciokrzewów. Świerk Formanek o którym pisałam ma może z 60 cm wysokości, czy to wysoko? Za berberysami osobiście nie przepadam w eksponowanych miejscach bo nieciekawie wyglądają zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.03.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 kurde jak zlagodze ta skarpe to juz nic mi na trawnik nie zostanie nie mowiac o tym ze poplyne na roslinkach !! Mea - a jak ta skarpa TERAZ wyglada ?? Bo foty sa chyba tuz po robotach ziemnych ? Bo jezeli mialaby splynac, to juz by to zrobila po zimowych roztopach (chyba ze zabezpieczylas ja jakos na zime/wiosne?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 27.03.2012 03:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Mea - a jak ta skarpa TERAZ wyglada ?? Bo foty sa chyba tuz po robotach ziemnych ? Bo jezeli mialaby splynac, to juz by to zrobila po zimowych roztopach (chyba ze zabezpieczylas ja jakos na zime/wiosne?). nic jej nie ruszylo przez zime - wlasnie bylam ciekawa czy splynie czy nie ... tylko trzeba bylo troche nadsypac w miejscu rury bo tam osiadlo i poza tym jeste dokladnie taka jaka ja zostawiles sypie jej teraz ziemie w miejsce gdzie chce dac krzewy /tam pod murki/ i przy samym domu zeby to troche wyrownac bo tylko w tych miejscach trzeba no i nadsypuje ta rabate przy schodach bo tam mocno osiadlo !! a na sam koniec zostawie ta najnizej ... co jeszcze musze napewno zrobic to troche poszerzyc zejscie bo agata juz w sobote zaliczyla turlanie ze skarpy a tak wogole to w skarpe wkomponujemy tez zjezdzalnie bo po co budowac jakies "domki" skoro mozna zrobic na skarpie docelowo bedzie zjezdzalnia kolo basenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 27.03.2012 03:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 nowsze foty zapodam po sobocie jak duza kopara posprzata troche i wyrownamy caly teren ... do tego czasu musze cos wymyslic gdzie dac 6 cisow pospolitych ktore dostalam /maz je zakopal przed zima na samiuskim srodku dzialki !!/ moze ulokuje je wlasnie na zejsciu ze skarpy - beda granica ... no i czym jeszcze dysponuje: no wiec wspomniane 6 cisów, 2 cyprysy /malutkie jeszcze/ jalowce posrednie /jeden kolos do przesadzenia a drugi mniejszy w donicy/ ok 5-6 krzewów bukszpanu, sporo bluszcza i winobluszcza pieciolistnego /mam nadzieje ze sie poprzyjmuja bo bardzo mi zalezy/ 1 skyrocketa i mala conice ale te juz maja swoje miejsce przy schodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 27.03.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Bo jezeli mialaby splynac, to juz by to zrobila po zimowych roztopach Niezupełnie. Podatna na spływanie będzie dopiero rozłożona na skarpie warstwa żyznej ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 27.03.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Niezupełnie. Podatna na spływanie będzie dopiero rozłożona na skarpie warstwa żyznej ziemi Z tym "spływaniem" to ja bym poczekał do pierwszych wiosennych deszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 27.03.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Mea, my mamy od 3lat skarpę również z gliny pod spodem, na wierzchu ok. 10cm czarna ziemia, jak ją usypywaliśmy to wydawało mi się że jest taaakkkaaa wieeeeeelka, prawie 1m. potem z czasem i moje oko się przyzwyczaiło, i skarpa osiadła pare cm. i nic się nie obsypywało!! nie była niczym zabezpieczona, ostatnio w dolnej części wsadzałam canny i georginie.... rudbeekie same się rozsiewają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 27.03.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 ANNNJA moja skarpa w najwyzszym miejscu ma ponad 2m !! nawet kombinujemy zeby z tylu dac dla mlodej zjezdzalnie bo taki duzy spadek jest !! no i jest bardzo stroma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 27.03.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Mea , nasza ma 2,8- dokładnie w najwyzszym miejscu, Ale mamy to przykryte włóknina pod sadzenie iglaków, nic nie spłynęło. Iglaków jeszcze nie ma. Się by chciało, to by się przyjechało i zobaczyło ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 27.03.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Się by chciało, to by się przyjechało i zobaczyło ). sie moze wybiore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 29.03.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 elfir - mam pytanie ... jak w koncu jest z tymi skarpami i agrowloknina ?? dawac czy nie ?? dawac na nia ziemie ?? jak sadzic barwinek ?? na wloknienei raczej nei porosnie ... kurna za duzo dylematow!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts