Mikolaj5 18.03.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witajcie, Dokładnie zeszłej wiosny założyliśmy na naszej działce małą szkółkę roślinek, skład: cisy, thuje, jałowce, sosny, świerki, jodły, bukszpany, wiąz, brzozy, miłożąb, dęby. Wszystko malutkie, posadzone co około 1m. Idea była taka, że za rok dwa jak rozpoczniemy budowę roślinki podrosną i poprzesadzamy je w docelowe miejsca w nowo powstałym ogrodzie. Jak to w życiu bywa, termin budowy oddala się. Zastanawiam się, czy jak zaczniemy zakładać ogród za 3-5 lat, roślinki nie będą za duże na przesadzanie? Zastanawiałem się, czy na początku nie popełniłem błędy i nie zakopałem jakiejś grubej folii dookoła roślinek (tak z 0,5m od pnia) która by uniemożliwiła zbytni rozrost bryły korzeniowej (gdzieś czytałem, że można tak robić, choć podkreślam że ogrodnik ze mnie absolutnie początkujący). Czy warto taką folię zakopać teraz? A może są jakieś inne sposoby na ułatwienie przesadzanie w przyszłości? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 drzewko się szkółkuje - polega to na corocznym podcinaniu korzeni, by bryła korzeniowa byla zwarta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 23.03.2012 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Szukając informacji w googlu nie znalazłem dla mnie (amatora) nic sensownego. Elfir, czy ja mam te roślinki przesadzić w tym lub kolejnym roku w nowe miejsca? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Z artykułu w czasopiśmie szkółkarskim:Szkółkowanie. Drzewa alejowe szkółkowane są co 2 lub 3 lata. Po raz pierwszy przesadza się je w 2, 3 lata po uszlachetnieniu. Cykl produkcji zależy od pożądanego obwodu pnia. Najdłużej trzeba uprawiać buki i dęby (około 10 lat), krócej — lipy i klony (5–6 lat). Obecnie w szkółce ogranicza się produkcję drzew w mniejszych rozmiarach — o obwodzie pnia 6–10 cm — na korzyść większych — powyżej 12 cm. "To i tak niewiele w porównaniu z materiałem oferowanym na Zachodzie, gdzie do sprzedaży często trafiają egzemplarze z pniem o obwodzie nawet 40 cm" — mówi Kazimierz Kulas. Podczas szkółkowania równocześnie kształtuje się korony oraz przycina część korzeni (zwłaszcza szkieletowych). Właściciele myślą o budowie hali, w której można by te zabiegi wykonywać w zimie, korzystając z drzew wykopanych jesienią i przechowywanych do sadzenia wiosennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 24.03.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 (edytowane) Jakiej wielkości są te sadzonki? Jeśli bardzo małe, to w przeciągu 3 lat nie zdążą rozwinąć wielkich systemów korzeniowych. Podcinanie co 2 lata powinno wystarczyć. Cisy, żywotniki (tzw. tuje) i buszpany mają bardzo zwarty system korzeniowy i łatwo jest przesadzać nawet duże okazy, więc wystarczy jak raz na 3-4 lata przytnie się im korzenie wiosną. Sosna, jodła, dąb, miłorząb i wiąz wytwarzają głębokie i mocne systemy korzeniowe; jałowiec i brzoza rozległe i delikatne; a świerk rozległy, ale płaski i dosyć zwarty. czy na początku nie popełniłem błędy i nie zakopałem jakiejś grubej folii dookoła roślinek (tak z 0,5m od pnia) która by uniemożliwiła zbytni rozrost bryły korzeniowej (gdzieś czytałem, że można tak robić, choć podkreślam że ogrodnik ze mnie absolutnie początkujący). Czy warto taką folię zakopać teraz? A może są jakieś inne sposoby na ułatwienie przesadzanie w przyszłości? Pozdrawiam, Możesz jeszcze wkopać folię. Zreszta w taki własnie sposob przygotowuje się starsze drzewa do przesadzenia. Myślisz o promieniu, czy średnicy 0,5 m? Średnica 0,4 - 0,5 będzie ok. Bryły o średnicy 1m nie podźwigniesz bez pomocy lub sprzętu. Edytowane 24 Marca 2012 przez dorota.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts