Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niedobrze. Czyli muszę kupić tylko pochłaniacz podszafkowy czy może być, np. takie coś http://www.electro.pl/Okap_FABER_Cocktail_XS_BK_55_Energy-676930.html?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-08&utm_content=713098 może to tez pracować w trybie pochłaniacz czy tylko jest przeznaczony pod wyciąg?

• 3 weeks później...

Czytam na blogu gorbag, że kotłownia już raczej zaplanowana? Ja cały czas się waham co i jak zrobić. Tak jak pisałem wcześniej byłem przekonany o wyborze kotła z osobnym zasobnikiem, no ale kotłownia jest mała i jakby był tylko wiszący dwufunkcyjny było by dobrze przynajmniej pod względem miejsca. Dla mnie najważniejszy jest komfort ciepłej wody żeby w dwóch miejscach jednocześnie ona była. Nie wiem czy w ten sposób poradzi sobie kocił dwu... z wbudowanym zasobnikiem. I nie wiem czemu nie jestem przekonany do firmy Immergas. NIe twierdzę, że jest zła, ale jakoś tak dziwnie podchodzę.

P.S.

Kto Ci robił projekt wentylacji?

Edytowane przez mest

Pierwsi hydraulicy montowali wyłącznie Vaillanta - kocioł z zasobnikiem proponowali za jakieś 9500zł, ale tam moc minimalna to chyba było 6kW.

Immergas ma chyba największą na rynku modulację, czyli jak w różnych Victrixach 1,9-12kW czy 3-26kW. Chwalą też wymienniki z nierdzewki i 5 lat gwarancji, a na koniec przyzwoita cena. Spróbuję i za parę lat napiszę jak się sprawdza.

Projekt wentylacji robił asolt, podobnie jak wcześniej projekt podłogówki i samą podłogówkę. Wentylacja na plastikach i skrzynkach rozdzielczych, mniej więcej jak u Artix1, chociaż materiały z innej firmy. Materiały też mają iść przez asolta, mam nadzieję, że wkrótce dojdą.

• 2 weeks później...

Powiem Ci, że wszyscy w koło mówili że 20cm to bardzo dużo i po co tyle, ale jak na to patrzę, to wcale nie wydaje mi się jakoś grubo. Po części pewnie dlatego, że ten styropian widziałem jakiś czas w salonie, że czytam dzienniki, w których 20cm grafitu to standard i od początku tyle planowaliśmy. Potwierdzam - wcale nie jest grubo.

Okna wystają nam ze 3cm ze ściany, to też może ciut wpływa na odbiór, ale nie ma żadnego wrażenia "otworów strzelniczych" itp.

Może inaczej by było z oknami dwuskrzydłowymi, gdzie światła jest jednak mniej.

To co mogliśmy przemyśleć inaczej to drzwi wejściowe. Po stronie zawiasów jest dość ciasno i robimy minimalny skosik, żeby się otwierały bezpiecznie na 90 stopni. Trzeba też zamontować jakiś ogranicznik otwarcia. Już po ptakach, nawet się nie zastanawiam co trzeba było zrobić, żeby było prawidłowo. Może drzwi fabryczne są inaczej pomyślane, grubsza futryna czy coś, a tu stolarz zrobił po swojemu.

Zwróć na to uwagę.