Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj!

Bardzo sie ciesze, że ktoś ma podobny gust :)

Powiedz mi czy jestes zadowolona ze wspolparcy z biurem z500 i projektu?

Na jakim etapie budowy jestes? Czy duzo planujecie wydac na ten domek (mam na mysli wykonczenie do stanu developerskiego)?

Pozdrawiam

• 2 months później...
  • 1 month później...

Oto projekt, który budzi moje zainteresowanie. Z8 z pracowni Z500. Oto link

Szczególnie jeśli idzie o rzuty interesuje mnie "Wariant B". Na pewno będą zmiany w projekcie - generalnie dlatego, że jestem zdecydowany na nowoczesny piec na paliwo stałe (z retortą i podajnikiem). Powiększę istniejące pomieszczenie gospodarcze o wc i część korytarza i sieni. Myślę, że wygospodaruję w ten sposób jakieś 5, może więcej m2.

Tylko mam pytanie - czy to wystarczy? Piszę to bo jestem po lekturze tzw Polskiej Normy co do wymiarów kotłowni. Może przytoczę (kotłownia do 25 kW):

"odległość kotła od przegród pomieszczenia kotłowni powinna umożliwić swobodny dostęp do kotła w czasie czyszczenia i konserwacji. Odległość tyłu kotła od ściany nie powinna być mniejsza niż 0,7 m, boku kotła od ściany nie mniejsza niż 1,0 m, natomiast przodu kotła od ściany przeciwległej nie mniejsza niż 2,0 m,"

Tu pytanie jak rozumieć 1 m boku kotła - czy chodzi o jeden bok, tj bok pieca, czy tez dwa boki czyli i 1 m od pieca i 1 m od podajnika.

Teraz weźmy wymiary pieca 15 kW Linga - szer. - 1, 30m, wysokość 1, 40m, głębokość 0, 9 m

Zrobiłem wyliczenia - zakładając że chodzi o jeden bok czyli 1 m od ściany bocznej do strony pieca (podajnik będzie bezpośrednio przy ścianie) wyszło mi żeby być w zgodzie z wymogami technicznymi potrzebowałbym pomieszczania o wymiarach mniej więcej - 8m2

Trochę dużo i czy rzeczywiście potrzeba aż tyle? Gdzieś na forum pojawiło się, że ktoś wstawiał piec na 6 m2. Nie wiem może źle coś liczę, coś pomiliłem :-?

Swoją drogą jak to jest w praktyce - prawo sobie życie sobie?

Przyznam że widziałem mniejsze kotłownie z piecem węglowym.

Ktoś sprawdza wogóle te wymogi?

Aha jeszcze jedno czy w pomieszczeniu z piecem można składować opał?

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i opinie...

• 2 weeks później...
  • 3 years później...
  • 4 months później...

Podciągam.

Czy ktoś buduje Z8 na wiosnę 2011?

Albo ma ktoś wybudowane to cudeńko w okolicach Wrocławia?

Ja planuję budowę tego domu w wersji podstawowej ale z nachyleniem kąt 35 st(wymóg MPZP)jestem na etapie kupna projektu.

Nie planujemy "góry".Przerabiamy wiązary na zwykłą więźbę.

Pozdrawiam i czekam na kogoś kto też buduje..:D

• 2 weeks później...

Witam.

Sprawa wygląda tak, że chciałbym zbudować niedrogo dom, który będzie:

stosunkowo wygodny dla rodziny 2+2 -> IMHO 3 niewielkie sypialnie + przestronny pokój dzienny (na ten temat nie dyskutujmy)

• prosty w bryle

• tani w budowie

• jeszcze tańszy w eksploatacji

Chciałbym budować przynajmniej do SSO bez kredytu (chociaż jestem elastyczny).

Budowa systemem gospodarczym z dużym wkładem pracy własnej, a jeszcze większej rodziny, w której może nawet jakiś budowlaniec się znajdzie:cool:

Był przydługi wstęp, a teraz meritum.

Projekt Z8 mój wybór.

A teraz dyskusja czy aby słuszny w moich założeniach.

"Plusy dodatnie" moim skromnym zdaniem jakie widzę w tym projekcie.

spełnia założenia o 3 sypialniach etc.

Prosta bryła - trudno imho coś, za przeproszeniem, spieprzyć

prosta bryła - tania bryła

mała kubatura - ogrzanie powinno być niedrogie

ściany nośne, a co za tym idzie fundamentowe tylko na zewnatrz!

brak schodów

Czy te plusy są tak dodatnie jak myślę?

A teraz moje watpliwości.

Największy zgrzyt w WZ mam kąt nachylenia połaci dachowych 35° - 45 °.... W Z8 28° i wiązary kratowe, które chciałbym zachować i ciągle nie daje mi spokoju czy aby lepszym pomysłem nie był jakiś projekt z użytkowym poddaszem skoro i tak dach będzie musiał być tak stromy.

Zapraszam do dyskusji.

Edytowane przez o_c
literówka

Faktycznie - do budowy własnym sumptem te plusy są bardzo dodatnie, choć na przykład mój tato, który u nas był głównym murarzem, większe doświadczenie ma w elementach zbrojonych i był zadowolony, że w projekcie są lane schody i strop. To zależy jakim know how się dysponuje. :)

Jeżeli ważne jest, żeby projekt wyszedł tanio w budowie, to nie wiem, jak w Twojej okolicy, ale u nas wiązary kosztują dużo drożej od klasycznej więźby (tu jest spora konkurencja, a w wiązarach nie). I pisząc dużo mam na myśli cenę razy 2 przy dachu dwuspadowym, i nawet razy 3 przy wielospadach. Osobiście przy takim kącie nachylenia połaci dachu raczej wybrałabym jakieś zagospodarowanie poddasza i zrezygnowała z wiązarów.

Do ogrzewania korzystniej jest rozłożyć kubaturę na kondygnacje - zanim ciepło ucieknie w najwyższy punkt budynku, przejdzie przez jeszcze jedną "warstwę" pomieszczeń. No ale wymierna korzyść wychodzi przy dużym metrażu i kubaturze, przy małych domach różnice są "kosmetyczne". Ze względu na koszty utrzymania wybraliśmy projekt z kolekcji Eko Archetonu.

Co do poddasza, to trochę zgryz. Jest wersja z8 z poddaszem, ale wychodzi z tego duży metraż. Dom z poddaszem zająłby mniej miejsca na działce, a dzieci z radością zamieszkają pod skosami. Parterówka to instalacje na jednym poziomie, nieco niższe koszty wykończenia, niż skosów poddasza. Dyskusja, jaki dom tańszy w budowie na razie pozostaje bez jednoznacznych odpowiedzi, zbyt wiele różnych czynników z różnych projektów decyduje o kosztach ostatecznych.

ja sie przymierzam do Z7 lub ewentualnie własnie z8...

Przy tych domkach ,tak sobie wyliczyłem SSZ przy95% wkładzie pracy własnej to koszt około 60-80 tyś max...oczywiście wielu na forum się z takich sum smieje ale to fakt wyliczony na podstawie szczegółowego kosztorysu użytych materiałów. Przy ekipie od a do z trzeba doliczyc te 30-40 tyś z robocizną instalacji.

Wykonczeniówkę liczyłem sobie na srednim poziomie ale wkład własny robocizny na poziomie takze 90% i to jest jakies 40-60 tys.Czyli za 130-150 tys jestesmy w stanie zamieszkac.

Także są to taniutkie domki ,w dodatku przy odpowiedniej izolacji ,mozna zejsc w okoice domku energooszczednego ale to już osobna droższa kwestia,tyle że projekty w ogólnym założeniu nadają się idealnie.

Co do poddasza w z8 chyba jednak warto je sobie zostawić nie dając wiązarów...ewentualnie się wykorzysta lub...nie:)

Przy z 7 ewidentnie wiązary ale to 83m kw..

pozdrawiam

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

moim zdaniem lepiej przy takim nachyleniu zrobic dach kopertowy i zostac przy parterówce ....ja tak zrobiłam, co prawda w moich WZ miałam dach od 30st wzwyż ale udało mi się zrobić dach 24st - powołałam sie na zapis który mówi ze jesli w sasiedztwie sa domy o podobnym nachyleniu to jest zgoda na odstępstwa.....chociaż myślę ze i tak nie jest to tak bardzo restrykcyjnie przestrzegane, powinno sie udac zrobic z 35->30, popytaj w urzędzie i rozejrzyj sie po dachach wokoło przyszłej budowy :)

jestem zdecydowaną przeciwniczką poddaszy ze skosami - nierealne praktycznie jest tam utrzymanie przyjemnej temp latem (pomijam drogie instalacje typu klima bo to Cie pewnie nie interesuje poza tym klime tez uwazam za be ;) )

mozesz przy parterowce zrobic lekki sufit podwieszany i na to wełna, zyskujesz wiele m2 ocieplenia i tani strop..........................ale to pisałam ja zapalona fanka parterówek i absolutny przeciwnik dachów dwuspadowych

przy okazji - widziałeś ten projekt ? http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/marcel/441/opis

Z8 A40 z Z500

Bardzo sympatyczny domek.

Bardzo ciekawa i prosta konstrukcja.

Na tyle ciekawa że właśnie na podstawie tego projektu budujemy go :)

Jest nas 2+2.

Co ciekawe ten dom w środku większy jak z zewnątrz.

Znajomi przychodzą i pytają to ile on ma metrów. Mówimy że 101. A oni że wydaje się że jest dużo więcej.

Zauważ, że ten projekt ma bardzo mało korytarzy i ciągów komunikacyjnych, czyli b. mało zmarnowanego miejsca w którym nie postawisz żadnego mebla i nie wykorzystasz w żaden sposób.

Dom jest pięknie doświetlony dużymi oknami.

Kominek jest centralnie na środku więc dookoła promieniuje ciepełkiem.

Co do prostej bryły to nie ma problemów z ociepleniem zwłaszcza dachu i ścian.

Co do wysokości to my zdecydowaliśmy się na dom z dachem o nachyleniu 40 stopni.

Dla nas jest bardziej foremny i ma zachowane ładne proporcje dachu do ścian no i jest pięterko do zagospodarowania.

Robimy przy tym nieużytkowe poddasze. Jak w przyszłości dzieciaki podrosną to wykończymy im górę i rozciągniemy dom ze 100 do 160 m2.

queene - czy poza względami estetycznymi możesz podać jakiś argument przemawiający za wyborem dachu kopertowego? Według mnie prostota konstrukcji, a więc koszt więźby, pokrycia (mniej drogich akcesoriów wykończeniowych) oraz w moich stronach nawiązanie do tradycyjnego budownictwa przemawia jednak za dachem dwuspadowym, nawet przy parterówce. Upał na poddaszu w lecie dotyczy słabo izolowanych dachów z papy i blachy - to fakt, bo mieszkałam w takiej adaptacji wykonanej w końcówce lat '70. U siebie pod dachówką na pełnym deskowaniu nie obserwuję.

a czy wygląd nie jest argumentem wystarczającym ? mieszkałam pod skosami jakiś czas w nowym domu kilka lat temu.....i powiedziałam sobie - nigdy więcej. Dom jest na lata wiec powinien się także podobać, a nie tylko służyć, przy tak małej powierzchni dachu (ok 150-180m2) różnica w kopertowym a dwuspadowym w ogólnych kosztach SSO nie jest tak znacząca

troszke inaczej jak na poddaszu sa okna w scianie szczytowej jak u Ciebie, wtedy to jeszcze wygląda i ma sens, ale bez użytkowego poddasza nie wyobrażam sobie dwuspadowego z kątem 35-40st

tak mam...nie poradze :)

queene mi bardzo podobają się 4-spady np. Z106

Tylko koszty, koszty i jeszcze raz koszty.

Sporo będę musiał pożyczyć, a każdy tysiąć pln na 20 lat to... Wolę o tym nie myśleć.

Potrafię sobie wyobrazić "stodółkę" z szczytami i elementami elewacji wykończonymi drewnem. Ba, nawet pasowałoby to do mojej wsi.

queene moje WZ wynikają wprost z MPZP i nie wiem czy w takim wypadku jest szansa na odstępstwa.

front247

Co do poddasza w z8 chyba jednak warto je sobie zostawić nie dając wiązarów...ewentualnie się wykorzysta lub...nie

IMHO chcąc wydawać pieniądze z rozsądkiem robienie czegoś na zapas mija się z celem.

Naprawde wolę sobie wdmuchać odkurzaczem do liści granulat wełny na strop aniżeli walczyć ze skosami (zdaje się, że jest "parę" metrów rożnicy w ociepleniu).

front247 podobają mi się Twoje wyliczenia:)

bowess kilka dni temu zaglądałem w Twój dziennik. Projekt bardzo fajny. Bryła super!

Edytowane przez o_c