Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

gorbag wiem, że pewnie podawałeś już to wielokrotnie ale tu na forum jeszcze nie padło. Ile Cię wyniosła sama robocizna za mury wraz z pokryciem dachu. Liczyłem ale albo źle albo masz taką dobrą cenę. Za SSO wyszło mi coś koło 25000 i jak dodałem robociznę za pokrycie dachu to wyszło poniżej 30000. Możliwe to czy coś przeoczyłem?

Ekipa od wykopów i karczowania drzew po wieniec, kominy i działówki, wzięła 23 tys netto plus 8% VAT. To była najdroższa z ofert które dostałem. Przy okazji zajmowali się kompleksowym zaopatrzeniem budowy, załatwianiem piasku, betonu, koparki, transportem, sprzedażą i rozładunkiem wszystkich materiałów. Zaglądałem tylko co przybyło danego dnia. Niezwykle miły szef potrafił pół godziny odpowiadać na każde pytanie, tłumacząc prosto i robiąc serię rysunków z objaśnieniami. Za robotę i materiały rozliczałem się po kolejnym etapie, a ostatnie etapy zapłaciłem ze 2 miesiące po zakończeniu prac i to ja się przypominałem z płatnością.

Pokrycie dachu z wykończeniami i obróbka komina kosztowały mnie w sumie 3800 zł.

Czyli za robociznę zapłaciłem w sumie 28640 zł brutto.

Tak wychodzi, bo więźba była kupiona z usługą montażu. Przy tradycyjnej więźbie płaci się jeszcze osobno cieślom za robociznę. Na wycenie montaż wiązarów miałem wyszczególniony z kwotą 2500 zł +8% VAT.

Jak czytam różne dzienniki to często ludzie są zaskoczeni dodatkowymi kosztami, których nie planowali. Do SSZ praktycznie nie miałem takich niespodzianek. Inni wykonawcy proponowali mi cenę niższą, ale z całą masą spraw do kupienia i załatwienia po mojej stronie.

Własna robota to do tej pory tylko szkieletowe szczytówki.

Wczoraj otrzymałem swój projekt Z8 :) fajny prezent pod choinkę. Powoli trzeba zacząć myśleć o zmianach w projekcie. Zmiany które wprowadził gorbag bardzo nam się podobają i kto wie czy nie będą dokładnie takie same:) wstępnie zamieszczę ogłoszenie na stronie internetowej na wykonawcę SSO zobaczę jakie ceny proponują firmy. Zastanawiam się też nad tym co muszę zmienić na etapie adaptacji a co mogę zmienić już na budowie, żeby koszty były mniejsze, myślałem też o ganku bo jakoś średnio tam się ten podoba.

Więc jednak z8 :)

Ganek to nie problem. Uproszczony może Cię wyjść nawet trochę taniej, ze względu na prostsze wiązary.

Można zamiast kolumienek zrobić skośne podparcia o ścianę, można trochę przedłużyć okap w tym miejscu, pozostawiając go w linii dachu, bez jaskółki.

Wydaje mi się, że w tak prostej bryle jakieś urozmaicenie/przełamanie z przodu się przyda, czyli całkiem z jakiejś formy dodatkowego zadaszenia bym nie rezygnował. Wejście też będzie osłonięte.

W projekcie jest tylko jedna ściana wewnętrzna nośna, między częścią dzienną i nocną. Działówki i zmiany w oknach można zrobić już po uzyskaniu pozwolenia.

Widzę gorbag, że rozwinęła się u Ciebie dzisiaj dyskusja odnośnie kotła. Powiem szczerze, że jest to moje największe zmartwienie od samego początku. Myślę, kombinuję, rozważam jak lepiej i co rusz zmieniam decyzje na początku miał być dwufunkcyjny, nawet tak podałem do gazowni, później zmieniłem decyzję, a teraz.... sam nie wiem co lepsze. Piszę też w innym wątku jaką moc powinien mieć taki kocioł ale nie ma chętnych na odpowiedź, może Ty napiszesz coś o mocy, żebym nie kupił później czegoś za mocnego, planuję po całości podłogówkę choć nie jestem do niej przekonany na 100% bo w większości będę miał panele.

Mam obliczone OZC (asolt):

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 98,2m2

Kubatura ogrzewana budynku VH: 265,3m3

Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 2411W

Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 632W

Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 3017W

Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 145,7m3/h

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 17,00GJ/rok

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 4721kWh/rok

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 173,0 MJ/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 48,1 kWh/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 64,1 MJ/(m3·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 17,8 kWh/(m3·rok)

Sugerowane ogrzewanie - powietrzna pompa ciepła ok. 6kW z zasobnikiem 200l lub ewentualnie kocioł gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny o niskiej mocy, np. Immergas Victrix 12 1,9-12kW, w necie około 5200 zł z firmowym zasobnikiem 160l.

Edytowane przez gorbag

• 2 weeks później...
Myślałem, myślałem i wymyśliłem.... wiem co mi się nie podoba w tym ganku, kolumny z drewna, nigdy nie przepadałem za drewnem.Zmieniamy je na kolumny z cegły klinkierowej i tak będzie ładnie:) z tym drewnem, które widać na ganku od strony frontowej też będę musiał coś zrobić. Zastanawiam się czy założyć dziennik, raz mi się chce, później nie ale gdzieś tam w duszy zawsze chciałem coś takiego założyć. Jeszcze o tym pomyslę.

Jakbyś nie zakładał swojego dziennika, to zawsze można pisać w tym wątku. Np. Zielony Ogród nie ma swojego dziennika, ale bardzo dużo informacji o jej domu można znaleźć w wątku o tym projekcie.

A ja zawsze lubiłem drewno i nie zmieniłbym go na coś innego :)

Przed laty trochę pracowałem z drewnem, pomagałem na budowie dwóch drewnianych domów, robiłem różne proste meble i chociaż nie jestem specjalistą, to drewno mam najbardziej "oswojone". Lubię pracę z tym materiałem. Z pracami mokrymi, betonem, ceramiką itd. czuję się dużo gorzej.

Styropianu na podłodze będzie co najmniej 15 cm. Może dołożę jeszcze ze 2cm, jak wystarczy wysokości okna tarasowego. Więcej nie da rady. Teraz może planowałbym więcej, bo straty ciepła przez podłogę w moim przypadku to prawie 20%. Wykonawca przekonywał jednak, że nawet 10cm to już bardzo dużo, ale głównie straszył ugniataniem styropianu, co może przy grubszej warstwie skutkować widocznym opadaniem podłóg. Sam nie wiem.

Pewnie będą 2 warstwy - 5 cm pod rurkami i 10-12cm drugiej warstwy. Pod spodem folia połączona z izolacją poziomą, na górze folia, podłogówka i wylewka. To już nie długo. Wiosna nadchodzi wielkim krokami.

Dziś robiłem uproszczony "montaż warstwowy", czyli uszczelniałem piankę od wewnątrz silikonem. Na zewnątrz pójdzie akryl. Koszt materiałów na cały "ciepły montaż" to 70-80zł.

Spotkałem się już z trzema firmami, które były zainteresowane budową mojego domku i tak... 1 firma proponuję cenę 25000 netto do wieńca, nie ukrywam, że jest to dla mnie trochę dużo. Firma numer 2. Bardzo dobre wrażenie zrobił na mnie szef firmy, rozmowa bardzo rzetelna i na temat. Wczoraj dzwonił i podał cenę z kryciem dachu 30000. Firma nr 3. Szef również bardzo sympatyczny, bardzo żywiołowy, odniosłem wrażenie, że jakby mógł to by siedział cały czas na budowie. Widać, że lubi rozmawiać i proponować różne rozwiązania ( to na plus), pojechaliśmy nawet na budowę, gdzie budował ostatni domek (sam zaproponował), bardzo ładnie zrobiony. W budowlance jest od 30 lat więc doświadczenie spore, z resztą firma z polecenia. Pomyślałem sobie, że tutaj to dopiero będzie wycena:) a tymczasem byłem miło zaskoczony:) 27500 wraz z pokryciem dachu, ale... bez ściągania humusu i wykopów pod fundamenty, to muszę sam sobie zorganizować, natomiast wraz z wylaniem tarasu ze schodami i wejścia z przodu, wymurowaniem z klinkieru kolumn pod ganek (może będą lane, nad tym jeszcze myślimy)a także wymurowaniem ścian szczytowych bo na takie się właśnie zdecydowaliśmy, więc uważam, że cena jest dobra. Pytanie mam do Was tylko o to jak liczyliście materiały? Skąd wiedzieliście ile będzie potrzebnych, np. bloczków. W zestawieniu jest koło 1000 szt. natomiast u Gorbaga jak pisał wyszło coś koło 700. Skąd mam wiedzieć ile pójdzie betonu na chudziak?Materiał będzie po mojej stronie i nie chcę mieć niczego w dużym nadmiarze lub żeby czegoś zabrakło. Jak rozwiązaliście ten problem?

U mnie o materiał martwił się wykonawca, więc to ile poszło widziałem dopiero na jego rozliczeniach.

Licząc sztuki weź jeszcze pod uwagę, że bloczek Ytong ma 20cm wysokości, a Solbet czy Thermalica 24 cm. U mnie dodatkowo nie było murowanych ścian szczytowych. A może po prostu policzyć powierzchnię ścian i pomnożyć razy ilość warstw bloczków? :) Jakbyś robił wieniec na wysokości jak w projekcie (będący nadprożem) i wyższą "skrzynkę" z więźby, to też Ci wyjdzie ze 2 warstwy mniej.

W jakim województwie budujesz?

Buduje w lubuskim. Co to jest ta "skrzynka" ? :)

W oryginalnym projekcie jest wieniec w wysokości ścian pomieszczeń, na nim murłata, a na nim wiązary, które tworzą też coś jakby ścianę kolankową nad wieńcem. U mnie jest inaczej - wieniec jest wyciągnięty wyżej, nie ma murłaty, dolny pas wiązara łączy się bezpośrednio z jego krokwiami (bez tych ścianek kolankowych), a dodatkowo mam dodatkowo wydłużone okapy.

Gorbag, chciałam się Ciebie zapytać, ile mniej wyniesie podłogówka u Was. Widziałam , że wyceniłeś instalacje na 6000zł, ale to chyba same rurki. Ja to jestem "lajkonikiem";) w tych sprawach, ale czy możesz napisać ile by wyszły sterowniki i ile ich planujesz (każde pomieszczenie osobno?). A kaloryfery też zawieszasz? Tak mniej więcej podaj za same materiały, bo ja usłyszałam pewną wycenę i mało nie spadłam z krzesła.