Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W OZC było obliczone zapotrzebowanie na ciepło dla poszczególnych pomieszczeń i tyle.

Na tej podstawie trzeba wyznaczyć gęstość rurek dla każdego z pomieszczeń przy założonym przepływie i temperaturze wody. Można też podzielić pomieszczenia na poszczególne pętle, zależnie od ich długości. Ogrzewanie gotowe, a projekt mam otrzymać wkrótce mailem.

Kurcze nie rozumiem. Wykonawcy wiedzieli jak rozstawić rurki bo wszystko miałeś w OZC? Czy oprócz tego robili osobny projekt?

Kol. gorbag troche niedokładnie to wyjaśnił, w tym przypadku obliczenia ozc ,projekt podłogówki oraz jej wykonawstwo to moje dzieło. Ogólnie wyglada to tak:

najpierw obliczenia ozc uzgodnione z inwestorem łacznie z doradą co zmienić aby poprawić wyniki, nastepnie wykonuję projekt podłogówki również po uzgodnieniach lokalizacji rozdzielaczy i sposoby regulacji temp., ostatnim etapem jest wykonawstwo.

• 2 weeks później...

Drzewa to są za domem :) , przed domem to raptem parę modrzewii, wiśnie i orzech.

Dom jest mniej więcej w połowie działki, a z tyłu na granicy jest kilkanaście metrów sporego lasu brzozowo-dębowego. Przed lasem grusze, leszczyna, papierówka, orzechy imirabelki. Działka była użytkowana ponad 40 lat, to drzewka porosły.

Zarośnięta działka ma niezaprzeczalne zalety, ale ma też wady. Pod dom trzeba było wyciąć kilkanaście drzewek, a z każdym byłem związany od dzieciństwa. Rozjeżdżone, przekopane, zawalone gruzem - serce czasem boli...

To prawda w kupie fajnie się buduje. Na pewno jest mi raźniej i czerpię dużo i formacji z Waszych dzienników. Mam pytanie do gorbaga. Napisałeś że materiał na podłogówkę 4800, a ile kosztował Cię jeden rozdzielacz i jakiej jest firmy? Kolejne pytanie to ile Cię wyniesie pociągnięcie gazu od granicy działki do budynku, kojarze, że coś pisałeś, że to chyba gazownia zrobi ale nie jestem pewien a gdzieś mi ta informacja uciekła.

Rozdzielacze 489+555 zł=1044zł (7 obwodów + 8 obwodów). Nie pamiętam jaka firma, a na fakturze nie ma.

Przekładałem ostatnio instrukcję i kojarzy mi się z obcojęzycznym koziorożcem. Capricorn?

Asolt prawie wszystko sam zamawiał, a faktury brał na mnie.

Z gazem było trochę zamieszania. Ostatecznie od rury do granicy działki ma zrobić gazownia w cenie ryczałtowej. Dalej martwię się sam.

Gość mi już robi projekt tej części instalacji, bo wymaga to pozwolenia na budowę. Na szczęście od wykonawcy przyłącza elektrycznego miałem aktualną mapkę i nie musiałem za nią jeszcze raz płacić. Jak będzie projekt, to składamy wniosek o pozwolenie na budowę i czekamy. Projektant ma mi podesłać znajomego wykonawcę. Nie mam jeszcze żadnej ceny. W sumie ponad 40 metrów kopania, rura, mała skrzynka z zaworem na ścianie domu i przeście do kotłowni. Kuchenka indukcyjna.

W ciągu paru tygodni powinienem wszystko wiedzieć, to na pewno napiszę.

Szkoda, że mieszkacie tak daleko, chętnie bym przyjechał zobaczyć jak posuwają się pracę. Ciekawi mnie to jak cholera. Ja teraz szukam instalatorów, do elektryki mam ale reszta?? Ciężkie zadanie przede mną. Kurcze szkoda, że asolt nie mieszka bliżej bo pewnie bym się zdecydował.

Ostatnio prace wolno się posuwają. Ogranicza mnie głównie czas przestawiania drabiny, wchodzenia na nia i schodzenia.

Na szczęście nie mam ograniczeń czasowych i nic mnie nie goni. Jakbyś miał po drodze jadąc na wakacje, to zapraszam.

Spytaj mimo wszystko Asolta. Hydraulikę też pewnie by zrobili.