mycha. 15.03.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Jakie to powiedzenie? Pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela a trzeci dla siebie? No i u nas tak właśnie będzie. Mieliśmy zamiar budować się gdzieś za 10 lat, ale z pewnych względów musimy zacząć budować się teraz. No i bardzo dobrze, zmiany potrzebne mi na już, bo obecny dom nie podoba mi się, jest za duży i widzę wszędzie niedoróbki. Dlatego ten ostateczny dom, w którym wychowamy dzieci i się zestarzejemy, ma być idealny, dopracowany, dlatego liczę bardzo na Wasze sugestie, Waszą pomoc Projekt już wybraliśmy, wiem wiem, jest prosty , prawie jak stodoła, ale taki chcemy, bo nam się podoba ta jego prostota. Dom z zewnątrz ma być zrobiony identycznie jak na projekcie, ta sama kolorystyka, te same okna, nawet teren wokół domu ma być taki jak na zdjęciu projektu. OTO ON http://www.archipelag.pl/projekty-domow/emi/?Kind=1&SearchForm=1&Type=1 Na początek chciałabym bardzo prosić op pomoc w kuchni, chcę mieć spiżarkę, myślałam, żeby ją zrobić tam gdzie jest szafa mała w holu i zmniejszając wiatrołap. Druga sprawa, tam przy kuchni jest pomieszczenie gospodarcze, będzie w nim piec gazowy i cały osprzęt od solarów, będzie także pralka i suszarka. Czy drzwi do takiego pomieszczenia w kuchni nie popsuje wyglądu całej kuchni? no nie mam pomysłu gdzie dać wejście, bo chyba od wnętrza domu też musi być tam wejście? Uff to na razie tyle, jestem podekscytowana , że ruszamy znów, ale też i się boję. Na szczęście mieszkając w obecnym domu, mam jakieś tam doświadczenia i wiem co trzeba zrobić teraz inaczej. Bardzo proszę o komentowanie tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 jesli chcesz robić spiżarkę kosztem szafy w korytarzy to to nie będzie spiżarka tylko szafa Tam jest ściana nośna - dojdzie ci nadproże. Może spiżarkę zrób w kotłownio-pralni? Nie rozumiem problemów z wejściem? Trochę martwi mnie ta betonowa płyta jako zacienienie tarasu - to miejsce, gdzie będzie uciekać ciepło, stąd parametry cieplne tego domu są stosunkowo kiepskie(EP=125.7) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 16.03.2012 00:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Elfir rzeczywiście to nośna, ja myślałam żeby zrobić w ten sposób , albo tak jak piszesz wydzielić w pomieszczeniu gospodarczym, zmieści się. http://img171.imageshack.us/img171/7775/rzut9acemitmb1kopiakopi.gif A drzwi to się pytam czy pasują w kuchni do tego pomieszczenia, bo w kuchniach ktoś się kogoś pytał co za drzwi ma w kuchni i myślałam, że to straszny pomysł. Co do zadaszenia to właśnie strasznie nam się ono podoba, chyba dodaje uroku , bo bryła domu jest prosta. No chyba, że może by pasowało takie zadaszenie ażurowe? tylko, że te jakby okiennice już takie są. Dzięki za odzew, liczę właśnie bardzo także na Twoje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.03.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 domek fajny ale parametry ma mocno nieenergooszczędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 17.03.2012 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 (edytowane) W obecnym domu mamy gorsze wyniki bo jest coś 137 i jakoś nie zauważyłam, żebyśmy tragicznie płacili za ogrzewanie i w domu też jest ciepło i ogólnie za wszystko dużych opłat nie mamy Edit: ja też zielona Góra Edytowane 17 Marca 2012 przez mycha.:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 17.03.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 o to miło mi pozdrowić Zielonogórzankę.wiem że tragicznie nie jest ale nie wszędzie u nas jest tani gaz z PGNiG, w ZG tak ale już w niektórych miejscowościach obok jest z EWE z Międzyrzecza i tam już cena nie jest taka fajna.Nie wiem gdzie masz działkę ale lepiej to sprawdzić. Ja celuję w domek 5 litrowy i grzany prądem.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Elfir rzeczywiście to nośna, ja myślałam żeby zrobić w ten sposób , albo tak jak piszesz wydzielić w pomieszczeniu gospodarczym, zmieści się. Tak jak jest na rysunku (kolor czerwony) wymagałoby przeprojektowania konstrukcji nośnej. Ja bym w kotłowni nie wydzielała spiżarki osobnymi ściankami. Drzwi w kuchni - ma je każdy, kto ma spiżarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 17.03.2012 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Elfir czyli po prostu w gospodarczym tylko półki zrobić? nie będzie to przeszkadzać, że będzie tam piec gazowy? Qubic ja mieszkam pod Zieloną Górą i gaz mamy ten pierwszy a obecnie mieszkamy 10 metrów od naszego przyszłego domu Dzisiaj byliśmy u Pani , która poprowadzi nam budowę pierwszy krok zrobiony a dzisiaj mąż wycinał drzewka i krzaczki . Oczywiście te co można samemu, na resztę musimy pisać o pozwolenie. Myślicie, że na takie duże, grube drzewo wydadzą nam pozwolenie? Jeszcze mam takie OT-owe pytanie, dlaczego w niektórych miejscach mam język angielski, jak to zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 17.03.