Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój ogród w lesie

Recommended Posts

Moi drodzy forumowicze, mam piękną działkę w lesie z cudowną leśną ziemią i prawie całą udało mi się zagospodarować. Niestety pozostał pas przy bocznym tarasie i za diabła nie wiem co poradzić. Mamy z tej strony grila więc może wysypać całość kamieniami, ale jest trochę spadziście więc nie wiem czy te kamienie nie będą się zsuwać. Macie jakieś pomysły

http://img819.imageshack.us/img819/1733/005ivy.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Musisz tak czy inaczej utwardzić. Może polne kamienie układane na płask w suchym betonie?

W polskich lasach nie rosną tylko iglaki.

Masz tam chyba piaski, o ile widzę. W takim razie można posadzić żarnowca i szczodrzeńca. A po wsypaniu w dołek ziemi wapiennej także perukowca i kalinę hordowinę.

Jako pionowy akcent może być jarzębina - są też formy płaczące, które ładnie wyglądaja podsadzone płożącym jałowcem.

• 1 month później...
suchy beton to beton nie polany wodą :)

Robisz podbudowę jak pod chodnik i jaką ostatnia warstwę dajesz cement z piaskiem, układasz w tym kamienie i dopiero po ułożeniu spryskujesz wodą.

Bruk już się robi... Jak będzie gotowy to dam fotkę. Żarnowiec, perukowiec przyjęły się pięknie, róże na skarpie również (podpatrzyłam w innym wątku). Elfir jesteś nieoceniona... dziękuję

• 2 weeks później...
pięknie ci to wyszło , napisz i zrób zbliżenie tej studni ( z czego zrobiona ), a te kamienie to polne czy jakieś kupne /pięknie

Studnia to grill, zrobiony z siatki i małych kamieni, zrobię zbliżenie i wyślę zdjęcie. A kamienie kupione zwykłe polne. W końcu pozbyłam się piachu...