mest 13.08.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Podobają nam się takie okapy "pod kątem" i taki chcieliśmy mieć, ale oszczędności płynące z reku są dla nas ważniejsze i nic nie będzie zaburzało działania wentylacji jeśli zastosujemy pochłaniacz. Sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 13.08.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 IMHO albo zrównoważona wentylacja albo okap - wyciąg. Przy WM jesteśmy zmuszeni do okapu - pochłaniacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 13.08.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Niedobrze. Czyli muszę kupić tylko pochłaniacz podszafkowy czy może być, np. takie coś http://www.electro.pl/Okap_FABER_Cocktail_XS_BK_55_Energy-676930.html?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-08&utm_content=713098 może to tez pracować w trybie pochłaniacz czy tylko jest przeznaczony pod wyciąg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 01.09.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 gorbag jakiej firmy kupowałeś rurę do podłogówki i jaką folię na styropian? U mnie od 9 lecimy z posadzkami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 01.09.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Nic sam nie kupowałem. Ale faktury mam:rurki Wavin pe-x/al/pe 16x2 w cenie 2,28 brutto/mb. Było 800mb, ale nie wszystko poszło.Folia - nie wiem jaka - w cenie 75zł za rolkę 50mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 01.09.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 A pod styropian jaką folie dałeś?? Coś chyba czytałem u Ciebie że jakąś czarną 0,3 mm z atestem? To jest folia budowlana?Ile miałeś wyliczonych mb rurki przez asolta na ogrzewanie podłogowe? Ja mam 650 mb i zastanawiam się czy 700 m starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 01.09.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Folia z atestem. Widać było dużą różnicę w dotyku w atestowanej i tańszej bez atestu, mimo że grubość niby ta sama.Policzyłem mniej więcej z projektu i też wychodziło coś ponad 600mb rurek. Nie wiem ile zostało, kiedyś przemierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.09.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 (edytowane) gorbag a jaki rozstaw rurek Ci wyszedł w salonie i w sypialniach? Edytowane 3 Września 2013 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 03.09.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Salon 25cm. Sypialnie 10/10/25cm. Rzadziej w tej wewnętrznej. Kuchnia 15cm, łazienka 10cm, korytarz, garderoba, wc - 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 08.09.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Czytam na blogu gorbag, że kotłownia już raczej zaplanowana? Ja cały czas się waham co i jak zrobić. Tak jak pisałem wcześniej byłem przekonany o wyborze kotła z osobnym zasobnikiem, no ale kotłownia jest mała i jakby był tylko wiszący dwufunkcyjny było by dobrze przynajmniej pod względem miejsca. Dla mnie najważniejszy jest komfort ciepłej wody żeby w dwóch miejscach jednocześnie ona była. Nie wiem czy w ten sposób poradzi sobie kocił dwu... z wbudowanym zasobnikiem. I nie wiem czemu nie jestem przekonany do firmy Immergas. NIe twierdzę, że jest zła, ale jakoś tak dziwnie podchodzę. P.S.Kto Ci robił projekt wentylacji? Edytowane 8 Września 2013 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 08.09.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Pierwsi hydraulicy montowali wyłącznie Vaillanta - kocioł z zasobnikiem proponowali za jakieś 9500zł, ale tam moc minimalna to chyba było 6kW.Immergas ma chyba największą na rynku modulację, czyli jak w różnych Victrixach 1,9-12kW czy 3-26kW. Chwalą też wymienniki z nierdzewki i 5 lat gwarancji, a na koniec przyzwoita cena. Spróbuję i za parę lat napiszę jak się sprawdza. Projekt wentylacji robił asolt, podobnie jak wcześniej projekt podłogówki i samą podłogówkę. Wentylacja na plastikach i skrzynkach rozdzielczych, mniej więcej jak u Artix1, chociaż materiały z innej firmy. Materiały też mają iść przez asolta, mam nadzieję, że wkrótce dojdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 13.09.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 mest - miałeś w salonie 15m3 styropianu? To wyobraź sobie dwa razy tyle http://www.budowa-domu.info/images/woda-i-styro4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 15.09.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Hahahah. Super to wygląda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 26.09.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Styropian z salonu gdzieś zniknął. http://www.budowa-domu.info/images/ocieplenie-grafit.jpg http://www.budowa-domu.info/images/ocieplenie-styropian-grafit.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 26.09.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Ale super gorbag. Podoba mi się taki wygląd domu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 26.09.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Powiem Ci, że wszyscy w koło mówili że 20cm to bardzo dużo i po co tyle, ale jak na to patrzę, to wcale nie wydaje mi się jakoś grubo. Po części pewnie dlatego, że ten styropian widziałem jakiś czas w salonie, że czytam dzienniki, w których 20cm grafitu to standard i od początku tyle planowaliśmy. Potwierdzam - wcale nie jest grubo. Okna wystają nam ze 3cm ze ściany, to też może ciut wpływa na odbiór, ale nie ma żadnego wrażenia "otworów strzelniczych" itp. Może inaczej by było z oknami dwuskrzydłowymi, gdzie światła jest jednak mniej.To co mogliśmy przemyśleć inaczej to drzwi wejściowe. Po stronie zawiasów jest dość ciasno i robimy minimalny skosik, żeby się otwierały bezpiecznie na 90 stopni. Trzeba też zamontować jakiś ogranicznik otwarcia. Już po ptakach, nawet się nie zastanawiam co trzeba było zrobić, żeby było prawidłowo. Może drzwi fabryczne są inaczej pomyślane, grubsza futryna czy coś, a tu stolarz zrobił po swojemu.Zwróć na to uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 27.09.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Kolejny dzień ocieplania - klej + siatka. Jutro druga warstwa kleju. http://www.budowa-domu.info/images/klej.jpg http://www.budowa-domu.info/images/klej2.jpg http://www.budowa-domu.info/images/klej4.jpg Nie pytajcie o szczyty - jeszcze nie jestem pewien.O cokół też jeszcze nie pytajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 27.09.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 A docelowo może coś w tym stylu: http://www.budowa-domu.info/images/szczyty.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 28.09.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Kołkowałeś styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 28.09.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Nie.Kierownik mówił, że by się przydało, chociaż niby nie ma musu. Wykonawca, że praktycznie nigdy nie kołkują, a na parterówce to w ogóle nie ma sensu. W naszej okolicy na poziomie domu nie wieje i to chyba głównie zdecydowało. Jakby wiało, to byśmy kołkowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts