Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie do aranżacji - na początek kuchnia i salon (wizualizacje)

cameo

Recommended Posts

Witam wszystkich:-)

Jako że kupiliśmy i czekamy na odbiór mieszkania od developera, zaczynami powoli zastanawiać się nad wyglądem naszego gniazdka:-)

Na początek kuchnia a właściwie aneks kuchenny. Niestety nie wiemy jak się do tego zabrać. Czy moglibyśmy prosić o pomoc?

Chcemy kuchnie nowoczesną, fajnie byłoby gdyby miała jakieś ciekawe rozwiązania (karuzela itp)

Podobają nam się wysokie szafki (takie do sufitu) gdzie na środku jest piekarnik, zabudowana lodówka, cargo (chyba tak to się nazywa) Pierwszy pomysł to zabudować w taki sposób całą ścianę (zaznaczona na planie)

Druga rzecz to tzw wyspy. Chcielibyśmy zrobić coś takiego (miejsce zaznaczone na planie) jakby przedłuzony blat i tam ewentualnie zlew czy płytę gazową. Czy nie zawalimy wtedy kuchni, czy starczy miejsca? a może macie lepsze pomysły? Z góry dziękujemy za wszelkie rady, projekty:-)

propozycja.jpgplan.jpg

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuje, zupełnie inne podejście niż myśleliśmy:-) Podoba nam się pomysł z cofnięciem ściany do sypialni i zrobieniem szafy po lewej stronie oraz pralnią:-)

Co do kuchni czy wyspa nie będzie za bardzo wchodziła w pokój? Szafki wiszące jak rozumiem na całej długości ściany z lodówką? W wyspie jest piekarnik? A gdyby zrobić wysoki słupek z piekarnikiem i drugi z zabudowaną lodówką to jak to można rozmieścić? (w załączniku wizualizacja z ikea home pllaner)Untitled-1.jpg

podobno nie przeszkadza, ale ja wolę zawsze dac pomiedzy wąskie cargo lub przynajmniej wąską ściankę izolowaną wełną.

Nie mogę pokazać na zdjęciu, bo tego nie będzie widać - po prostu od strony salonu to będzie zwykła ścianka, jak tu:

http://bi.gazeta.pl/im/8/7832/z7832678X,Kuchnia--Przyklad-2--Wzrok-przykuwa-zyrandol---zarowka.jpg

Aha, czyli to jest blat obudowany ścianą, to już wiem, dzięki za wyjaśnienie.

To rozwiązanie średnio nam się podoba i chyba calkiem zrezygnujemy.

Czy ktoś może mi powiedzieć jaka wg. tych planów jest długość kuchni bo nie mogę dojść a bawię się w ikea planerze. Równoległa kuchnia ma 392 ale tutaj odchodzi przewód kominowy i nie wiem ile odliczyć żeby było ok:-/

Przepraszam, sam zakręciłem:-) W pierwszym poście wrzuciłem plan mieszkania ze strony developera. W sypialni która jest równoległa do kuchni jest podany wymiar 392 cm długości (plan w pierwszym poście) W rogu kuchni jest zaznaczony jakiś przewód kominowy czy coś w tym rodzaju. I nie wiem jak wyliczyć długość szafek na tej ścianie.

Witam wszystkich:-) Po lekturze pierwszego mojego wątku dotyczącego kuchni, przyszedł czas na jej podsumowanie oraz krok dalej czyli salon.

W kuchni stanęło na tym że ma być tylko zabudowa L z wysokimi szafkami: do zabudowy piekarnika, cargo, oraz do zabudowy lodówki. Pod oknem miejsce na zabudowaną zmywarkę.

Tak wyglądają wizualizacje i plan:

Untitled-4.jpgUntitled-1.jpgUntitled-3.jpgUntitled-2.jpg

I teraz pytanie odnośnie kuchni - czy rzuca się Wam w oczy coś co byście zmienili? Czy nie za mało blatu? Trochę przeszadza mi ten zlew w rogu, ale po pierwsze nie wiem gdzie indziej go wrzucić a po drugie skoro będzie zmywarka to zlew chyba nie będzie aż tak potrzebny. Czy dobrze myślę z szafkami wiszącymi żeby były tylko na jednej ścianie (nie chciałbym zasłonić okna między szafkami)

OK, teraz pokój dzienny z jadalnią:

plan.jpg

Przy wyjściu z kuchni, chcemy rozkładany stół z 4 krzesłami. Czy w takim ustawieniu będzie ok?

Chcemy w salonie, albo kanapę narozną w takim ustawieniu jak teraz lub dwie osobne kanapy 2+3.

Czy przy takim metrażu nie zagracimy wnętrza?

Zastanawiamy się co zrobić z dużym połaciem ściany przy wyjściu na tarasik, może jakiś duży obraz fajnie podświetlony? a może coś innego?:-)

Prośba o wszelkie rady jakie przyjdą Wam do głowy, jesteśmy również otwarci na inne pomysły.

Kompletnie nie znamy się na projektowaniu wnętrz, "wkładamy" meble wg. własnego uznania, ale nie mając wyobraźni przestrzennej, nie wiemy czy nie wyjdzie nam mebel na meblu a jako że mieszkanie dopiero siębuduje, wejdziemy tam dopiero za jakiś czas.

Z góry dzięki za wszelką pomoc:-)

Z braku czasu tylko krótko odnośnie kuchni :).

Co bym jeszcze przemyślała:

1. Zlew bliżej okna (o tę jedną szafkę z szufladami) - czyli bliżej płyty i zmywarki. Wyobraź sobie, że masz odcedzić makaron - będzie wygodniej? A potem wyobraź sobie, że musisz czasem opłukać naczynia nim wkładasz do zmywarki - będzie wygodniej? :). Zlew w samym rogu nie będzie wygodny - bliskość ściany ograniczy ruch. Obecność zmywarki nigdy nie wyeliminuje konieczności posiadania dostępnego zlewu. Przecież nie służy tylko do mycia naczyń :). Poza tym są takie naczynia / garnki, których nie można/nie da się umyć w zmywarce.

Robi się co prawda mniej blatu roboczego, ale "coś za coś" - sama oceń, który kompromis ma dla Ciebie większe znaczenie.

2. Tu raczej kwestia estetyczna, ale nie tylko - spróbowałabym przesunąć słupek z piekarnikiem do środka. Będzie też wygodniej korzystać z piekarnika, bo nie będzie przy samej ścianie (inaczej i tak będziesz musiała zrobić tan minimum 5 cm miejsca). Nie martw się bliskością lodówki i piekarnika - jeśli są w zabudowie to nie ma przeciwwskazań.

3. Jakoś nie do końca przekonują mnie szafki górne - są za duże. A okap podszafkowy nie wchodzi w grę?

Z braku czasu tylko krótko odnośnie kuchni :).

Co bym jeszcze przemyślała:

1. Zlew bliżej okna (o tę jedną szafkę z szufladami) - czyli bliżej płyty i zmywarki. Wyobraź sobie, że masz odcedzić makaron - będzie wygodniej? A potem wyobraź sobie, że musisz czasem opłukać naczynia nim wkładasz do zmywarki - będzie wygodniej? :). Zlew w samym rogu nie będzie wygodny - bliskość ściany ograniczy ruch. Obecność zmywarki nigdy nie wyeliminuje konieczności posiadania dostępnego zlewu. Przecież nie służy tylko do mycia naczyń :). Poza tym są takie naczynia / garnki, których nie można/nie da się umyć w zmywarce.

Robi się co prawda mniej blatu roboczego, ale "coś za coś" - sama oceń, który kompromis ma dla Ciebie większe znaczenie.

Julianna16 - dzięki za podpowiedzi. (tak btw jestem facetem:-)

Jeżeli chodzi o zlew, chętnie bym go przesunął nawet kosztem mniejszej ilości blatu, ale chyba wtedy kran będzie na oknie i nie da się otworzyć?

2. Tu raczej kwestia estetyczna, ale nie tylko - spróbowałabym przesunąć słupek z piekarnikiem do środka. Będzie też wygodniej korzystać z piekarnika, bo nie będzie przy samej ścianie (inaczej i tak będziesz musiała zrobić tan minimum 5 cm miejsca). Nie martw się bliskością lodówki i piekarnika - jeśli są w zabudowie to nie ma przeciwwskazań.

Też o tym myślałem, tutaj jedynym argumentem była bliskość piekarnika i lodówki. Mówisz z doświadczenia że nie ma obaw?

3. Jakoś nie do końca przekonują mnie szafki górne - są za duże. A okap podszafkowy nie wchodzi w grę?

Szafki górne mogą być mniejsze, myślałem że wstawiając większe lepiej to "zagra" z wysoką zabudową.

Okap ma być taki (nie z szafką) życzenie żony:-)

Masz za wąskie przejście w sypialni między łóżkiem a szafą. Na oko ok 30 cm. Dlatego w mojej wersji, którą ci wkleiłam przesunęłam ściankę z kuchnią o ok 30 cm, aby zrobić 60 cm przejście - też wąsko, ale da się przecisnąć. Edytowane przez Elfir