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 w ustawieniach zmien na polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 18.03.2012 00:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 w ustawieniach zmien na polski Ale ja sierotka, wystarczyło zjechać na sam dół forum . Dzisiaj byliśmy u pani, która nam wszystko poprowadzi, łącznie z nadzorem budowlanym kolejny krok do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Elfir czyli po prostu w gospodarczym tylko półki zrobić? nie będzie to przeszkadzać, że będzie tam piec gazowy? Nie. Poza tym żywności w większości wypadków pakowana jest w szczelne opakowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 18.03.2012 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Nie. Poza tym żywności w większości wypadków pakowana jest w szczelne opakowania. Dzięki za cenną uwagę, bo ja to bym ściany postawiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 26.03.2012 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) Jednak nie chcę mieć spiżarki w pomieszczeniu gospodarczym, bo tam będzie piec gazowy i pralnia, będzie to pomieszczenie ogrzewane. Spiżarka będzie wydzielona z szafy i kawałka wiatrołapu. Doszliśmy też do wniosku, że potrzebujemy projekt w odbiciu lustrzanym. Już nie mogę doczekać się budowy Edytowane 19 Października 2012 przez mycha.:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 30.12.2013 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Mamy w końcu pozwolenie na budowę, fundamenty już wylane, po nowym roku zaczną nam murować stan zero, o ile nadal będzie tak ciepło. Najgorsze zaplanować kuchnię, bo mąż chce tym razem od razu wylewać chudziaka a ja nie wiem jeszcze jaki układ będzie w kuchni, chyba już mi się znudziło mieć zlew pod oknem. No i dochodzi ta nieszczęsna spiżarka, chcę mieć ją jako osobne pomieszczenie, tak samo garderobę, przerobiłam tak na szybko projekt. Ze względu na to, że dom nam się nie mieścił na działce, a chcieliśmy w takim układzie , więc skróciliśmy dom, pozbywając się tego zadaszenia z nad tarasów, no i przez to dom się zwęził Może macie pomysł gdzie wcisnąć spiżarkę, chciałam tam gdzie zaznaczyłam na pomarańczowo, ale problem taki, że będzie tam okno, nie mogę zlikwidować, bo będzie to brzydko wyglądać z zewnątrz. Dodaję zdjęcia projektu, w oryginale i po mojej amatorskiej przeróbce, to znaczy tak nam pani architekt zmieniła, ja jedynie ;podzieliłam spiżarkę z kotłownią, będzie tam piec na gaz i może pralka, no i pokazałam jak chcę przerobić garderobę, aby móc do niej wchodzić. Miałam też pomysł, aby poświęcić jeden pokój na garderobę. edit: nie wiem, czemu takie małe te zdjęcia, ale dzisiaj nie mam już siły zmieniać. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez mycha.:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 04.02.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Witaj, zajrzałam, bo lubię wszelkie stodółki.Domek uroczy. Mam taką propozycję, aby drzwi w "6" sypialnia duża, przesunąć o te 60-70 cm w prawo, wtedy naprzeciwko łóżka będzie idealne miejsce na szafę po całej ścianie i jeszcze zostanie na tej co jest. Nie wiem, dlaczego architekci z uporem maniaka nie zostawiają chociaż 30 cm między drzwiami i ścianą, co już pozwala na wstawienie biblioteczki chociażby . Tego mi brakuje w pokojach "7" i "8", tych 30 - 25 cm od prawej strony, co dałoby miejsce na półki - i byłyby idealne. Ta garderoba chyba będzie naprawdę malutka Jakie ma wymiary? Bo może nawet nie da się w niej przykucnąć ani wygodnie ściągnąć gratów z samej góry.A pokoik "7" zmniejszy się straszliwie. Zdaje się, że wspomniałaś o wychowywaniu dzieci, liczba mnoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 23.03.2014 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Witaj, zajrzałam, bo lubię wszelkie stodółki.Domek uroczy. Mam taką propozycję, aby drzwi w "6" sypialnia duża, przesunąć o te 60-70 cm w prawo, wtedy naprzeciwko łóżka będzie idealne miejsce na szafę po całej ścianie i jeszcze zostanie na tej co jest. Nie wiem, dlaczego architekci z uporem maniaka nie zostawiają chociaż 30 cm między drzwiami i ścianą, co już pozwala na wstawienie biblioteczki chociażby . Tego mi brakuje w pokojach "7" i "8", tych 30 - 25 cm od prawej strony, co dałoby miejsce na półki - i byłyby idealne. Ta garderoba chyba będzie naprawdę malutka Jakie ma wymiary? Bo może nawet nie da się w niej przykucnąć ani wygodnie ściągnąć gratów z samej góry.A pokoik "7" zmniejszy się straszliwie. Zdaje się, że wspomniałaś o wychowywaniu dzieci, liczba mnoga. Dzięki za rady Póki co zmieniła się koncepcja, już tak nie będzie Pokój nr 7 zmieni się całkowicie na garderobę, dziecka pokój będzie nr 6 a jak będzie więcej dzieci to zawsze zostaje adaptacja poddasza Mam pilne pytanie, czemu mi znajduje, że pomieszczenie z piecem gazowym musi mieć minimum 12m2, żadna łazienka w moich domach tyle nie miała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts