Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Potraktuję wątek dalej jako minidziennik z8. Nie chcę zakładać drugiego pełnowymiarowego dziennika.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=131558&d=1345131975

Stoją ściany fundamentowe. W przyszłym tygodniu powinien być stan zero. Prace trochę opóźniły opady.

Ktoś tu zagląda?:rolleyes:

sciany-fundamentowe3.jpg

Edytowane przez gorbag
powiększenie zdjęć

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Nie jestem gentlemanem to mogę pisać o pieniądzach. Zwykle to mnie najbardziej interesowało w dziennikach budowy.

Mam rozliczony stan zero. Wyszło jakieś 27 tys.zł za wszystko.

Przymiarki do etapu wieńca, działówek i kominów wskazują na kolejne 30 tys. zł. Po dodaniu wiązarów powinno się zamknąć w okolicy 70tys.zł.

Nie mam jeszcze wyceny na dachówkę, ale jak do tej pory jest lepiej niż się spodziewałem.

Mam wycenę na dachówkę.

Jak narazie wygrywa angobowana marsylka 12 z Tondachu. Cena materiałów na cały dach, akcesoria, folia, rynny itd. to 12200 zł brutto, przy VAT 23%, czyli 15% do odliczenia. Dla porównania marsylka z Wienerbergera kosztuje około 3000 zł drożej.

Cena mogłaby być niższa gdybyśmy brali dachówkę naturalną zamiast angobowanej, można też krawędzie szczytowe wykończyć blachą, a nie drogimi dachówkami skrajnymi. Zastąpienie prawych i lewych dachówek blachą dałoby około 1200 zł oszczędności.

Bloczki już na budowie, od jutra rosną ściany.

• 3 weeks później...

Dawno tu nie zaglądałam, a tu proszę, praca wre :yes:

My naszą zetkę pojechaliśmy oglądać ponad 200 km od domu... Ale warto było. Projekt projektem, ale "na żywo" to zupełnie inaczej wygląda.

Mieliśmy również ostatni rewizytę właścicieli owej "zetki" i niby ten sam projekt, a zupełnie inny dom...

http://www.budowa-domu.info/images/dach-z-wiazarow.jpg

http://www.budowa-domu.info/images/dach-z-wiazarow7.jpg

Wiązary zamontowane. Podobają mi się.

W przyszłym tygodniu ma być dostawa drewna do łacenia, materiałów na dach, a murarze maja wrócić do wyprowadzenia komina. Jak dopisze pogoda i będzie z czego budować, to może w sobotę ruszymy temat ścian szczytowych.

Ja cały czas obserwuję Wasze budowy i jestem pod wielkim wrażeniem, jak się uda to w przyszłym roku na wiosnę może i ja ruszę. Tymczasem zastanawiam się jak ogrzewany ma być mój dom? Odrzucam od razu na początku ogrzewanie elektryczne i zostaje mi gaz i kotły na paliwo stałe. Chciałbym kocioł na takie właśnie paliwo ale skąd ja wygospodaruję kotłownię na takie paliwo? Ile min. powierzchni musi mieć pomieszczenie na piec na pellety lub ekogroszek? Może ktoś z Was jest już bardziej wtajemniczony w sposoby ogrzewania? Edytowane przez mest

U mnie paliwa stałe odpadają, bo nie dopuszcza ich plan zagospodarowania przestrzennego.

Mam na działce gaz, ale przyznam, że kusi mnie ogrzewanie elektryczne. Niezależnie od tego będzie kominek, jako dodatkowe i awaryjne źródło ciepła.

Muszę pozbierać dane i wkrótce zlecę wyliczenie OZC. Na podstawie tego pomyślę co dalej.

Przybliżone koszty ogrzewania dla naszego projektu można wyliczyć pod specjalnym linkiem:

http://wieszjakbudujesz.pl/?a=program&b=energ&id=554

Przyjęte założenia wskazują mi na mniej niż 1000 zł rocznie za ogrzewanie gazem i około 2000 zł rocznie za ogrzewanie prądem, bez uwzględnienia używania kominka, który też by wygenerował jakieś oszczędności. Przy paliwie stałym jakieś 500zł. Nie mam wyliczeń ile by mnie kosztowało przyłączenie gazu (50mb), projekt, piec, instalacja, hydraulik, wodna podłogówka itd., ale jeśli by się okazało że różnica kosztów inwestycyjnych jest bardzo duża, to może wejdę w prąd i kable, chociaż kominy już mam postawione. Albo w podłogówkę wodną i np. piec elektryczny.

Zostaje jeszcze problem przygotowania CWU.

Robiłbyś garaż? Rozwiązaniem dla Ciebie może być kotłownia w części garażu.

Przyjmuję grubsze ocieplenie i wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła.

Założenia: fundament 15cm styropianu, podłoga 15 cm, ściany 20cm gafitowego, strop 30 cm wełny lub ekofibru lub więcej, okna energooszczędne, najtańszy rekuperator Luna.

Edit: ten link który podałem, to właśnie link ze strony z500.

Edytowane przez gorbag
Uzupełnienie