Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rabat w sklepie tylko przynętą na klienta? Zapraszamy do dyskusji...

Recommended Posts

W numerze 4/2012 "Muratora" znajdziecie wywiad: "Dobrze kupić materiały budowlane" z Bogdanem Panhirszem, szefem Grupy Polskie Składy Budowlane.

Oto fragment:

Murator: Pamiętam poruszenie, jakie na początku lat 90. wywołała wiadomość, że hurtownie wożą materiały budowlane zakupione przez klientów „za darmo”. Potem przyszła moda na targowanie się i rabaty. Teraz dostaje się nieraz 20% rabatu już po zapytaniu o cenę. O co tu chodzi?

Bogdan Panhirsz: Nie ma niczego za darmo – wszelkie bonusy są wliczone w cenę. Ponieważ każdy klient chce negocjować, ceny produktów są powiększone o rabat dochodzący nieraz nawet do 70%! Jeśli przed składem stoi wielka tablica: „Wyprzedaż – na stałe 40% rabatu”, to co to znaczy? Sprzedawca musiał najpierw podnieść ceny towarów, by taki rabat oferować. Wybór klienta? Zwykle robi przegląd cen w różnych hurtowniach i staje przed dylematem: kupić taniej w wielu składach, płacąc więcej za transport, albo kupić wszystko trochę drożej, ale w jednym miejscu. Wtedy ma też szansę na rabat wynikający z wielkości zakupów. To chyba lepszy wybór.

Murator: Co zatem jest realnym bonusem dla klienta, a nie tylko zastawioną na niego przynętą?

Bogdan Panhirsz: Największym bonusem powinna być fachowa obsługa i doradztwo. Bardzo pomocne dla klientów są także takie praktyki jak wydawanie materiałów na WZ i dawanie możliwości płacenia faktury zbiorczej na koniec tygodnia, dowóz materiałów na budowę po telefonie od inwestora, obsługa w sobotę i niedzielę. Nieraz bonusem staje się rzeczywiście bezpłatny dowóz, jeśli miejsce budowy leży przy szlakach komunikacyjnych hurtowni. W bezpłatnym transporcie jest też pewna korzyść dla hurtowni. Największy ruch w składach jest rano, między siódmą a dziewiątą, kiedy zjawiają się wykonawcy i każdy chce pilnie kupić materiały potrzebne do pracy na budowie. Hurtownia, oferując transport, może zbierać i realizować zamówienia przez cały dzień.

A jakie jest Twoje zdanie? Bonus jest tylko przynętą? Zapraszamy do dyskusji!

Zapraszamy też do lektury całego wywiadu w kwietniowym "Muratorze".

Rabat to jest wtedy kiedy w 1 sklepie kupujemy coś, za co w innych sklepach zapłacilibyśmy sporo więcej.

Ja zazwyczaj staram się przed zakupem rozeznać w cenach konkretnej rzeczy co najmniej w kilku miejscach i wtedy wiem gdzie kupić najtaniej, a rabat? to prawda że większość klientów już na dzień dorby dostaje "przysowiowy" rabat, tylko pytanie czemu? za co?

Rabat to mozna sobie wypracować jak się jest stałym klientem, a praktyki które stosują hurtownie czy składy budowlane.. to najczęściej zwykłe marketingowe chwyty..

i niestety - ale dużo osób się po prostu na nie łapie.

Jak wynagrodzić wierność klienta który zostawia w naszej firmie pieniądze a nam daje zarobić ? Jak utrzymać owego, by nie przeszedł do konkurencji a nasza firma mogła funkcjonować ? Nie oszukujmy się i przejdźmy na "drugą stronę lady". Ci którzy prowadzą własną działalność , wiedzą , że teraz są ciężkie czasy i strasznie trudno o klienta ( z korzyścią dla niego, bo im gorzej na rynku , tym lepiej dla niego )

Jeden sprzedawca daje darmowy transport, inny dogodne raty " na zeszyt", każdy chce żyć i ten co płaci i ten co bierze pieniądze. Kłamczucha i oszusta życie samo zweryfikuje. Najlepiej na rynku działa jedna zasada " dobra opinia rozchodzi się szybko, a zła, jeszcze szyciej " więc dajmy naturze robić swoje.

Pytanie powinno być takie - Dlaczogo w Polsce marże zaczynają się od 100% sięgając niejednokrotnie pow 1000%??

Marża 100% jest możliwa tylko w sytuacji, gdy jest to dar od Boga, towar sam spada z nieba i teleportuje się (bezkosztowo) do nabywcy.

Marża 1000% jw. ale Bóg dokłada nam dziewięciokrotną wartość towaru w gotówce (bez podatku)

:)

Jeżeli naprawdę uważasz, że to taki doskonały biznes, to bierz kredyt i do dzieła. W pół roku zostaniesz milionerem i spłacisz zobowiązania, a za dwa lata zasilisz szeregi rekinów biznesu na Karaibach.

A wracając do tematu - jak budowałem, to porównywałem cenę za całość łącznie z transportem i kupowałem tam gdzie taniej. Hasło Rabat na mnie nie działa - no może poza jednym (ze składu budowlanego):

"Szanowni klienci, informujemy że Rabat jest stolicą Maroka"

Edytowane przez psulek

Rabat, nie rabat - ale nierzadko mi się zdarzyło że cena wyjściowa była obliczoną na "naciąganie" klienta - bo jak inaczej tłumaczyć, że oferta wyjściowa magicznie spada o 30% po pokazaniu oferty konkurencyjnej. W moim przypadku z lokalnym składem:

- przeważnie byli w stanie przebić ofertę hurtowni (w przypadku ocieplenia poddasza pobili cenę hurtowni o 500 złotych - biorąc towary właśnie tam).

- towar na WZ,

- dowóz w cenie towaru

- zwroty (niedoceniane, a czasem możliwość zwrotu przebija opłacalnością tańsze oferty).

A swoją drogą, ta droga dla detalistów hurtownia jest właśnie z sieci PSB ;)

tylko spokój nas może uratować.

Sprawdzić ceny u konkurencji, najlepiej przedstawić ofertę konkurencji w hurtowni, w której mamy zamiar uzyskać rabat. Niech się zabijają, by klient dostał taniej.

Zdarzyło mi sie kupić drzwii Classen taniej niż w ich skleopie firmowym, gdzie twierdzili, zę nigdzie nie dostanę taniej.

Otóz dostałem. Kwestia wytrwałości.