mest 28.09.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 A ile Ci poszło kleju do styropianu a ile do zatapiania siatki? Jakiej firmy brałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 28.09.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Właśnie napisałem na blogu Klej ten sam do styro i siatki, Termoorganika uniwersalny: http://termoorganika.com.pl/produkt/pokaz/13 Siatki poszło 4 rolki z Greinplasta. Kleju chyba 49 worków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 30.09.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Jak możesz to proszę o namiary na tą siatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 30.09.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Jak możesz to proszę o namiary na tą siatkę. Rzeczywiście na stronie Greinplasta nie widzę. Wygląda tak: http://budowa-domu.info/images/car2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 30.09.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Chyba tej siatki nie znajdę. Napisz ile płaciłeś za nią i jaka gradacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 30.09.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 W głowie nic o niej nie mam i jeszcze nie płaciłem. Brutto z VAT 23% ma być chyba 2,80zł/m2, ale będę miał fakturę z usługą na 8%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 01.10.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Z zewnątrz już prawie jak dom http://www.budowa-domu.info/images/zagruntowane2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.10.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Gorbag zazdroszczę skończonego ocieplenia. Ja dzisiaj cały dzień wydzwaniam i szukam kleju do styropianu. Chciałem Caparol albo Weber ale gdzie tam nie ma żadnych szans. Wgl nikt nie słyszał o czymś takim a jak jeszcze dodałem że styropian 20 cm to w jednym sklepie mnie gościu wyśmiał ciekawe co sobie jeszcze w duchu pomyślał. Jakbym wziął termoorganikę to od razu bym wziął klej ale padło na Swisspora i teraz trzeba szukać. Znalazłeś listwy startowe? Na 20 cm u mnie nikt nie ma, wykonawca mówił, że zamiast takich listw można siatkę dać z takim kapinosem żeby się nie lało na dół tylko deszcz spadał na ziemię. Lepsza siatka to cena 3,8 za m2 masakra. Zastanawiam się nad klejem Kreisel, ale już w sumie sam nie wiem. Tyle rzeczy do zrobienia na budowie a ja siedzę i latam po necie żeby coś sensownego znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 03.10.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Kogo nie pytałem (trzy sklepy i dwóch wykonawców), wszyscy mówili że w naszych oklicach listew startowych się nie stosuje Nie upierałem się. Na dole mam zwykły narożnik i już o tym nie myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.10.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Mi jeszcze zostalo obnizenie otworu drzwi bo mam cholera 2,40. Jak to sie stalo? Nie wiem, ale wykonawca mi to obnizy i bedzie dobrze. Mowi ze to nie problem. Ja dzisiaj tez trosze ocieplalem wieniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 15.10.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Gorbag cały czas czytam Twój dziennik i fajnie Ci idzie:) my już mamy projekt WM i trzeba zakupić materiały:) ta zielona rura którą masz to jaka jerst w środku gładka czy karbowana? Znalazłem też coś takiego http://www.ogrzewany.pl/product/Elastyczna-rura-powietrzna-WOLF-75-63-50m/?id=1625 ale cena 2x wyższa niż tej zielonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 15.10.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 U mnie jest taka:http://sklep.termokontrol.com.pl/kanal-wentylacyjny-pe-flex/10-kanal-wentylacyjny-pe-flex-5901730000023.html W środku raczej gładka, kolor mleczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 18.10.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Jutro mam omawianie materiałów na rekuperację. Gorbag jakbyś miał wybrać to na jaką firmę ostatecznie byś się zdecydował? Wykonawca namawia mnie jeszcze na rury tuboflex są w środku całkowicie gładkie ale na 150 m to różnica 1500 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 18.10.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Jakbym miał wybrać? Już wybrałem. Ale nie znam się i nie mam dużego porównania, a to co mam, to starałem się dokładnie opisać (skrzynki Termokontrol vs Alnor). Jeśli nie widać wielkiej różnicy, albo wykonawca nie potrafi jakoś tego uzasadnić, to wybrałbym rozwiązanie tańsze. Teraz trochę inaczej patrzę na wydatki, a 1500 zł wydaje mi się dużą różnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 18.10.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Źle napisałem. Chodziło mi o to, że jesteś już bogatszy o wiedzę w tym temacie i czy wybrałbyś tak samo czy może coś zmienił? Zgadza się 1500 zł to duża różnica i raczej ciężko będzie mi się zdecydować na te droższe rury, w sumie to tylko i aż rury:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 18.10.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Może by było inaczej. Może jednak skrzynki nierdzewka z Termokontrola zamiast ocynku z Alnora? Ale cena też miała duże znaczenie i nie jest źle. Wydaje mi się, że do samodzielnego montażu skrzynki i plastikowe rury są bardzo dobrym rozwiązaniem. Dla wygody montera pewnie też. Nie można za dużo myśleć. Trzeba szybko wybrać (np. rzucając monetą) i równie szybko zapomnieć o problemie, zamiast go później rozważać Tego się już nauczyłem. Teraz myślę jaki reku i też wrodzona oszczędność siłuje się z rozsądkiem. Myślę też czy wełna skalna czy szklana, jakiej firmy i jakie parametry i czy wyraźnie tańszy Isover 040 z Castoramy to rzeczywiście prawie ten sam wyrób co sklepowy Isover 039, czy jest to tzw. "produkt marketowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 13.11.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Miałem tu często pisać, ale skupiłem się na swoim dzienniku zewnętrznym.Makowa_Panienka i Mest też mają swoje dzienniki... Żeby nie wątek nie zginął wrzucam zdjęcie z aktualnych prac: http://www.budowa-domu.info/images/nakrywka.jpgNa podwieszay sufit nasypany jest granulat styropianowy, który przykrywam 15 cm wełny między wiązarami. Docelowo będzie jeszcze 5cm wełny na górze w drugiej warstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 17.11.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Gorbag jak to nie problem to daj jakieś linki do pogodówki i sterownika pokojowego do Twojego kotła:) cały czas się waham czy Junkers czy Immergas, na pewno jednak będzie z zasobnikiem. Fajnie Ci idzie to ocieplanie, już niewiele zostało:) ja teraz zastanawiam się jakie ruchy dalej poczynić. Wczoraj panowie zaczęli robić podbitkę, ale umówiliśmy się, ze jak będzie padać to przejdą do środka robić sufity i zaczną od pomieszczenia gospodarczego. Jak skończą wejdzie chłopak od płytek i tam gdzie będzie kocioł położy kafle. Mam nadzieję, że woda mi w instalacji nie zamarznie, to byłby kłopot cholera. Miałem spokój ale teraz lekkie nerwy są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 17.11.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Mam coś takiego - tak na wygląd, bo w modele nie wnikałem:http://pl.immergas.com/options/termostaty/sterowniki_dedykowane/carv2.htmhttp://pl.immergas.com/options/termostaty/sterowniki_dedykowane/sonda_esterna.htm A u mnie na strychu już tak:http://www.budowa-domu.info/images/gazomierz2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 17.11.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Gorbag to teraz mi to wytłumacz łopatologicznie. Sterownik pokojowy to wiem o co chodzi podłączasz go w jakimś miejscu i on sobie steruję temp wewnątrz. Sonda którą kupiłeś też ma w zestawie jakiś sterownik? Do czego ją podłączasz i czy jakoś się tym steruje? W Junkersie jest to dużo lepiej wyjaśnione. Rozglądałeś się już za jakimś kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts