Chattab 15.03.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Witam! Mam taki problem. W nowo wybudowanym domu, na nowo położonych panelach (ciemny brąz) zrobiło mi się kilka powierzchownych, ale widocznych (jasnych) rys - prawdopodobnie przy przesuwaniu mebli albo zaciągnąłem jakimś małym kamyczkiem, przyklejonym do podeszwy. Jest na to jakaś rada, poza wymianą paneli? Może są jakieś środki, można to jakoś zapastować albo zamalować (flamastrem? bejcą? lakierem do paznokci?)? Macie jakieś doświadczenia w tej materii? Będę wdzięczny za wszelkie rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 proponuję zajrzeć do działu "Podłogi, schody, taras" w "Budownictwo-wymiana doświadczeń"Wydaje mi się, że tam były watki o uszkodzeniach paneli, więc można poszukać wyszukiwarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 15.03.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Witam! Mam taki problem. W nowo wybudowanym domu, na nowo położonych panelach (ciemny brąz) zrobiło mi się kilka powierzchownych, ale widocznych (jasnych) rys - prawdopodobnie przy przesuwaniu mebli albo zaciągnąłem jakimś małym kamyczkiem, przyklejonym do podeszwy. Jest na to jakaś rada, poza wymianą paneli? Może są jakieś środki, można to jakoś zapastować albo zamalować (flamastrem? bejcą? lakierem do paznokci?)? Macie jakieś doświadczenia w tej materii? Będę wdzięczny za wszelkie rady! Każda z wymienionych metod będzie dobra po odpowiednim dobraniu koloru. Poza tym musi zostać zabezpieczona przed wodą (wilgocią) przy zmywaniu. Nie widząc trudno podjąć decyzję. Trzeba próbować. Lakier do paznokci może być najgorszym sposobem bo zostawi bardzo widoczny śład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 16.03.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) A ja doradzę zupełnie z innej strony. Mieszkamy w naszym domu niecałe 3 lata. Ściany odświeżaliśmy rok temu, bo niestety przy dwójce małych dzieci były już brudne (małe łapki na wys. ok metra ), podłóg niestety na razie nie zmienimy, ale nie jest źle w tym sensie, że obecnie trudno mi znaleźć na panelach i podłodze drewnianej (deska barlinecka) miejsca bez rys, więc rysy naturalnie wtopiły się w tło. Najgorzej było na początku - każda najmniejsza rysa przyprawiała mnie o lekkie nerwy - bo wszystko takie ładne, nowe, nieskazitelne. Pierwsze rysy na podłodze w salonie (niestety bardzo widoczne, bo akurat na tle okna tarasowego) powstały właśnie przy ustawianiu mebli, później wgniecenia od nóg krzeseł (tak, za późno zorientowałam się, ze trzeba przykleić filc), wielka rysa, a raczej wyżłobienie od rozkładania sofy (miała wadę konstrukcyjną, której nie zauważyliśmy), to coś upadło, jakiś klocek, zabawka i już ślad, itd. Patrząc na moje podłogi obecnie powiem tak (jestem pedantką i drażnią mnie wszelkie rysy, ślady palców, tip.): uważam, ze teraz wyglądają lepiej niż w pierwszym półroczu mieszkania. Rys, mniejszych czy większych nie unikniesz, jednak z czasem stają się one mniej widoczne - po pierwsze dlatego, że się do nich przyzwyczajasz, po drugie - że robi się ich tyle, że pokrywają w miarę równomiernie całą podłogę, po trzecie - zaczynają sypać się inne rzeczy (coś się wgniecie, obije, sciany się brudzą, itp.), więc na podłogę przestajesz zwracać uwagę Edytowane 16 Marca 2012 przez asizo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 21.04.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Witam! Mam taki problem. W nowo wybudowanym domu, na nowo położonych panelach (ciemny brąz) zrobiło mi się kilka powierzchownych, ale widocznych (jasnych) rys - prawdopodobnie przy przesuwaniu mebli albo zaciągnąłem jakimś małym kamyczkiem, przyklejonym do podeszwy. Jest na to jakaś rada, poza wymianą paneli? Może są jakieś środki, można to jakoś zapastować albo zamalować (flamastrem? bejcą? lakierem do paznokci?)? Macie jakieś doświadczenia w tej materii? Będę wdzięczny za wszelkie rady! Są mazaki i spraye do usuwania rys w pcv (widziałam jak u teściów czyms takim zamazywali drobniutkie skazy), więc radziłabym tego poszukać. Jak masz w standardowym koloze panele, to może się uda to naprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasterMeble 22.04.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Możesz spróbowac delikatne te panele wyceklinowac. Troszkę skoda jeśli są nowe żeby szpecił je takie ryski. Ewentulanie możesz spróbowac jakimś specyfikiem - lekk ściernym. To też może pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts