Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawie takie same. Artix1 buduje Szpaka z garażem, czyli Bursztyna.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205064-quot-Bursztyn-quot-energooszcz%C4%99dnie-i-mam-nadziej%C4%99-tanio-%29&p=5479978&viewfull=1#post5479978

Z firmami od wiązarów da się trochę pokombinować. U mnie dali więcej miejsca na strychu i inne okapy, u Artixa1 na specjalne życzenie nawet zrobili belki do skośnego sufitu w salonie.

• 2 weeks później...

makowa-panienko dzięki za zaproszenie... a zatem już jestem na działce i się przyglądam:) szkoda, że już zima zawitała:(

Chciałem już wstępnie zrezygnować z projektu z8 ale po raz kolejny przeczytałem dziennik gorbaga i układ pomieszczeń jaki on będzie miał u siebie jest dla mnie prawie wzorowy (wcześniej jakoś przeoczyłem te zmiany). Powiększona łazienka co jest dla mnie bardzo dobrym rozwiązaniem (nie ukrywam, że łazienkę w domu chciałbym mieć może nie wielką, ale taką do której swobodnie wejdę i nie będzie mnie przytłaczała), garderoba także na plus. Fajnie rozwiązana sprawa kotłowni, brakuje mi tylko jakiegoś pomieszczenia gospodarczego, np na odkurzacz.

Fajnie rozwiązana sprawa kotłowni, brakuje mi tylko jakiegoś pomieszczenia gospodarczego, np na odkurzacz.

Odkurzacz będzie w pralnio-spiżarni :)

Rzeczywiście mało jest tam przestrzeni technicznej ale:

- na rzeczy używane rzadko mamy cały strych

- na rowery, rolki, sanki, namiot, majsterkowanie itd. będziemy mieli osobne budynki, zresztą już na działce są 2 drewniane szopy i blaszak. Działka ma 24 ary, a na każde 500m2 można postawić dwa budynki po 25m2. Docelowo pewnie kiedyś domek gościnny, letnia kuchnia z wędzarnią, piecem na chleb, wypoczynkiem, osobna piwniczka, drewutnio-warsztat... Jak mała działka to raz - trzeba iść w górę, a dwa - trzeba zostawić więcej przestrzeni technicznej.

gorbag mam pytanie odnośnie gazu. Kiedy składałeś wniosek o przyłącze a kiedy podpisywałeś umowę, od razu czy po jakimś czasie. Opowiedz jak to z tym gazem było:) Jak będziesz ogrzewał dom? Chyba czytałem coś u Ciebie, ale nie jestem pewien. Mowa była o kotle jednofunkcyjnym z zasobnikiem? Byłem dzisiaj w "gazowni" i pisałem o przyłącze dlatego jestem bardzo ciekawy.

Rurę gazową mam w narożniku działki. W gazowni byłem tylko raz, jakiś rok temu. Mam warunki techniczne przyłączenia, ale nawet nie wiem ile to będzie kosztować. Planuję ogrzewanie gazem, ale na razie zostawiłem temat. Może rzeczywiście warto by zapytać co i jak :)

Tymczasem od wczoraj mam SSZ.

ja tak jak wspominałem wystąpiłem warunki techniczne przyłącza, przy okazji dowiedziałem się, że są ważne 2 lata (pani dzwoniła przy mnie i się dowiadywała). Jak otrzymam warunki to muszę znowu wystąpić o umowę, można też zaznaczyć, żeby przyszła od razu z warunkami technicznymi ale nie chciałem, bo nie wiem kiedy to umowę podpiszę. Ciekaw jestem tylko ile trzeba czekać na to by gaz poleciał rurą:) Podpiszę umowę a niedostane kredytu i co mi z tego gazu później będzie. W banku sprawdzałem zdolność kredytową i taką mam, ale póki nie dostanę kredytu wolę uważać na wszelkie umowy. Boli mnie tylko sprawa prądu, bo czeka się na niego bardzo dlugo a w marcu/kwietniu chciałbym już zacząć budowę. Zastanawiam się też nad budową przydomowej oczyszczalni mimo,że rura od kanalizy jest u mnie w rogu działki to nie wiem czy nie wyjdzie mi taniej z ta oczyszczalnią. Na pewno będzie lepiej finansowo w eksploatacji.

Warunki zabudowy otrzymałem ale przyznam, że dokładnie nie patrzyłem co mam tam zapisane. Wiem, że co do projektu to mam naprawdę duże pole do popisu, bo nie mam żadnych wymagań odnośnie koloru elewacji, dach może być dowolny. Nie wiem w sumie gdzie tego zapisu szukać odnośnie oczyszczalni, wiem tylko, że sąsiad z boku taką oczyszczalnie posiada. Z dziewczyną zdecydowaliśmy, że na 99% będzie Z8 jedyne co mi się w nim nie podoba to ganek, jest bardzo mało nowoczesny i coś w tym temacie muszę pomyśleć. Gratuluję SSZ. Do pozwolenia na budowę wystarczą same warunki techniczne przyłącza prądu czy musi byc umowa podpisana? Umowę chyba moge później podpisać prawda?

Za 140 też na pewno można :)

Ale rozliczam się dosyć dokładnie. SSZ wyszedł za 102tys. zł, chociaż początkowo zakładałem, że tyle mnie mniej więcej wyniesie SSO.

Rozpisywałem nawet na blogu jak przy odrobinie kompromisów, chęci i własnej organizacji budowy (ciągle bez własnej pracy), można było zejść jakieś 20 tys. zł taniej. Zakładam, że makowa_panienka będzie miała wynik niewiele wyższy od tego wyliczenia.

Gdzieś w komentarzach był u mnie link do Staniszów, którzy SSZ domu z8 zrobili za 57 tys. zł, budując jednak wyłącznie samemu. Da się!