Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak usunąć duży pień?

Recommended Posts

Poczekać.

Spróchnieje za kilka latek...

Podkopać, zaczepić łańcuchem i wyszarpać jakim czołgiem.

Ciężki ciągnik gąsienicowy/spychacz da se radę.

Tylko skąd go wziąć.

Chyba, że obok jaką drogę budują, bo gęsto teraz budują.

Adam M.

Poczekać.

Spróchnieje za kilka latek...

Podkopać, zaczepić łańcuchem i wyszarpać jakim czołgiem.

Ciężki ciągnik gąsienicowy/spychacz da se radę.

Tylko skąd go wziąć.

Chyba, że obok jaką drogę budują, bo gęsto teraz budują.

Adam M.

Dzięki! Ten pień jest już od 17 lat i nie spróchniał. Czołgu nie mam do dyspozycji niestety.

1. Zastosowac specjalny preparat: http://zwalczaj.pl/preparat-kompostowania-rozkladu-pniakow-korzeni-bioekol-p-263.html

2. Wyżarzyć (nawiercić kilka/kilkanaście otworów, nasypać saletry azotowej, zakorkować, poczekać aż się wchłonie w drewno i podpalić. Drewno powinno się żarzyć).

3. Założyć hodowlę boczniaka

http://www.dogoryzielonym.org/showthread.php?107-Jak-szybko-pozbyć-się-zbędnego-pieńka

Dzięki za porady. Oj czuje, że będzie problem z tym pniem. Wiem, że kiedyś poprzedni właściciel próbował usunąć traktorem, ale nie dało rady. Korzenie ma olbrzymie - widać pod ziemią. Zaczynam się zastanawiać jak go zagospoarować żeby nie musieć usuwać.

Można obsadzić wokół , a na pniu postawić jakieś donice z kwiatami na lato.

Jeżeli zdecydujesz się jednak usunąć - nie ma nic lepszego niż kopraka i nie musi być to Fadroma, za to musi być dobry operator bo inaczej trzasną kable hydrauliczne. Jeżeli ktoś lubi wyzwania to można też obkopać ręcznie i szarpać ciągnikiem ale to raczej zabawa na jedna karpę i dla bardzo upartego człowieka. Ja po dwóch wyciągnietych samodzielnie miałem dość .

u mnie w miejscowości facet wydłubał nie wiem jak (może było spróchniałe) w środku pnia sporą dziurę nasypał ziemi i wsadził tam inne drzewo - stało to może ze dwa lata i nawet rosło ale nie było zagrodzone i małolaty po jakiejś dyskotece mu to zdewastowali spalili i potem po kawałku facet wywalał - zawsze to jakiś sposób :D