grzeniu666 18.03.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Czy jest istotne, korzystne a może przeciwnie, połączenie ściany (ściślej pierwszej warstwy muru) z podłożem na którym ją stawiamy (stropem, fundamentem)? Pytam ogólnie, ale w kontekście izolacji poziomej. Przy folii fundamentowej takiego sczepienia nie ma, przy papie czy masach bitumicznych chyba lepsze, no i są chyba jeszcze masy typu Maxseal M gdzie przyczepność (do betonu) jest chyba największa. Czy taka przyczepność jest (lub może być) korzystna, a może wręcz przeciwnie? U mnie konkretnie mur będzie z silikatu szer. 18cm, stawiany na brzegu zbrojonej płyty fundamentowej, i ten element mnie aktualnie zastanawia (pod samą płytą mam wyłożoną folię 0.5mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 21.03.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Nie ma potrzeby by mur miał mieć wiązanie z fundamentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 22.03.2012 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Czy jest istotne, korzystne a może przeciwnie, połączenie ściany (ściślej pierwszej warstwy muru) z podłożem na którym ją stawiamy (stropem, fundamentem)? Pytam ogólnie, ale w kontekście izolacji poziomej. Przy folii fundamentowej takiego sczepienia nie ma, przy papie czy masach bitumicznych chyba lepsze, no i są chyba jeszcze masy typu Maxseal M gdzie przyczepność (do betonu) jest chyba największa. Czy taka przyczepność jest (lub może być) korzystna, a może wręcz przeciwnie? U mnie konkretnie mur będzie z silikatu szer. 18cm, stawiany na brzegu zbrojonej płyty fundamentowej, i ten element mnie aktualnie zastanawia (pod samą płytą mam wyłożoną folię 0.5mm). W większości przypadków w budownictwie jednorodzinnym (pomijam np. szkody górnicze) to nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts