mest 18.10.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Dzisiaj byłem zobaczyć czy dostane kredyt na budowę domu. Chciałem 160 tys. zł i tyle bym dostał. Powiem szczerze, że chyba wpadam powoli w wir forum, dużo rzeczy jest dla mnie jeszcze niezrozumiałych. Ogrzewanie na gaz ajjajaj cały czas mam wątpliwości czy będzie mi tak samo ciepło jak przy ogrzewaniu kotłem stałym, bo różnie na forum ludzie piszą i czy koszt tego ogrzewania będzie taki jak został wyliczony w programie. Ten 1000 zł gorbaga to było dla mnie zdziwienie no ale tak wychodzi:) muszę poczytać jeszcze o jakiś rekuperatorach i wentylacji z odzyskiem ciepła o co w ty chodzi i czy jest to bardzo niezbędne a także co mi da jeśli się na to zdecyduję . Nie wiem też o co chodzi z tymi przyłączami, kiedy to załatwiać i czy w okresie budowy wgl będę to miał. Przyznam, że trochę tego jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 18.10.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Jest trochę niezobowiązujących i niezbyt kosztownych kroków na początku, które możesz już załatwiać. Pierwsza sprawa (jeśli jest już działka) to wypis z planu zagospodrowania przestrzennego (jeśli jest) lub uzyskanie warunków zabudowy. Dowiesz się co można i w jaki sposób. U mnie było wiele ograniczeń - kolory, rodzaj pokrycia dachowego, kąty spadku, rodzaj ogrzewania itd. Kolejna sprawa to wystąpienie o warunki techniczne przyłączy do energetyki, gazowni i wodociągów. Później dopiero zamawiasz projekt i zlecasz adaptację. A dalej toczy się samo U mnie tymczasem wyrósł komin i powstają pierwsze ścianki działowe. http://www.budowa-domu.info/images/komin.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 18.10.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Gorbag ja szczerze mówiąc to zaczynam i kończę dzień na Twojej budowie:) nieśmiało też wchodzę na budowę makowej_panienki . Działki jeszcze nie mam, ale myślę, że już na dniach się pojawi (może do końca miesiąca już będzie), do działki wydane są już warunki zabudowy, więc następnie warunki techniczne i tutaj nie mogę się połapać. Czy oni mi dadzą tylko pozwolenia? Czy będą te przyłącza robić czy sam muszę kogoś wziąć do tej roboty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 18.10.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Warunki techniczne wymagane są do wniosku o pozwolenie na budowę.Będziesz tam miał opisane co i jak ma być zrobione, ale nie za ile i kiedy. U mnie chyba gaz i prąd z projektami przyłaczy zlecam instytucjom, a wykonanie wody i kanalizacji zlecam komu chcę - pewnie mojemu wykonawcy ścian.Później jest jeszcze jeden etap - uzgodnienia ZUD, gdzie wszystkie instytucje od przyłączy akceptują zaplanowany przebieg wpięć i nitek, stawiając ewentualnie warunki.Na działce mam "od zawsze" prąd i wodę, więc nie martwię się jeszcze przyłączami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 18.10.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Jeśli chodzi o ogrzewanie to nie myślałeś o kotle kondensacyjnym? Nie wyjdzie taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 18.10.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Myślałem. Ciągle myślę Będę liczył później. Komin stoi. Może nie będzie kondensacyjny, tylko normalny, ale z zamkniętą komorą spalania. Są wyraźnie tańsze, a przy niewielkich kosztach ogrzewania za dużo się rocznie nie zaoszczędzi na samej kondensacji. Przyjdzie na to czas. Teraz myślę o dachu, byle zamknąć dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 18.10.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Ja już przed budową muszę się zastanowić co wybrać bo jeśli paliwo stałe, co osobiście wolę to muszę budować dom z garażem i tam zrobić kotłownię. Jeśli ogrzewanie ma być gazowe to garaż na razie bym sobie darował. Pisałeś że chciałbyś się zmieścić w kwocie 260 tys. do zamieszkania, w tej cenie są także meble? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 19.10.2012 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Nie liczyłem mebli. Sporą część mogę na początek przenieść z mieszkania - łóżka, szafy itd.Meble do dwóch kolejnych kuchni zrobiłem sam, ostatnie kosztem około 650zł, przy niedużej zabudowie (12 drzwiczek i 3 szuflady). W międzyczasie zrobiłem jeszcze bardzo optymistyczną kalkulację i wyszło 235tys. z przyłączami, schodami, tarasem, bez utwardzania terenu. Wciąż wiele niewiadomych na kolejnych etapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 20.10.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Gorbaga te uzgodnienia ZUD to kiedy należy zrobić i u kogo? Uff dopiero dokumentacja przede mną a ja już ma problem:( jeszcze muszę kupić działkę i tam tez nie chcę wpaść w kanał, wiem że działka ma wydane warunki zabudowy, czy tam znajdę jak daleko mam np. do prądu i kanalizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 22.10.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 ZUDem zajmie się architekt adaptujący projekt. U mnie miało to być uzgodnione przed wystąpieniem o pozwolenie na budowę, ale udało się przeprowadzić to jednocześnie i donieść dokumenty w toku sprawy. Nie wiem co bywa na warunkach zabudowy, bo miałem MPZP. Przebieg wszystkich instalacji będziesz miał na pewno na mapie sytuacyjno-wysokościowej. Do tego nie musisz być właścicielem działki. Wracając do z8, rozpoczęto foliowanie i łacenie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 28.10.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 http://www.budowa-domu.info/images/szczyt.jpg Stan na wczoraj. Dziś to samo plus śnieg Więcej zdjęć na blogu. Dachówka będzie najwcześniej w nadchodzącym tygodniu. Do SSO coraz bliżej, ale kosztów jeszcze nie podam, bo jakoś nikt nie chce moich pieniędzy. Może całkiem zapomną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 30.10.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Gorbag wiem, że budowałeś z BK na klej, to są bloczki z pióro wpustem tak? Klej miałeś w gratisie do razu do bloczków ( bo i takie promocje widziałem) czy kupowałeś osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 31.10.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Ytong na klej, z piórem i wpustem.Wszystkie materiały zapewniał wykonawca, który ma swój skład budowlany. Wiem że to droższa opcja, ale na pewno oszczędziła mi sporo czasu, a pewnie i nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 02.11.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Wiem Gorbag że chcesz dać spore ocieplenie na strop. Naczytałem się, że nie wejdzie tam 30 cm wełny. Jest to prawda? Ja niestety tego fizycznie nie widziałem i ciężko mi to stwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 03.11.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 U mnie okolice wieńca są trochę inne niż w oryginalnym projekcie. Wieniec został podniesiony wyżej, zniknęła "miniścianka kolankowa" tworzona przez boki wiązarów, nie mam murłaty. Przy planowanej wysokości pomieszczeń ciut ponad 260cm nad podwieszonym sufitem mamy jeszcze cały przekrój wieńca i dolny pas wiązarów. Wieniec nie będzie w zakresie ścian pomieszczeń, tylko ponad sufitem. Razem daje to ponad pół metra. Miejsca na ocieplenie aż nadto. Jeszcze myślę jak dobrze ocieplić sam wieniec, bo to większy problem niż strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.11.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Na jakim etapie zrezygnowałeś z murłaty? Jak już zamawiałeś wiązary czy decyzja została podjęta na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.11.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 mest - 4000 za grzanie pradem takiego malego domu to jakas obstrakcja gorbag - zlec OZC i wtedy bedzie czano na białym jakie masz zapotrzebowanie , co możesz zmienić i jak i gdzie żeby było ekonomicznie uzasadnione i będziesz od razu wiedział jaka jest różnica inwestycyjna dla poszczegolnych systemów grzewczych do kominka masz podprowadzoną rurę z powietrzem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 03.11.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) @R&K4000 za grzanie prądem wychodziło chyba przy standardowym ociepleniu. W uproszczonej wyliczywarce wychodzi mi około 2000zł przy przyjętych założeniach izolacji. OZC - wiem co trzeba, tylko nie miałem jeszcze chwili żeby zebrać i przesłać wszystkie materiały. Wkrótce pewnie będzie.Tak, mam rurę z doprowadzeniem powietrza do kominka. @mestDo murłaty przy wiązarach zniechęcono mnie tu na forum, zniechęcał czołowy forumowy cieśla. Lepiej wkręcać czy zatapiać kotwy prosto we wieńcu, niż kotwić we wieńcu murłatę, a wiązary łączyć do niej wkrętami do drewna. To samo powiedzieli mi wykonawcy wiązarów. Dodaję zdjęcie z dziś:http://www.budowa-domu.info/images/szczytowka.jpg Edytowane 3 Listopada 2012 przez gorbag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 04.11.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Gorbag wiem o co chodzi z kotwami zatopionymi we wieńcu bo mogłem to zobaczyć u Ciebie na zdjęciach, chodzi mi o to kiedy to zaplanowałeś? Na jakim etapie? Projektu? Gdy kupowałeś wiązary? Na budowie? Też bym chciał tak zrobić u siebie i nie chcę pominąć etapu kiedy będę musiał ją podjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 04.11.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Z wykonawcą wiązarów miałem uzgodnione, że przed montażem wieńca prześlą mi kotwy do zabetonowania we wieńcu. Między jednymi a drugimi były jeszcze konsultacje ostatecznego rozmieszczenia kotew (rozstawu wiązarów), w celu bezpiecznego ominięcia komina. Czyli można to zrobić dopiero po podpisaniu umowy z wykonawcą wiązarów, a przed wylaniem wieńca. Ale z tego co mówili wiązarówcy, obecnie prawie równie dobre są mocowania na specjalne kołki do wykonanego wcześniej wieńca, czyli później też się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts