Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieśmiałe początki ogrodu Izulek

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odkopałam :)

na razie wątek, ale też powoli ogródek.

Na rabacie funkiowo-żurawkowo-bergeniowej przyjęło się prawie wszystko, poza dwoma bergeniami, które nie mają żadnego listka ....

wczoraj wyłożyłam tę rabatkę szyszkami - mi się podoba.

Niepokoją mnie natomiast liliowce, chyba zbyt długo stały w garażu i za wysokie urosły, bo pomimo wsadzenia i podlewania są takie pokładające się (nie wszystkie ale jednak). Chciałam tą rabatę wysypać kamyczkami, ale ze wzgl. finansowych muszę poczekać. Czeka mnie więc pielenie :)

Chyba ładnie przyjęła się kalina dawn, natomiast na budlei santana na listkach mam jakieś plamki, nie wiem co to, zrobię zdjęcia i wstawię to może coś poradzicie.

Hej Izulek, witaj.

Fotki budlei wklej w wątek Elfir.

A liliowcami się nie martw. Dawaj im pić regularnie, tzn żeby ziemia nie wysychała (dłubnij palcem troszkę głębiej) i one sobie poradzą :) dzielne są.

U mnie od kilku dni kwitnie jedna stella d'oro – 3 kwiatuszki. Reszta jeszcze śpi, choć kępy liści są piękne.

Dzięki dziewczyny.

Liliowce podlewam codziennie wieczorkiem i mam nadzieję, że będzie dobrze.

Przypatrzyłam się wczoraj budlei i chyba zaczyna odbijać :) Tydzień temu te wszystkie listki z plamkami poodrywałam i wczoraj jak ją oglądałam to nie widać żadnych nowych "chorych" listków.

• 3 weeks później...

Mi też miło :)

Budleja obok bzów ma się dobrze, natomiast te blue chip jakoś kiepsko rosną .... Liliowce dalej mają część liści położonych, podejrzewam, że zbyt szybko urosły w doniczkach w garażu i teraz muszą odchorować.

Zrobiłam porządki na większej rabacie i przymierzam się do nasadzeń wg projektu Elfir :)

Dobrze rosną mi żurawki, gorzej bergenie. Funkie reklamowałam (to nie była odmiana whirwind) i kupiłam już gotowe sadzonki tej funkii w florini.pl - polecam :)

Teraz jestem zadowolona.

Miłorząb też oglądałam, bo już Elfir o nim pisałaś i bardzo możliwe że go kupię, jak znajdę ;)

Sama wyprowadzać kuli z cisa nie będę, chociaż napisałaś dokładną instrukcję to taki laik jak ja się nie podejmie :)

Wracając do drzewa na dużej frontowej rabacie który klon byłby najodpowiedniejszy? Albo jakieś inne drzewko? Najchętniej o bordowo-czerwonych liściach lub przebarwiających się w zależności od pory roku.

Może wiśnia Kanzan - nie ma czerwonych liści, ale ładnie kwitnie wiosną.

Czerwone liście ma za to śliwa Pissardii, Nigra i sa mniejsze od czerwonolistnych klonów.

Ale uważaj. Ciemna czerwień w dużej masie wygląda przygnębiająco.

Blue Chip to miniatury, nie będą miały gigantycznych przyrostów. Muszą się dobrze ukorzenić

• 1 month później...
Obejrzę tą wiśnię i śliwy. Dziękuję jak zawsze bardzo :)

Pocieszyłaś mnie odnośnie budlei :)

Budleja kwitnie pięknie, chociaż nie jest tak dużym krzewem jaki sobie wyobrażałam, może za rok będzie większa? Natomiast te miniaturowe budleje są malutkie, ale już widać że też będą kwitły.

Liliowce tak sobie, miskanty są marniutkie.

Grad uszkodził mi wszystkie hosty, całe są w dziurach :(.

Powraca temat drzewa na frontowej rabacie.

Bardzo podobałoby mi się takie drzewo, które będzie albo miało czerwone liście, albo zielone a jesienią zmieniające kolor na czerwony. No i koniecznie chciałabym, aby korona tego drzewa miała pokrój nie wiem jak to określić ... półkolisty ? Wysoki pień i korona jakby zwisająca, u góry okrągła a na dole jakby prosta ... rozumiecie o co mi chodzi? :)

jak sobie podetniesz, to będziesz taką miała.

Na twoim miejscu celowałabym w drzewko zielone, ale przebarawiające się na jesień.

:) no widzisz a ja sądziłam, że są takie co same tak rosną :)

a podpowiesz mi jakie to drzewka zmieniają kolor ?

I czy sadząc w grupie ostrokrzewy mogę dać 3 szt żeńskie i 1 szt męską?

Edytowane przez Izulek

Ostrokrzewy - tak, ale mają różne tempo wzrostu (żeńskie rosną mniejsze), co trzeba korygowac przy przycinaniu.

Ładnie przebarwia się klon czerwony, z tym, że to dość spore drzewo i wymaga żyznych, wilgotnych gleb.

Różnież klony orientalne mają czerwone liście jesenią, ale sposób ich wzrostu nie pasuje do twoich założeń.

Mozna wybrać jabłoń ozdobną, np. odmiany "Profusion"

Albo świdośliwy - z tym, że naturalnie mają nieco krzaczasty pokrój i trzeba z początku formować je w drzewko (lub kupić taki wyprowadzony okaz)

Zmiany na rabacie z liliowcami

http://img42.imageshack.us/img42/3199/imgp3583n.jpg

http://img809.imageshack.us/img809/2499/imgp3584.jpg

http://img194.imageshack.us/img194/3505/imgp3585u.jpg

Za radą Elfir posadziłam śliwę Nigrę, tawuły, kosodrzewinę i jałowca.

Mam nadzieję, że liliowce i trawy w przyszłym roku będą bujniejsze, bo teraz wygląda to jak wygląda.

Poczyniłam też zakupy na frontową rabatę - wiśnię kanzan, cisy kolumnowe robusta, jodłę balsamiczną nana.

Muszę jeszcze dokupić derenie ivory halo, ciemierniki ostrokrzewy i cisa brzeg.

I tu mam Elfir dwa pytania: znalazłam ostrokrzew heckenfee, wydaje mi się że byłby idealny, bo nie jest bardzo rozłożysty, tylko ma pokrój wyprostowany. Jest tylko problem z jego zakupem. to samo dotyczy cisów brzeg - nigdzie w mojej okolicy ich nie ma.

Jakim cisem mogłabym go zastąpić - najchętniej też w odcieniu żółtym, bo kompozycja którą zaproponowałaś bardzo mi się podoba.

I jaki gatunek ostrokrzewu powinnam wybrać, może jest jakiś podobny do heckenfee?

Ostrokrzewy i tak powinno się lekko strzyc, więc nie ma to znaczenia, ich pierwotny pokrój.

W przypadku cisa można kupić odmianę "Semperaurea" lub podobną.

Na tej rabacie z liliowcami obawiam się, że iglaki moga mieć trochę ciasno za jakiś czas.