mea 07.05.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 po najblizsze opoczaki musialabym wyruszyc na poszukiwania w okolice wisly czy ustronia ... tu jedynie "hałdzioki" by sie znalazly a te na skalniaki si enie nadaja bo sa brudne i sie lasuja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 08.05.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Z prawej strony domu też mam dosyć stromą, wąską a długą skarpę i na niej między płożącymi jałowcami korę poprzykładałam korzeniami, które dostałam od sąsiadów z wykarczowanego dużego drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 09.05.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Witam, czy mogę się podłączyc do wątku? Też mam do zagospodarowania skarpę, a że kompletnie nie mam zmysłu artystycznego ani wiedzy ogrodniczej, więc nie wiem od czego zacząć. Bardzo proszę o pomoc. http://img198.imageshack.us/img198/7039/zdjcie0053px.jpg Acha, po lewej stronie przy samym murku będą kamienne schody. Podpowiedzcie co mogę zasadzić w tych donicach, coś wiszącego? Spinka masz bardzo ładna bryłę domu. Ten murek= donice wg. mnie bardzo go psują, zgrzytają esetycznie. I jak pisała Elfir za bardzo nic nie bedzie chciało tam rosnąć, może poza jałowcami. Wg. mnie o wiele lepiej by wygladał tam murek- betonowy lany, zatarty nawet cementem, z bloczków bet i obłozony drewnem, czy kamieniem, ceglany, kamienny...byleby nawiązywał do materiałów i stylistyki wykończeń na domu. Taki murek, nawet betonowy można potem obsadzić pnączem i będzie ładny, albo zostawić jak jest. Z gabionów tez byłby ładny, jeśli lubicie taki styl. Ale dom bardzo, bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 10.05.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 zabralam sie za sadzenie kosowek i daniki popelnilam 18 kosowek i 9 thuj ... ech sil braklo dla jalowcow ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spinka1719507374 16.05.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Spinka masz bardzo ładna bryłę domu. Bardzo dziękuje za pochwałę. Tym ważniejsza dla mnie, że jest to rozbudowa małego domku i nie mieliśmy zbyt dużego pola do popisu i poza tym stawiany rękami męża, niejednokrotnie samego na placu boju. Co do murku to faktycznie może za jakis czas usuniemy donice i zrobimy. Mój mąż jednak do czasu odbioru woli donice, gdyż murek mógłby byc uznany jako przedłużenie domu (a tego nie ma w projekcie). Niemniej bardzo dziękuję za każdą uwagę i sugestię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 a taki szybki schemat sobie rysowałam pod projekt ogrodu:http://images35.fotosik.pl/1388/c8d5f545ed829103med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spinka1719507374 18.05.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Ciekawie wygląda ta skarpa. Nie umiałam sobie wyobrazić drzewa na skarpie, ale ładnie jest zagospodarowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 18.05.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Ciekawie wygląda ta skarpa. Nie umiałam sobie wyobrazić drzewa na skarpie, ale ładnie jest zagospodarowane. Tez mi sie podoba. Tak sie juz zaczynam podlizywac bo tez bede mial niedlugo prosbe - moja skarpka bedzie raczej bardzo mala (ok 60-70cm wysokosci) i podzielona na dwie czesci, poki co taras "sie robi", aktualnie muruje murki klinkierowe, acz fundamenty i sciany betonowe o ktore bedzie sie opierala ziemia juz sa postawione wiec moze i ziemie niebawem tam uloze, zrobie zdjecia i bede Was tutaj zameczal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 23.05.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 dobra ja troche zmienilam koncepcje sztuki ... chyba nie dam jednak wlokniny - jest straszny problem z podlewaniem bo wszystko bez wyjatku splywa a do roslin trafia 1/5 wody ktora tam leje ... troche przemodelowalam skarpe z samego przodu i moze cos z tego bedzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 30.05.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Elfir i inni majacy pojecie o roslinkach - wiecie jak rozkrzewic irge ?? czy z pedow nadziemnych bez korzenia udalo by mi sie ja rozkmnozyc ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.06.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Elfir i inni majacy pojecie o roslinkach - wiecie jak rozkrzewic irge ?? czy z pedow nadziemnych bez korzenia udalo by mi sie ja rozkmnozyc ?? przysyp łodygi ziemią, puszczą w tym miejscu korzenie ja się właśnie pozbyłam swojej .... nigdy więcej tego kolcowego coś nie posadzę aczkolwiek ładnie trzyma skarpy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 01.06.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 przysyp łodygi ziemią, puszczą w tym miejscu korzenie ja się właśnie pozbyłam swojej .... nigdy więcej tego kolcowego coś nie posadzę aczkolwiek ładnie trzyma skarpy no ja wlasnie musze utrzymac skarpe wiec to jedno z prostrzych i malo wymagajacych rozwiazan !!! a gdzieniegdzie wsadze kolorowe kwiatuszki i w miare uplywu casu bede wycinac irgi i dosadzac kwiatow czy rozchodnikow ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.06.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 irgi są dość kłopotliwe przy usuwaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 01.06.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 nieobsadzona skarpa nie wytrzyma sezonu i odplynie !! zwlaszcza nasypana czarna ziemia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.06.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 nieobsadzona skarpa nie wytrzyma sezonu i odplynie !! zwlaszcza nasypana czarna ziemia!! Ano... Dzisiaj mielismy pokaz co potrafi deszcz - nie wiem jak u Ciebie ale u mnie lalo ostro przez kilka minut - kazda swiezo usypana czarna ziemia by splynela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina2010 01.06.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Witam, mam skarpę koło tarasu o nachyleniu ok 40%. Czy na taką skarpę (nie jest wysoka) polecacie dać jakąś folię ogrodniczą (nie wiem jak się to fachowo nazywa) - jeśli tak to jaka najlepsza? P.s. planuje na tej skarpie taki trochę skalniak- trochę kamieni ozdobnych, iglaków płożących i roślinek typowo skalniakowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 nie, nie nie folię. Dać rośliny.Skarpę przed spływem zabezpieczą kamienie. Trzeba je jednak z sensem układać. Nie na powierzchni, tylko wkopywać pod kątem w kierunku skarpy. http://images49.fotosik.pl/1567/53eaa3b70bf25c60.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 02.06.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 przysyp łodygi ziemią, puszczą w tym miejscu korzenie ja się właśnie pozbyłam swojej .... nigdy więcej tego kolcowego coś nie posadzę aczkolwiek ładnie trzyma skarpy Skoro to "coś" miało kolce, to chyba nie była to irga? Problemem z irgami jest raczej ich łatwe przemarzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 02.06.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Ano... Dzisiaj mielismy pokaz co potrafi deszcz - nie wiem jak u Ciebie ale u mnie lalo ostro przez kilka minut - kazda swiezo usypana czarna ziemia by splynela zaraz pojde poogladam straty ... edit ... obylo sie bez strat ... zalalo mi jedynie donice z pelargoniami - mam nadzieje ze kwiaty to dzielnie zniosa Edytowane 2 Czerwca 2012 przez mea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K_A_S_z_a 03.08.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Witam wszystkich!Jestem pierwszy raz na tym forum, ale jednym tchem przeczytałam wszystkie posty w tym wątku. Postanowiłam dołączyć się z moją skarpą i błagać o pomoc:) Moja cała działka znajduje się na podwyższeniu, a skarpę mam praktycznie z trzech stron (1 bok rzeczka, 2 bok bagno, 3 bok inna działka). Wysokość skarpy dochodzi na oko do około 5m. Linia skarpy ok.90 m. Skarpa powstała z nawiezionej ziemi (działka początkowo była jednym wielkim dołem- w dodatku z torfami). Sypaliśmy co się dało czyli ziemię, trochę gliny, piach, a nawet ziemię z gruzem. Skarpa nasłoneczniona prawie cały dzień. W poniedziałek zaczynamy na skarpie układać kamienie i chcę co jakiś czas coś posadzić (nie będę tego pielić ani podlewać). Co radzicie? Zdjęcia umieszczę jutro bo dziś już ciemno:) z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts