mest 03.06.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Projekt podłogówki miałeś od tej samej osoby co później wykonywała ogrzewanie podłogowe? Czyli w tak zwanym " full pakiecie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 03.06.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Tak było. Wszystko na podstawie wyliczeń z OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.06.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Kurcze nie rozumiem. Wykonawcy wiedzieli jak rozstawić rurki bo wszystko miałeś w OZC? Czy oprócz tego robili osobny projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 03.06.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 W OZC było obliczone zapotrzebowanie na ciepło dla poszczególnych pomieszczeń i tyle.Na tej podstawie trzeba wyznaczyć gęstość rurek dla każdego z pomieszczeń przy założonym przepływie i temperaturze wody. Można też podzielić pomieszczenia na poszczególne pętle, zależnie od ich długości. Ogrzewanie gotowe, a projekt mam otrzymać wkrótce mailem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 03.06.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Ale piękny widok, ta podłogówka!! Normalnie przeprowadzka już tuz tuż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 03.06.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 W środę rano wylewki i trochę zwolnimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.06.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Kurcze nie rozumiem. Wykonawcy wiedzieli jak rozstawić rurki bo wszystko miałeś w OZC? Czy oprócz tego robili osobny projekt? Kol. gorbag troche niedokładnie to wyjaśnił, w tym przypadku obliczenia ozc ,projekt podłogówki oraz jej wykonawstwo to moje dzieło. Ogólnie wyglada to tak: najpierw obliczenia ozc uzgodnione z inwestorem łacznie z doradą co zmienić aby poprawić wyniki, nastepnie wykonuję projekt podłogówki również po uzgodnieniach lokalizacji rozdzielaczy i sposoby regulacji temp., ostatnim etapem jest wykonawstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 05.06.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Kol. gorbag troche niedokładnie to wyjaśnił Ja się nie znam Ale na pewno było tak jak asolt pisze. Rurki już prawie zalane, gość od wylewek bardzo chwalił ekipę od podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 05.06.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 A oto wylewki (zdjęcie na razie przez okno): http://www.budowa-domu.info/images/wylewka4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 14.06.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Przybywa sufitów. Ruszt wisi w czterech najmniejszych pomieszczeniach. http://www.budowa-domu.info/images/sf3.jpg Edytowane 15 Czerwca 2013 przez gorbag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 22.06.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Gorbag, widziałam na Twoim blogu zdjęcia drogi na terenie działki i muszę przyznać, że masz piękną działkę, tyle drzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 22.06.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Drzewa to są za domem , przed domem to raptem parę modrzewii, wiśnie i orzech. Dom jest mniej więcej w połowie działki, a z tyłu na granicy jest kilkanaście metrów sporego lasu brzozowo-dębowego. Przed lasem grusze, leszczyna, papierówka, orzechy imirabelki. Działka była użytkowana ponad 40 lat, to drzewka porosły. Zarośnięta działka ma niezaprzeczalne zalety, ale ma też wady. Pod dom trzeba było wyciąć kilkanaście drzewek, a z każdym byłem związany od dzieciństwa. Rozjeżdżone, przekopane, zawalone gruzem - serce czasem boli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 23.06.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Jako że jestem bardzo sentymentalną osobą, doskonale potrafię Cię zrozumieć. A widziałeś, jakie zmiany u nas na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 23.06.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 A widziałeś, jakie zmiany u nas na budowie? Jasne! Nic nie piszę, bo wszystko ładnie Mam "prenumeratę" wątku Twojego i mesta. Była przerwa parę lat, a teraz trzy zetósemki na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 23.06.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 To prawda w kupie fajnie się buduje. Na pewno jest mi raźniej i czerpię dużo i formacji z Waszych dzienników. Mam pytanie do gorbaga. Napisałeś że materiał na podłogówkę 4800, a ile kosztował Cię jeden rozdzielacz i jakiej jest firmy? Kolejne pytanie to ile Cię wyniesie pociągnięcie gazu od granicy działki do budynku, kojarze, że coś pisałeś, że to chyba gazownia zrobi ale nie jestem pewien a gdzieś mi ta informacja uciekła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 23.06.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Rozdzielacze 489+555 zł=1044zł (7 obwodów + 8 obwodów). Nie pamiętam jaka firma, a na fakturze nie ma. Przekładałem ostatnio instrukcję i kojarzy mi się z obcojęzycznym koziorożcem. Capricorn?Asolt prawie wszystko sam zamawiał, a faktury brał na mnie. Z gazem było trochę zamieszania. Ostatecznie od rury do granicy działki ma zrobić gazownia w cenie ryczałtowej. Dalej martwię się sam. Gość mi już robi projekt tej części instalacji, bo wymaga to pozwolenia na budowę. Na szczęście od wykonawcy przyłącza elektrycznego miałem aktualną mapkę i nie musiałem za nią jeszcze raz płacić. Jak będzie projekt, to składamy wniosek o pozwolenie na budowę i czekamy. Projektant ma mi podesłać znajomego wykonawcę. Nie mam jeszcze żadnej ceny. W sumie ponad 40 metrów kopania, rura, mała skrzynka z zaworem na ścianie domu i przeście do kotłowni. Kuchenka indukcyjna.W ciągu paru tygodni powinienem wszystko wiedzieć, to na pewno napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 23.06.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Szkoda, że mieszkacie tak daleko, chętnie bym przyjechał zobaczyć jak posuwają się pracę. Ciekawi mnie to jak cholera. Ja teraz szukam instalatorów, do elektryki mam ale reszta?? Ciężkie zadanie przede mną. Kurcze szkoda, że asolt nie mieszka bliżej bo pewnie bym się zdecydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 23.06.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Ostatnio prace wolno się posuwają. Ogranicza mnie głównie czas przestawiania drabiny, wchodzenia na nia i schodzenia.Na szczęście nie mam ograniczeń czasowych i nic mnie nie goni. Jakbyś miał po drodze jadąc na wakacje, to zapraszam.Spytaj mimo wszystko Asolta. Hydraulikę też pewnie by zrobili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 23.06.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 No właśnie, szkoda, że nie możemy sobie podejrzeć na żywo naszych budów, zawsze można by podpatrzeć coś nowego i pogadać sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 23.06.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Ty akurat wcale nie masz do nas tak daleko Mniej niż 2 godziny jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts