jiku 14.03.2012 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Lubuskie, koło Gorzowa Wlkp. Co wieczór siadam do tematu nasadzeń ale boje się że znowu nic nie zrobię na wiosnę. Wstyd przyznać ale zdążyłam dwójkę chłopców urodzić a klepisko jak było tak jest. Mąż szczęśliwiec ignoruje problem jakby nie istniał więc tu na forum muszę szukać mobilizacji i porady Myślę ciągle nad tym co rozrysowałaś mi Elfir i wertuje wątek o żywopłocie nieformowanym, w którym dużo o takim naturalistycznym nasadzeniu pisałaś. I nadal nie wiem jak to gryźć - mam chyba z 20 metrów drewnianego sztachetowego płotu do furtki i tysiąc wątpliwości: ile drzewek musiałabym kupić i na jaką szerokość wejść w trawnik żeby było proporcjonalnie, co sadzić zaraz koło furtki ? Właściwie , co miałaś na myśli pisząc lasek, jak to sobie wyobrazilaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2012 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 miałam na myśli chaotycznie porozrzucane duże drzewa podsadzone mniejszymi, cienioznośnymi krzewami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 15.03.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 ja jeszcze dorzucę że pod drzrewa i krzewy warto nie bawić się w trawnik a posadzić spore połacie zadarniaczy- niskie krzewy jak śnieguliczka Hancock, , cis repandens, mikrobiota, hedera helix, hosty, barwinek. Oczywiście poczatkowo łatwiej będzie z trawnikiem i taniej, ale można przynamniej kilka miejsc zasadzić tymi gat i je rozmnażać lub dokupować powoli zmieniając proporcje- coraz mniej trawy, coraz więcej zadraniaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 magnolia - ja osobiście, że względu na koszty takie obsadzenia, zostawiłabym ten lasek przyrodzie. Niech się tam wysiewa i rośnie co chce. Dlatego pisałam o oddzieleniu lasku od trawnika pasem krzewów, które zasłonią "bałagan" pod drzewami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variola 15.03.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 zostawiłabym ten lasek przyrodzie. Niech się tam wysiewa i rośnie co chce. Dlatego pisałam o oddzieleniu lasku od trawnika pasem krzewów, które zasłonią "bałagan" pod drzewami. zazdroszczę ci że masz miejsce na naturalistyczny lasek w którym ma się wysiewać co chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 16.03.2012 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Nadal czuję że nic nie wiem. Bo tak - koncepcja naturalistycznych nasadzeń podoba mi się o ile dzikość nie zamieni się w przyszłości w chaos i gąszcz . Chciałabym żeby miało to mimo wszystko jakiś dość schludny wygląd. Pomyślałam, że może to kwestia ilości użytych gatunków? Poza tym nie do końca wyobrażam sobie żebym miała miejsce na taki lasek, zagajnik - zwał jak zwał. Mam ewidentny kłopot z postrzeganiem odległości i przestrzeni - nie mam bladego pojęcia jak gęsto mogłabym sadzić drzewa koło siebie i teraz nic innego nie robię na spacerach jak obserwuję odległości roślin jedna od drugiej Do tego nagle poczułam presję czasu. Że co jak co, ale coś zasadzić muszę w tym miesiącu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 17.03.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Mam ewidentny kłopot z postrzeganiem odległości i przestrzeni - nie mam bladego pojęcia jak gęsto mogłabym sadzić drzewa koło siebie i teraz nic innego nie robię na spacerach jak obserwuję odległości roślin jedna od drugiej Kochaneńka, stawiasz badyl w jakimś miejscu upatrzonym, odchodzisz, okrążasz, podglądasz..przesuwasz 13 cm w lewo, powtarzasz czynność.. Za 2 lata bierzesz szpadelek , siekierę, sekator i piłę, robisz dochodzenie względem postawy i z użyciem narzędzi wymienionych robisz porządek oczami własnych wymagań. I znów powtarzasz czynność pierwszą , potem drugą i tak do usranej śmierci. W międzyczasie wydajesz tyle pieniędzy na badyle, że jak byś podliczyła to wyjdą Hawaje dla 4 osób na pół roku. I jeszcze się cieszysz .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 17.03.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 A tak już naprawdę serio, nie podchodź do zakładania ogrodu z powagą i namaszczeniem. Tu błędy zostaną wybaczone, najwyżej dostaniesz klapsa po kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 17.03.2012 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Przerasta mnie. A nic nie rośnie No ok. Luźniejsze podejście po pierwsze. Po drugie koncepcja. Wypracuję jakiś szkic i spróbuje się was poradzić konkretniej. Miłego ciepłego weekendu w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 25.03.2012 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) Witam ponownie. Nazbierało mi się znowu parę pytań, będę wdzięczna za odpowiedzi i rady. Po pierwsze do Elfir, nieśmiało chciałam poprosić, żebyś raz jeszcze zerknęła na teren który zamierzam zagospodarować i rośliny do których się przymierzam. Z jednej strony nie chcę zrobić szpaleru na całej długości, z drugiej mam miejsca konieczne do całorocznego osłonięcia – balkonik sąsiada i siatkę od strony pól – choć tu myślę o jakimś rozwiązaniu w stylu żywopłotu nieformowanego. Nie umiem tego rozrysować , naprawdę , może jednak mi coś podpowiesz? Spójrz proszę na ten teren od str domu i listę tanich roślin, które wypatrzyłam Tawuła Billardii Rokitnik Dereń Flaviramea Tawuła Van Houtte'a Pęcherznica ŻÓŁTA Luteus klon ginnala klon jawor Berberys pospolity 'Atropurpurea' Bez czarny Bez koralowy Jarzębina Robinia Świerk serbski Dodam , że bardzo spodobało mi się zdjęcie, które wkleiłaś w innym wątku z brzozami i czerwonym dereniami i planuję w rogu grupę brzóz pożytecznej 'Doorenbos' lub brodawkowata 'Dalecarlica' . Nie mogę chyba sobie pozwolić na to, by jak zasugerowała Elfir rozsiewało się co chce, bo wiem jak będzie - pole perzu. I to kolejny problem . Wiadomo że idealne byłyby rośliny zadarniające , ale to droga sprawa, więc mogę je planować a póki co chyba muszę obsypać rośliny korą? Potrzebuję czysto technicznych rad dla laika czyli jak to zasadzić żeby mi chciało rosnąć, pies nie zniszczył a chwasty nie miały druzgocącej przewagi. Edytowane 25 Marca 2012 przez jiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 perz nie rośnie w cieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 i podtrzymuję tezę o zagajniku. Chyba, że masz sporo kasy na obsadzenia i sporo czasu na koszenie trawnika. Bez czarny lubi gleby lekko zasadowe a bez koralowy lekko kwaśne. Rokitnik to krzew stanowisk suchych i jałowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 25.03.2012 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) Może w cieniu nie rośnie ale za moją siatką tak a nim posadzone drzewa cień dadzą jak się przed nim ustrzec? W innej części ogrodu której nie pokazywałam bez czarny sam się do mnie wprosił i choć rolnik wyrównujący mi kiedyś teren okrutnie go potraktował - odbił z powrotem momentalnie, to dlatego o nim pomyślałam. Natomiast posadzone półtora roku temu krzewy forsycji, derenia , którym nie przygotowałam ziemi w żaden sposób, rosną bardzo słabo - bo mając niemowlaka nie mogłam walczyć nieustannie z chwastami, które krzewy te dławiły. Dlatego pytam mądrzejszych, jak sadzić żeby mieć cień szans na pozytywny skutek, bo do tej pory same klęski wręcz i albo pada albo stoi w miejscu latami i nie rośnie prawie wcale. Edytowane 25 Marca 2012 przez jiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Dlaczego chwasty ci tam rosły? Posadziłaś je w trawie? Odchwaszczałaś teren? Była ściółka? Podtrzymuje tezę o lasku - użyj sosen, jeśli tak je lubisz. Przypomnij sobie - co rośnie pod sosnami w lesie? Niemal nic!I na tle ciemnej zieleni sosen wyeksponuj brzozy podsadzone niższymi krzewami. Te krzewy sadzisz jako żywopłot. To co za nimi oddajesz naturze. A przed nimi robisz trawnik. Pod krzewami grubo ściółkujesz korą i sadzisz rośliny zadarniające - barwinek, brunnerę, pragnię, poziomkówkę - szybko rosnące byliny zagłuszające chwasty. http://images46.fotosik.pl/1413/4fc4cf8db7f3f4df.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 25.03.2012 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) Dziękuję Elfir, że Ci się chce takie poglądowe posty pisać i rysować . Jutro spróbuję zaznaczyć sobie w terenie przyszły podjazd, wielkość trawnika, zobaczę wtedy ile miejsca na takowy lasek bym miała - skorzystam chyba w tym celu z ogrodowego węża Muszę jakoś oszacować ile roślin mi potrzeba .. Szpaler iglaków mnie przeraża troszkę, nie mogę się też zdecydować czy sosna czarna czy świerk serbski - jakieś sugestie? Nie wiem w jakim wieku sosna traci swój kształt , który ma w młodości dlatego rozważam też świerki. Gdzieś wyczytałam o rozstawie dla iglaków luźno sadzonych 2, 3 metry ? Ktoś potwierdzi lub zaprzeczy? I jeszcze pytanie o wymienione przeze mnie gatunki brzóz. Podobają mi się z bieluśką korą ale czy szybko rosną czy dadzą u mnie radę? Może nie wydziwiać i pospolitą posadzić? I jeszcze czy taki żywopłot odgradzający trawnik dobrze by wyglądał z tawuły van Houtte'a ? Czy lepiej popróbować pomieszczać różne krzewy ? Edytowane 25 Marca 2012 przez jiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.03.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 brzoza pożyteczna nie ma jakiś specjalnych wymagań, jest mniej sucholubna niż zwykła brzoza. Ale tworzy o wiele niższe drzewka. To czy żywopłot mialby być jedno czy wielogatunkowy zależy od twoich upodobań.Zbyt wysokie i gęste krzewy mogą zasłonić ładne pnie brzóz. Więc raczej widziałabym derenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 26.03.2012 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Dzięki Elfir za odpowiedź. Zauważam, że ostatnio trochę jest tak na tym forum, że głównie ty radzisz i świetnie i super, bo robisz kawał dobrej roboty, ale nie wierzę , że inni nie potrafili by mi poradzić np jak gęsto sadzić świerki - przecież mnóstwo osób ma te drzewa u siebie. Jedni sadzą bardzo gęsto jak na żywopłot a potem ich nie tną latami, co sprawia że mają rachityczne drzewka, inni sadzą szerzej i tak bym chciała - poszperam i doczytam gdzieś pewnie. Tak samo nie jedna osoba mogłaby udzielić rady, laikowi takiemu jak ja, jaki świerk wygląda z czasem najładniej - szukam takich z mięsistymi igłami i może wstyd ale nie wiem jaki wybrać. No nic. I nie to, żebym narzekała, bo i tak mnóstwo się na tym forum uczę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.03.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 mięsiste igły to raczej jodły mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jiku 26.03.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 O widzisz, nie wiedziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.03.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 z tym że jodły mają wysokie wymagania środowiskowe - potrzebują (no, może poza Abies concolor) wilgotnego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts