Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasobnik c.w.u. 100l. czy te? 120 l.

Recommended Posts

Różnica w zasadzie niewielka, bo tylko 20 l., lecz jeśli chodzi o finanse, to już w grę wchodzi ponad 700 zł. Zatem, pytanie do praktyków, czy 100 l. wystarczy dla 4 osób. Handlowiec w firmie, w której mama zamiar kupić kocioł z zasobnikiem, poniekąd wbrew interesom swej firmy, twierdzi, że zakup zasobnika 120 l. jest zbędny i doradza mi 100 l. Co wy na to?

Wg mnie jeśłi róznica w cenie jest 700 zł to bierz 100 l - ja tak wybrałem (też Viessmann). W ogole uważam że przesadzanie z wielkością zasobika nie ma sensu - a koszt podgrzewania wody np. w 160 l zasobiku jest większy od nagrzania 100 l - a nie spotakłem uzytkownika takiego zasobnika któremu braklo ciepłej wody (100 l). Przeciez nagrzanie takiej ilości to tylko 10 min (max 15). Jeśli masz rodzine 4 osobowa to nie warto wg mnie przepłacać.

Daru to chyba nie jest tak do końca jak napisałeś. Czy masz zasobnik 100 l czy 160 l to podgrzewasz tyle samo wody - to znaczy tylko tyle ile zużywasz. Zasobnik pracuje jak bufor stabilizuje temperaturę c.w.u. Im zasobnik jest większy tym spadek temperatury wody w nim jest mniejszy. Oczywiście straty wiekszego zasobnika są większe, ale to są śladowe ilości ciepła którymi nie warto sobie zawracać głowę. Jest jeszcze jeden aspekt strat ciepła na c.w.u. Jeśli kupisz mały zasobnik to musisz w nim trzymać cieplejszą wodę aby jej wystarczyło. Straty na cyrkulacji wtedy rosną. Do tego jeszcze dochodzi sprawa zmywarki. Ja mam zmywarkę podlaczoną tylko do ciepłej wody. Jak bym ustawił na zasobniku 65...70 oC to niektóre naczynia mogę zniszczyć. Nie mówiąc już o tym że dzieci moga się poparzyć taką gorącą wodą. Uważam że optymalna temperatura w zasobniku to 50...55 oC i na taką temperaturę wody dobierałbym zasobnik. Uważam że objętość zasobnika powinna być nieco wieksza w ostateczności równa objętości wanny . Oczywiście wszystkie te rozważania sa słuszne przy mocy kotła ok. 20...25kW. Przy większych mocach można zasobnik zmniejszyć.

Pozdrawiam

W kwestii zasobnikow wazna kwestia jest moc wezownicy. Zazwyczaj tanie i duze zasobniki dlatego maja niska cene, ze maja slaba wezownice (kilkanasci kW) i na podgrzanie wody czekac trzeba duzo dluzej niz przy sporo drozszym zasobniku o tej samej pojemnosci ale z wezownica o mocy od 24 kW wzwyz. Ostatnio moj znajomy cieplownik zwrocil mi na to uwage - bo ja tez sie napalilem na dosc duzy i tani zasobnik, ale taki z pewnoscia nie zapewni komfortu uzytkowania cwu.

Ja mam wbudowany zasobnik Viessmann'a (Calorond 055 - olej). Wprawdzie rozważałem zakup osbnego, niefirmowego zbiornika, ale w końcu mi się odechciało kombinować, i kupiłem w zestawie (zasobnik jest w obudowie pieca). Pewnie wyszło drożej, ale:

- mam niejasne przeczucie, że wytrzyma dłużej (przynajmniej tak piszą i mówią fachowcy) - jeśli się mylę, proszę nie ciskać gromów

- rzeczywiście się dość szybko nagrzewa (od 20 stopni do nastawnych 45 w około 7-10 minut.)

- zaiste woda się nie schładza podczas używania - nie spadają jej parametry cieplne

- co mnie powaliło - zasobnik jest tak zaizolowany, że statyczny spadek temperatury jest na poziomie błędu statystycznego. Przed używaniem c.w.u. byłem podłamany, że jak podgrzeję 120 l. wody, to zanim rano zacznę się myć to się będzie piec włączał kilka razy (nigdy nie wiem kiedy mi się zechce wstać) i zużycie oleju mocno podejdzie. Jeśli piec włącza się raz na 50-60 minut by podgrzać wodę która się sama schłodziła to chyba nawet nie. Myślę, że nawet włącza się rzadziej niż raz na godzinę. Kiedyś próbowałem czekać i sprawdzić ale mi się znudziło.

- przy zintegrowanym zasobniku z piecem, woda w kotle też słabiej się schładza, co znów przekłada się na mniejsze zużycie oleju.

Prosze nie generalizowac w stylu - tani duzy zasobnik ma zawsze mala moc. Proponuje sprawdzic parametry Galmeta - maja duzo pojemnosc, sa tanie a wezownice maja moce ponad 30kW. Ja nie widze sensu wydawania 2x tyle na zasobnik zachodni ktory bedzie w dodatku drozszy w naprawach.

D.

Ckcę kupić jednofunkcyjny kocioł c.o. kondensacyjny (prawdopodobnie Vaillant ecoTec) i myślałem o zasobniku cwu również firmy Vaillant.

jednak pod wpływem waszych opinii zacząłem się zastanawiać nad kupnem polskiego tańszego zasobnika o poj ok 120l.

Prosze o wasze rady: warto kupić polski zasobnik do Vaillanta (jeśli tak to jaki, cena) oraz czy nie koliduje to z gwarancja Vaillanta (który współpracuje z zasodbikiem innej firmy - nie czepiaja się tego???? :roll:

Macie jakieś sprawdzone polskie zasobniki ???

dzięki ci inwestorze!!!

coraz bardziej przekonuje się aby nie przepłacać na zasobniku Vaillanta (może właśnie Galmet - mażesz podać więcej szcegółów albo jakieś namiary np www). Ja też chcę kupić model 196/2.

Wynika z tego, że serwismeni się nie buntują, co im do tego - a oszczędność jest chyba spora