Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 weeks później...

https://gazeo.pl/informacje/wiadomosci/Czego-nie-mozna-sprowadzac-z-Rosji-od-2023-r.,wiadomosc,10988.html

i tanieje

2,44 zł/litr brutto - dostawa - 1 000+ litrów,

2,40 zł/litr brutto - dostawa - 2 000+ litrów,

Dostawy na terenie województw mazowieckiego i łódzkiego + obrzeża tych województw

centrumgaz.eu

tel. 601 270 255

mail: [email protected]

Edytowane przez Greengaz

Jak wygląda przy obecnych średnich cenach gazu ziemnego oraz płynnego - opłacalność jednego źródła ogrzewania względem drugiego.

Czy może ktoś robił takie wyliczenia?

Będę wdzięczny za komentarz w tej sprawie.

U mnie przy zużyciu średniorocznym na poziomie 35 000 kwh koszt gazu ziemnego po podwyżce Vat i kosztach stałych doliczanych do faktury wychodzi około 0.29 gr za kwh, natomiast taki sam koszt za kwh propanu uzyskasz przy cenie około 2 zł brutto za litr zakładając współczynnik 6.7 kwh/l.

Tyle matematyka.

Praktyka pokazuje że tego typu założenia będą się sprawdzały jeżeli gazownia będzie Ci dostarczać paliwo gazowe w czystej postaci tzn normatywne. Wiem jednak, że zakłady gazowe bardzo często stosują praktykę dobijania azotu aby utrzymać ciśnienie w sieci. Ile azotu przeleci przez licznik tego już nikt nie wie.

Z racji tego, że mam bardzo dobrze opomiarowaną butlę i piec wiem, że przy dzisiejszej cenie propanu tj około 2.5 zł brutto, napewno nie przepłacam.

Nie mam zamiaru wracać do gazu ziemnego i kropka.

Ps. Zaznaczam, że mam alternatywę, ponieważ ja w przeciwieństwie do większości przechodziłem z gazu ziemnego właśnie na propan i mam możliwość w każdej chwili powrotu do sieci.

Pozdrawiam

Marcin

Jak wygląda przy obecnych średnich cenach gazu ziemnego oraz płynnego - ...........

Coś mogę powiedzieć o cenach propanu, o gazie ziemnym mniej po ostatnich zmianach - VAT, opłaty stałe.i zmiana cen hurtowych na przełomie 2021/22.

Ciepło spalania propanu /nie mylić z wartością opałową/ = ok.7,1 kWh/litr. Wyliczenie ceny 1 kWh do porównania z GZ jest proste.

cena 1 kWh = cena 1 litra : ciepło spalania

Cenę 1 kWh gazu ziemnego mamy na rachunku PGNiG.

Niestety to nie wszystko.

Cenę propanu reguluje rynek, cenę GZ państwo, czyli cena propanu może być każdego dnia inna, GZ ustalana jest 1 raz w roku.

Na wynik końcowy maja wpływ opłaty stałe..

Generalnie:- czym większe zużycie tym wpływ opłat stałych na cenę 1 kWh jest mniejszy.

Zwróć proszę uwagę, że URE po raz pierwszy tak znacznie zróżnicowało ceny dla odbiorcy detalicznego i innych odbiorców. Różnica w cenie ponad 3x.

Co będzie z ceną GZ po wyborach???

Polecam

https://www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/ceny-gazu-ziemnego-w-2023-dla-gospodarstw-domowych-wzrosna-o-23-proc-czyli-o-vat-aa-KY86-g51E-abzr.html

Greengaz jak myslisz, będzie jeszcze spadać do lata?

Nie wiem :confused:

Aktualnie dalej tanieje

2,37 zł/litr brutto - dostawa - 1 000+ litrów,

2,33 zł/litr brutto - dostawa - 2 000+ litrów,

Dostawy na terenie województw mazowieckiego i łódzkiego + obrzeża tych województw

centrumgaz.eu

tel. 601 270 255

Edytowane przez Greengaz

Przy cenie 2,33 zł/ l propanu koszt 1 kWh to 2,33/6, 74 = 0,34 zł. To jest najtańsze, nie dotowane paliwo na rynku. Gdyby nie bylo wyborów w tym roku- a tym samym tarczy rządowej to, wg nowych stawek na 2023, za 1 kWh z gazu ziemnego trzeba by zapłacić 0,8 zł + 0,1 zł netto w EWE- mazowieckie/ łódzkie, etc, czyli drobne 1,1 zł brutto za kWh, w PGNiG to 65 groszy + przesył 10 groszy netto, czyli 0,92 zł za 1 kWh, a za energię elektryczną- w tauronie w G11 drobne 1,74 zł za 1 kWh brutto, w PGE podobnie. Czyli przywitamy rok 2024 w szampańskich nastrojach. Napisze jeszcze o nowym systemie fotowoltaiki, w której to trzeba zawsze płacić za dystrybucję, a odkup jest w cenach netto- za grudzień to 72 grosze, a zakup oczywiście w cenach brutto- czyli w przypadku Taurona to 1,38 zł, zatem 1 kWh w nowym systemie w tauronie w g11 wyniesie- 1,38-0, 72+0, 36 = 1,02. Czyli mając fotowoltaike zapłacimy w 2024 za 1 kWh około 50 % więcej niż do tej pory bez fotowoltaiki.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam serdecznie.

Mam takie pytanie do użytkowników. Posiadam instalację dwu zbiornikową nadziemną 2x3700 litrów uruchomioną końcem listopada 2022 roku. Pomiędzy zbiornikami zainstalowany jest reduktor zespolony 1 i 2 stopnia marki GOK. Już kilka razy przy dużych mrozach zamarzł mi reduktor 2 stopnia i wyłączył się piec ( oczywiście w nocy :) ). Reduktor Drugiego stopnia bardzo się szroni jak tylko pojawia się przymrozek. Serwis już dwa razy pompował denaturat, bo podejrzenie padało na zawilgocony zbiornik, potem wymienił reduktor na ten sam typ. I wczoraj przy minus 10 sytuacja się powtórzyła. Czy ktoś miał podobne problemy i jak sobie z nimi poradził. Będę wdzięczny za wszelaką pomoc.

Pozdrawiam Marcin