Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie znam się. Wszystko robi instalator.

Sonda podpięta jest do kotła, kabelek idzie strychem, tak jak w przypadku sterownika. Wiem że słuzy do tego, żeby układ reagował zanim zrobi się zimno w domu, jak się np. gwałtownie ochłodzi na zewnątrz. Podłogówka szybko nie działa, więc lepiej kiedy będzie miała informację wcześniej. Sondą nie sterujesz. To źródło informacji do układu. Tyle teorii, a praktyki nie mam żadnej. Jest tu wątek dla Immergasowców, ale nie wnikałem jeszcze, bo ciężko to ogarnąć na sucho. Będę miał problem, to będę czytał :).

Generalnie w naszych okolicach Immrgas jest dość popularny i go chwalą. Przeważyła pierwsza sugestia Asolta i późniejsze rozmowy z hydraulikiem. Przekonała mnie też gwarancja - Immergas daje 5 lat, Junkers chyba 2 lata.

Edit: pytałeś jeszcze o kominek.

Kiedyś znalazłem coś takiego:

http://budowa-domu.info/pomysl-na-dom/piecokominek-od-kowalskiego/

Może będzie coś podobnego, ale od lokalnego wykonawcy. Mamy w pobliżu kaflarnię z tradycjami. A może ładna koza?

A może kupimy wkład i zrobię coś sam?

Edytowane przez gorbag

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wątek odnośnie Immergasu trochę poczytałem i chyba raczej zdecyduję się na ten kocioł głównie ze względu na niską min moc kotła. Po prostu nie mogłem sobie tego wszystkiego poukładać w głowie. Chodziło mi o to gdzie jest podłączana sonda czy do jakiegoś dodatkowego sterownika czy kotła. Na to pytanie mi odpowiedziałeś. Pytam bo nie wiem jaki osprzęt kupić a raczej zamówię w internecie kocioł + dodatki. Po

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

O, dawno tu nie zaglądałam, aż gorbag się "pożalił";) U mnie nic ciekawego, za to u Was robota pali się w rękach.

Mam jedno pytanko.

W małej łazience mamy wyprowadzoną rurę od sedesu, czyli kanalizacyjną. Chciałabym jednak postawić kibelek w innym miejscu i teraz mamy wątpliwość: czy da się? Wówczas trzeba podkuć, jak rozumiem, podłogę, aby położyć rurę, ale czy można odsuwać rurę od pionu? To byłby metr lub nawet więcej. Na ile można przesunąć sedes, aby kanaliza dobrze działała?

Jeśli jest miejsce na wysokość, to proponuję jeszcze spytać hydraulika o odgległość. Kojarzy mi się że nawet o tym z którymś rozmawiałem i o ile w przypadku innych odpływów można sobie ciągnąć rury bez większych przeszkód, o tyle przy kibelku im bliżej pionu tym lepiej, nawet jak zachować spadki. Może właśnie to był 1 metr?

O! Murator pisze że 1 metr:

http://muratordom.pl/lazienka/ceramika-lazienkowa/zanim-zamontujesz-muszle,47_10.html

Dzisiaj mnie na budowie nie było, ale zostałem poinformowany telefonicznie, że kocioł jest podłączony:) i do razu mi się światełko zapaliło. Potrzebuję odbioru kominiarskiego, ale ja nie mam jeszcze działającej wentylacji mechanicznej a tam gdzie mam kanał wentylacyjny w kominie to mam już kafelki. Co robić? Jak to załatwić?