Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szczerze? Nie liczyłem :)

Robota za ułożenie rurek ze styropianem, foliami itd. ma mnie kosztować poniżej 2000zł. Podłączenie kotła będzie robić kto inny. Na cały dom jeden rozdzielacz, bez dodatkowych pomp, mieszaczy, kaloryferów. Napęd podłogówki tylko z pompki z kotła. Sterowanie na rozdzielaczu, raz się ustawi i tak zostanie? Pewnie czujnik w korytarzu, pogodówka od kompletu z kotłem? Przymiarki robiłem chyba jak jeszcze sam chciałem wszystko układać.

Za parę miesięcy wszystko powinienem wiedzieć, na pewno napiszę co i za ile.

Będzie jeden kaloryfer, ale to będzie elektryczna drabinka w łazience, nie wpięta do CO.

Tymczasem czekam na elektryka, a później wybieram tynkarzy.

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piszę ten post przed zobaczeniem tej fotorelacji i nie wiem co to znaczy duży wkład własny ( u każdego to pojecie względne) i ocena po przeczytaniu może być bardzo mocno zweryfikowana. Uważam, że przy dużym wkładzie własnym to nie taka mała kwota, z tymże nie wiem na jakim poziomie cenowym jest wykończenie i meble co zdecydowanie najbardziej podnosi koszt. Zaraz zabieram się za czytanie. Tymczasem zamówiłem sobie taką książkę ze strony Muratora Szkoła Budowania i powiem szczerze, że jest tam fajnie wszystko pokazane i opisane, może nie jest to pozycja dla znawców ale dla laików jak najbardziej :)

P.S Już tą fotorelację widziałem i bardzo mi się podobało jak mają to zrobiony swój domek:)

Na stronie Z8 jedna osoba podaje też że taki dom wybuduje się system gospodarczym za 105 tys. Pan Piotr chyba jak się nie mylę, dla mnie to jest cena z nieba mimo, że się nie znam za bardzo na budownictwie. Powyższa cena firma+materiały to się zgodzę ale nie systemem gospodarczym, choć i tak wydaje mi się dużo. Zobaczymy jak to wyjdzie u mnie. Moim celem jest osiągnięcie ceny mniejszej niż Gorbag, ponieważ budował z kompleksowym wykonawcą i na materiałach mimo 8% Vat na pewno mieli swój narzut, ja się trochę potrudzę i pojeżdżę za materiałami. Zobaczymy co z tego wyjdzie, może będzie jeszcze drożej? :jawdrop:

Edytowane przez mest

No właśnie i pewnie z od Ciebie na tą stronę wchodziłem. Jak tam u Ciebie postępy Gorbag? Kiedyś codziennie nowy wpis a tu od niedawna lekka stagnacja, ale rozumiem zima i Urzędy. Ja się ze swoim projektantem dogadałem tak, że projekty wszystkich przyłączy robi mi razem z adaptacją. Będzie drożej niż za Twoje projekty ale nie chce mi się później latać za tymi "papierami" tym bardziej, że pewnie będą inne sprawy.

Jak tam u Ciebie postępy Gorbag? Kiedyś codziennie nowy wpis a tu od niedawna lekka stagnacja, ale rozumiem zima i Urzędy.

Zaraz jadę na budowę, ale nie mam wielkich planów. Poobcinam do końca piankę, poodklejam folię, coś tam zasilikonuję, może popianuję trochę dziur pod wieńcem, posprzątam itd.

Elektryk ma być przed wiosną, ale nie dogadaliśmy dokładnego terminu. Później będę myślał o tynkach.

Podobno w lutym jest dobry moment na kupno styropianu, to może też już coś zamówię.

• 2 weeks później...

Miałem podobne ceny, chyba bloczek betonowy ciut taniej, ale to było z 8% VAT. Jeśli te ceny masz brutto z 23%VAT, to jeszcze 15% masz do odliczenia.

Sprawdź może inne betony komórkowe. U mnie akurat padło na Ytong, ale inne bloczki możesz mieć taniej. Zwróć też uwagę przy porównywaniu cen że bloczek Ytonga ma 20cm wysokości, a większość innych BK 24cm.

Ja cena bloczkow jestem zaskoczony bo w mojej miejscowosci sa po 2,40 tylko nie wiem czy sie roznia klasa? Rozpietosc cenowa spora.

Dostałem kolejna wycenę na Bk Ytonga cena 8,10 za bloczek. Mam też jedną nietypową wycenę z firmy z Kielc, ze Stanluxa. Koszt 6,03 za bloczek i byłem ciekaw ile za transport bo odległość 500 km. Koszt transportu 1300 zł i nawet po jego dodaniu wychodzi mi o 1200 zł taniej niż jakbym brał bloczki po ponad 8 zł. Nie wiem jednak czy Ytong to Ytong czy są jakieś różnice?

Edytowane przez mest

Zwracam się z prośbą o wytłumaczenie mi systemu kominowego w Z8 i wentylacji bo nie mogę sobie tego wszystkiego poukładać. Założyłem, że będzie to komin systemowy i teraz chodzi mi o to żeby ktoś,np. podesłał link jaki konkretny komin będzie pasował (piec gazowy kondensacyjny).

Druga sprawa to wentylacja. Zakładam wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. Czytałem też w dzienniku gorbaga o wentylacji grwatitacyjnej, która jest jakoś połączona,hmm... przyznam szczerze, że nic z tego nie rozumiem. Mając wentylację mechaniczną muszę robić ten "wyciąg" w dużej łazience??Teraz temat kuchnia. Pochłaniacz mam teraz u siebie w bloku a chciałbym okap, który jest podłączony pod komin tak?? Czy wystarczy sama WM i nic już nie trzeba. Proszę o wytłumaczenie tego tematu.

W projekcie są obok siebie dwa kominy, a razem z nimi idzie kanał do wentylacji grawitacyjnej. Do wentylacji łazienki jest osobny kanał, w projekcie chyba z PCV wyprowadzonego na dach, ale spotkałem się z sugestiami, że bez dodatkowego wentylatorka nie ma to prawa dobrze działać.

Kocioł kondensacyjny możesz zrobić bez komina i wtedy wyjdzie Cię taniej. Wyprowadzenie spalin i zasys powietrza idzie wtedy przez ścianę, specjalnym systemem. Tak jest taniej i tak chciałem na początku. Wychodziło mi jednak, że tą wystającą rurę miałbym praktycznie na ganku przy wejściu do domu. Według przepisów musi być ileś tam od okien, dachu itd. Widziałem u brata jak to wygląda w zimie i nie chciałbym mieć czegoś takiego od frontu. Jakbym miał łazienkę między sypialniami, jak np. makowa_panienka, to pewnie wybrałbym to rozwiązanie.

Przykładowy system kominowy do kotłów kondensacyjnych: http://www.leier.pl/malbork/katalog/3230_turbo-n.php

Nie będę łączył wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną :) Po prostu przy okazji budowy komina wyszło, że za dodatkowe 50zł mogę mieć kanały wentylacyjne między kominami do kotła i kominka, to je wziąłem. Nawet mam przebitą dziurę na salon, ale to zatkam.

Wentylacja mechaniczna obsłuży Ci również łazienkę, żaden dodatkowy wyciąg nie będzie potrzebny.

W kuchni nie będę miał osobnego wyciągu na zewnątrz. Nie czytałem czy i jak można go łączyć z WM, pewnie byłby jakiś problem. Może będę miał pochłaniacz, a może nawet nie. Nie mam doświadczeń z WM, to nie wiem jak będzie się sprawdzać w kuchni. Okaże się.

Edytowane przez gorbag

Nie, to nie to :) Już wiem o co chodzi.

Mam w łazience wyprowadzoną rurę kanalizacyjną PCV 11cm, a dalej nad dach, ale to nie jest wentylacja, tylko wywiewka odpowietrzenia kanalizacji. Na dachu jest specjalna dachówka z otworem i systemowy kominek z Tondachu. To zupełnie niezależna sprawa, żeby przy spuszczaniu nie wysysało wody z syfonów.

Myślałem, że da się to puścić cieńszą rurką, np. 5cm, ale hydraulicy mówili, że przy miejskiej kanalizacji musi być 11cm. Częściowo jest to wpuszczone w ścianę zewnętrzną, a częściowo wystaje. Zasłonie to pewnie płytą, łączącą się u góry z występem na halogenki.

Siedzę sobie i porównuję ilość materiałów, które potrzebne były do budowy domu makowej_panienki i gorbaga i już na samym początku są znaczące różnice. Mam na myśli pręty fi 12mm u gorbaga jest ich 40 natomiast u makowej_panienki 28 jest to zasadnicza różnica. Czym to jest spowodowane. Długości prętów w sprzedaży były inne? Chętnie się dowiem co i jak, bo jeśli chodzi o fi6 mm to zbliżona ilość.

Mogą być takie różnice. Pręty miałem od razu przywiezione, a zostały jeszcze na wieniec. Coś tam szło na zbrojenie pod oknami (chyba 8mm), a jeszcze kilka sztuk mi zostało i przydadzą się może do schodów, chociaż rozważam też inne opcje na schody. Nie oddawałem nadmiaru prętów.

Edit: najlepiej przeliczyć:

jeśli przyjąć wielkość domu na 13x9m i ścianę z wieńcem i fundamentem pośrodku, to wychodzi jakieś 54mb. Jeśli pomnożyć to przez 8 (po 4 druty w ławie i wieńcu) i podzielić przez 12 to wychodzi 36 drutów po 12mb długości. Wymiary nie są dokładne, ale drut idzie jeszcze na wzmacniające "elki" na wszystkich narożnikach (8 narożników razy dwa poziomy), razy 4 druty. Nad oknem tarasowym mam opuszczony wieniec tworzący nadproże. Tam też poszło kilkanaście mb zbrojenia. Mniej więcej się zgadza, bo jak pisałem, parę sztuk mi zostało.

Edit2: a u makowej_panienki jest trochę inny fundament, bo to inna wersja projeku, chyba większy na metry bieżące.

Edytowane przez gorbag