kreska_a 17.03.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 ... i ma nadzieję na jakieś pomysły Temat kuchni jest o tyle trudny, że była ona remontowana (glazura, terakota) kilka lat temu (choć nie za mojej bytności w tym mieszkaniu) i nie chciałabym ścian i podłogi ruszać. Poza tym fundusze mamy dość ograniczone, więc nie chodzi mi o jakiś generalny remont, wręcz przeciwnie: o ulepszenie funkcjonalności kuchni jak najmniejszym kosztem Oto ona: http://liderdevenea.dyndns.org/public_d/kuchnia/aktualny_rozklad_1.jpg http://liderdevenea.dyndns.org/public_d/kuchnia/aktualny_rozklad_2.jpg http://liderdevenea.dyndns.org/public_d/kuchnia/aktualny_rozklad_3.jpg http://liderdevenea.dyndns.org/public_d/kuchnia/aktualny_rozklad_4.jpg http://liderdevenea.dyndns.org/public_d/kuchnia/aktualny_rozklad_5.jpg Wytłumaczyć tu należy dziwne drzwi i okna... Drzwi obok zlewozmywaka prowadzą do salonu, a te drugie do mniejszego pokoju (w którym naprzeciwko jest okno na zewnątrz). Okienko przy drzwiach nie ma szyby. Te dwa u góry mają. Na beżowo jest glazura, pozostała część ścian jest pomalowana na biało. Po pierwsze: zapewne przejrzenie naczyń i innych rzeczy i powyrzucanie co niektórych nie byłoby głupie, bo teraz garnki stoją na kuchence, lodówce, a część w pokoju obok. Po drugie: odkąd pojawiła się mikrofala, miejsce na stole do wygodnego jedzenia dla dwóch osób drastycznie się zmniejszyło. Po trzecie: przygotowanie potraw wymaga często wykorzystania stołków, bo na stole brakuje miejsca. Jedyne co mi wpadło do głowy to: 1. W tej chwili suszarka na naczynia stoi obok zlewu, więc wciąż mam zacieki od wody z kranu, a z drugiej strony chlapie tłuszcz z kuchenki. Myślę kupić suszarkę wiszącą. 2. Wywaliłabym stół i dała w to miejsce jakiś blat, najlepiej zakręcający na ścianę z oknem (żeby zyskać miejsce do przyrządzania posiłków). Idealnie by było zmieścić pod blatem jakieś szafki, ale to by wymagało zapewne wymiany reszty szafek w kuchni i generuje zapewne spore (muszę się jeszcze w cenach ogólnie zorientować) koszty... Nie podobają mi się też te okienka, ale z drugiej strony umożliwiają chociaż minimalne wpadanie do kuchni światła słonecznego... No i przede wszystkim boję się zagalopować za daleko, bo jak mówiłam nie chcę robić generalnego remontu, a tylko o ile da się to zrobić w niewielkich kosztach ulepszyć funkcjonalność Będę wdzięczna za świeże spojrzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikaria 18.03.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Okna możesz wymienić z czasem na ładne plastikowe a naturalne światło z pewnością nie zaszkodzi.Moim zdaniem w tej kuchni nie masz wogole na nic miejsca przy jej obecnym rozmieszczeniu.W rogu gdzie stoi zlew i kuchenka zrobiłabym szafki proste + narożną + szafka + kuchenka.W naroznej można by zamontować zlew i tym samym zaoszczędzic miejsce na blat roboczy.Duzo tez by dały wiszące szafki nad zlewem i stojące szafki zamiast stołu.Teraz można kuoić zestaw za ok 1000 zł.Toie przydały by się dwa aby z nich zaaranzowac wszystkie wolne miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 dlaczego nie ma tam zabudowy w L lub U? Przy U na jednej ścianie szafki 40 cm a na drugiej klasyczne 60-tki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-333 18.03.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witaj, może napisz, czy możliwe jest przestawienie sprzętów ( zlewozmywaka, kuchenki - posiadasz okap?). Czy może chodzi jedynie o odswiezenie wnętrza?Pomieszczenie jest niewielkie, ale moze dałoby się je uczynić bardziej funkcjonalnym.. podaj troszkę więcej informacji technicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreska_a 18.03.2012 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Hmm, nie chodzi mi o totalny remont i wymianę wszystkiego, bo niestety nie mam na to funduszów. Chciałabym po prostu jakieś pojedyncze być może rzeczy wymienić, dodać, żeby usprawnić funkcjonalność i dodać miejsca do jedzenia/przygotowania posiłku/przechowywania. Nie wiem czy w ogóle małymi nakładami finansowymi da się coś osiągnąć W każdym razie czemu szafki i meble wyglądają jak wyglądają nie wiem, bo nie ja tą kuchnię urządzałam wcześniej Trochę zabudowy L czy U i proponowanych przez Was układów nie potrafię sobie wyobrazić z powodu wnęki, w której stoi aktualnie lodówka. O ile kuchenkę dałoby się zapewne w niewielkie odległości przestawić, bo ten wężyk od gazu to chyba można dłuższy po prostu kupić, to przesunięcie umywalki wiązałoby się ze skuciem glazury, a na dzień dzisiejszy wolałabym glazury nie ruszać Okapu nie mamy i jakoś nie wydawał mi się do tej pory potrzebny Bardzo dziękuję za odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 IMHO nie da się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreska_a 19.03.2012 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Czyli lepiej zbierać kasę na poważniejszy remont :/ W takim razie robiąc zabudowę L czy U, co zrobić z tą wnęką z lodówką? Są jakieś typowe rozwiązania na takie wnęki? Podejrzewam że robiąc zabudowę trzeba by lodówkę stamtąd wyciągnąć (może zrobić tam głębokie szafki czy szuflady czy coś), ale w takim wypadku gdzie ją umieścić? W wolnej chwili pokombinuję w jakimś programie Choć na pewno będę musiała najpierw obgadać z mężem nasze możliwości finansowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 19.03.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Kresk_a twoje mieszkanie jest niesamowite :D Ja myślałam, że łazienka była trudna, ale ufunkcjonalnienie tej kuchni to dopiero prawdziwe wyzwanie :D Zbieraj kasę na remont :D Nie wiem, na ile wierna jest wizualka, ale chcąc coś odświeżyć po taniosci ja na Twoim miejscu spróbowałabym zakombinować jakoś z szafkami górnymi. Tzn. nad stołem doklajstrowała szafkę wiszącą z miejscem na mikrofalówkę (nie szafka do mikrofalówki pod zabudowę tylko zwykła szafka, gdzie można wstawić mikrofalówkę) oraz nad kuchenka i zlewozmywakiem. W opcji mega taniej szafki możesz dokupić nawet w komisie, byle wimiar się zgadzał i stan był dobry a potem albo pomalować albo poobklejać wszystko albo okleiną albo tapetą albo czym się to teraz robi Nie wiem, ile taka kombinacja wytrzyma, ale może wystarczająco, żebyście zgromadzili fundusze na remoncik. Podnosząc mikrofalówkę odzyskujecie blat. Dorabiając szafki zyskujesz trochę miejsca do przechowywania. a tu linki w temacie oklejania i odświeżania starych mebli kilka linków http://www.urzadzamy.pl/praktyczne-porady/odpowiedz/8732,oklejanie-okleina-frontow-szafek http://forum.budujemydom.pl/okleic-czy-pomalowac-meble-t8865.html http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090127/DOM/964088048 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreska_a 20.03.2012 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Ok, w takim razie zbieram kasę Raczej mi się nie widzi oklejanie czy malowanie szafek, a widzę, że faktycznie jak wieszać szafki to już lepiej byłoby całą zabudowę zrobić. Na dobrą sprawę niegłupio by było i glazurę położyć na nowo, na ścianie z kominem wentylacyjnym niektóre płytki popękały. Myśleliśmy wymienić tylko te kilka płytek, ale żeby zrobić dobrze to trzeba by było jednak na tej ścianie zapewne coś położyć, płytę jakąś czy coś, żeby znowu nie popękały... Ale glazura to sprawa do przemyślenia... No i faktycznie najłatwiej to machnąć jakąś szafkę wiszącą np. nad zlewem, bo nigdzie indziej w obecnym układzie nie wejdzie, i tam wrzucić mikrofalę. Rozwiązanie tymczasowe, ale miejsca na jedzenie/przygotowanie posiłku sporo więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Wcale nie musisz glazury - można panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts