gorbag 28.02.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Tego nie podam Ci dokładnie. U mnie chyba rozstaw drutów zbrojenia ławy był ciut inny niż w oryginalnym projekcie, ale nie jestem pewien. Rozstawu "oczek" podobnie. Może też Ci projektant adaptujący coś zmieni, w zależności od warunków gruntowych? http://www.budowa-domu.info/images/120803-zbrojenie1.jpg Tak bardzo na oko, patrząc na zdjęcie, to 20x30 co 30cm Czyli, dalej bardzo na oko, 110cm (z zagięciami) x 3,3 sztuki na 1mb x 54mb x 2 poziomy (ława i wieniec) = 392mb = 32 pręty po 12mb. Też mi zostało ze 2-3 pręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 28.02.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) A nadproże systemowe nad drzwi miałeś takiej samej długości co nadproża nad okna? YN-200/24? W jakiej cenie? Byłem wczoraj u projektanta i dostałem ciekawą wycenę jeśli chodzi o adaptacje, zmiany wewnątrz (prawie wszystko tak jak gorbag tylko sypialnie inaczej), projekty wszystkich przyłączy, projekt zagospodarowania działki. Za wszystko wyjdzie nie więcej niz 3000... więc jestem bardzo zadowolony. Edytowane 28 Lutego 2013 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 28.02.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Nie wiem dokładnie jakie nadproża. Cena do odszukania w papierach. Na ścianach wewnętrznych mam nadproża ceramiczne, a nie systemowe z Ytonga, bo podobno są tańsze. Według oryginalnego projektu da się zrobić ściany zewnętrzne bez nadproży nad oknami, tylko wieniec od góry. U nas sporo wyszło za adaptację, bo dużo dyskutowaliśmy . Kilka razy architekci byli na działce, później jeszcze kilka razy u nas, rozmowy zawsze się przeciągały, było parę wersji, pewne rozwiązania nam doradzili i w sumie jesteśmy z nich zadowoleni. Jeśli dokładnie się wie czego się chce, mało zmienia w projekcie, albo zmiany nieistotne wprowadza później na budowie, to na pewno wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 28.02.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Ja mam trochę poprzestawiane ścianki działowe(zmiany jak ty gorbag oprócz tych dwóch pokoi dla córek, nie mam jeszcze dzieci) i dodałem okno w salonie. Pogoda coraz lepsza się robi. W przyszłym tygodniu chyba dopiero składam wniosek o pozwolenie na budowę, więc zanim fizycznie zacznę coś robić to jeszcze trochę czasu minie. Musze poczytać co jeszcze muszę zrobić po uzyskaniu pozwolenia, gdzie zgłosić jakieś roboty, ustanowić kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 02.03.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Niespodziewanie już dziś weszli elektrycy. Mają niby skończyć w ciągu tygodnia, czyli tynki i dalsze kroki coraz bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 10.03.2013 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Gorbag jak znajdziesz chwilę to jak nie będzie to dla Ciebie problem wskaż mi konkretny komi jaki kupiłeś bo mnie chyba trafi zaraz, projektu nie mam a tych kominów w cholere. Wyszukałem na allegro i wklejam link. Może wśród nich znajdziesz to co masz http://allegro.pl/listing.php/search?string=komin+rondo&category=0&sg=0 . Z góry dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 10.03.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Nie mam Shiedla tylko Leiera. Przytulone do siebie dwa systemowe kominy, a jeden z nich ma dodatkowy kanał wentylacyjny (do went. grawitacyjnej, pewnie niepotrzebny, ale kosztowało to kilkadziesiąt złotych dodatkowo). Jeden z nich to komin Leier izolowany, gruby z wełną do kominka. Drugi to Leier Turbo, chociaż w sumie nie wiem czemu nie Turbo N. Jeśli ma być kocioł kondensacyjny to powinna być wersja Turbo N. Tu są: http://www.leier.pl/malbork/katalog/3200_kominowe.php Nie namawiam na Leiera, bo nie mam porównania. Takie zaproponował mi wykonawca i takie wziąłem. Tymczasem u mnie wszystkie kable rozłożone i wyprowadzone, tylko rozdzielnia nie spięta. Jak pogoda się poprawi to można tynkować. Znowy wydatki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.04.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 gorbag a co tam u Ciebie na budowie? Ostatni wpis z materiałem do instalacji elekt. i co?? Nic się więcej nie dzieje? Czekam na dalsze wpisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 03.04.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Chorowałem ponad 2 tygodnie, masakra. W międzyczasie na budowie byłem tylko raz, żeby zobaczyć czy dom stoi na swoim miejscu Czekam na lepszą pogodę i lecimy z tynkowaniem. Przy okazji ostatniej wizyty na budowie zauważyłem, że w jednym miejscu kable lecą po wieńcu tam gdzie chciałbym dać trochę wyżej sufit. Muszę to przesunąć, żeby się w nie nie wwiercić przy montażu profila. Nie pomyślałem i nie dopilnowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 17.04.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Panowie, a jaki planujecie taras? Taki wylewany betonowy, czy drewniany, np. coś w tym stylu: A dach nad tarasem planujecie? Pergola czy pełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 17.04.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Świadomi wszystkich (mam nadzieję, że wszystkich) związanych z tym niedogodności, myślimy jednak o drewnie, na słupkach i legarach, mniej więcej jak na zdjęciu. Drewniane są już kolumny, drewniane pewnie będą szczyty i przesuwne okiennice - takie wiejsko-sielskie akcenty w planach. A co wyjdzie - zobaczymy. Zadaszenie - może markiza, może pergola z pnączami. Może jakiś żagiel itd. Od słońca na drzwiach tarasowych wspomniane wyżej przesuwne okiennice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 17.04.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Ja drewnianego tarasu wgl nie bralem pod uwage, ale moze cos jeszcze sie u mnie zmieni. Na dzien dzisiejszy na 90% beda plytki. Jesli chodzi o zadaszenie daszku na stale nie planuje poniewaz chcialbym zeby do srodka wpadalo slonce, wiec mysle chyba nad jakas markiza ale to tez nie jest do konca sprecyzowane. Mysle ze wyklaruje sie to z czasem. Ja w przeciwienatwie do gorbaga chcialbym domek bardziej nowoczesny, wiec na pewno beda rolety. Pod koniec przyszlego tygodnia sciaganie humusu i wytyczanie budynku. Mam nadzieje ze wszystko pojdzie sprawnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 18.04.2013 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Ja w przeciwienatwie do gorbaga chcialbym domek bardziej nowoczesny No ja w właściwie też chciałbym nowoczesny Stąd np. okna niedzielone, a nie ze szprosami. Trochę się obawiam czy uda nam się do niego ładnie dodać wiejsko-naturalne elementy. Chociaż nie mamy możliwości zastosowania wielu z tych rozwiązań (ze względu na projekt i koszty) to podobają mi się domy z wątku o nowoczesnych stodołach: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128564-Nowoczesne-stodo%C5%82y-inspiracje A Ty makowa, jakie masz plany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 18.04.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 A ja też drewniany. Ciepło w stópki i chyba taniej wyjdzie niż lany beton. Poza tym ja tez chcę osiągnąć efekt wiejski, więc drewno musi być. Natomiast zadaszenie chcę stałe, żeby w deszcz można siedzieć. Trochę się martwię, że będzie ciemno, ale raczej zdania nie zmienię. O, dokładnie coś takiego bym chciała: Ganek też w podobnym stylu. Na tym zdjęciu jest chyba góralska chata, ale mi chodzi o ten "płotek:" przy wejściu (będzie taki sam jak na tarasie): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 18.04.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Masz jeszcze czas, to policz jaki ten ganek wyjdzie według projektu. Teraz mi się wydaje, że daszek mógłby bardziej wystawać. Kolumny są teraz oddalone na tyle żeby swobodnie przejść, ale jak dojdzie 20cm ocieplenia, to ganek zrobi się dość płytki. Płotki mi się podobają, ale sprawdź jeszcze jak będzie z tą głębokością. U mnie w okolicy sporo starszych wiejskich domów (takie akurat osiedle, chociaż to w mieście 1,5km od rynku) i większość ma formę jak z8, drewniane szczyty, dachówkę jak nasza, a zamiast ganku z przodu są przeszklone górą werandy. Tarasów oczywiście w starych domach nie ma, bo kto miałby czas się wylegiwać Na werandę nie udało się namówić małżonki. Zastanawiam się czy uda mi się samemu zrobić jakieś proste rzeźbienie na kolumnach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 18.04.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Ja ganek muszę mieć z płotkiem Tak więc poprzymierzam sobie wszystko jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 22.04.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Jeśli chodzi o ganek to mam inne pytanie. Kiedy zamierzacie wylewać pod niego ławy? Na jakim etapie? W projekcie widzę, że trzeba. Zastanawia mnie też jak wyznaczaliście wykop pod komin? U mnie będzie nieco przesunięty tak jak u gorbaga. Robił to Wam geodeta czy sami wymierzaliście? Nie chcę na tym etapie popełnić żadnego błędu, bo to będzie miało konsekwencje w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 22.04.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Fundament pod komin robił i wyznaczał wykonawca fundamentu. Tego akurat geodeta nie wytyczał.Pod gankiem jeszcze nic nie mam, są tylko słupy oparte (mam nadzieję) na jakichś stopach, a dalej pustaki szalunkowe zalane betonem, na których stoją kolumny. Schody odkładamy na później, tym bardziej, że jeszcze nie myśleliśmy jak ostatecznie mają wyglądać i z czego mają być wykonane. Nie wiem też kto będzie je robił. Jeśli chcesz to robić już teraz, to weź pod uwagę grubość ocieplenia fundamentu, o którą trzeba wszystko odsunąć. Schody przylegające wprost do fundamentu byłyby mostkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 23.04.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 U mnie wykop pod komin też robił wykonawca. Co do ganku i schodów to nie wybiegam aż tak daleko naprzód Niech ja wreszcie zobaczę ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 25.04.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Policzyłem sobie ilość stali potrzebnej na fundamenty i już wszystko było ok dopóki nie natrafiłem w projekcie na coś takiego jak SF1 ( na stronie z rzutem fundamentów po obu stronach drzwi tarasowych) co to jest? Są to słupy do podtrzymywania ewentualnego zadaszenia tarasu? Jeśli nie chcę zadaszenia to chyba nie muszę tego wylewać? Proszę Was moi mili o szybką odp. bo już jutro zamawiam stal:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts