pestka56 27.04.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 No, Izulek, nieoceniona pomocna dłoń Elfir Tak to wyjaśniła, że wygląda na dziecinnie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 23.05.2012 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Odkopałam na razie wątek, ale też powoli ogródek. Na rabacie funkiowo-żurawkowo-bergeniowej przyjęło się prawie wszystko, poza dwoma bergeniami, które nie mają żadnego listka .... wczoraj wyłożyłam tę rabatkę szyszkami - mi się podoba. Niepokoją mnie natomiast liliowce, chyba zbyt długo stały w garażu i za wysokie urosły, bo pomimo wsadzenia i podlewania są takie pokładające się (nie wszystkie ale jednak). Chciałam tą rabatę wysypać kamyczkami, ale ze wzgl. finansowych muszę poczekać. Czeka mnie więc pielenie Chyba ładnie przyjęła się kalina dawn, natomiast na budlei santana na listkach mam jakieś plamki, nie wiem co to, zrobię zdjęcia i wstawię to może coś poradzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.05.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Hej Izulek, witaj. Fotki budlei wklej w wątek Elfir. A liliowcami się nie martw. Dawaj im pić regularnie, tzn żeby ziemia nie wysychała (dłubnij palcem troszkę głębiej) i one sobie poradzą dzielne są. U mnie od kilku dni kwitnie jedna stella d'oro – 3 kwiatuszki. Reszta jeszcze śpi, choć kępy liści są piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 małe plamki na liściach zwalczaj na razie biologicznie bioseptem. Nie ma sensu wytaczać armaty z chemii na lekkie osłabienie rośliny. Liliowce przeżyją bez problemów, tylko, jak pisze pestka - dużo wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 24.05.2012 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Dzięki dziewczyny. Liliowce podlewam codziennie wieczorkiem i mam nadzieję, że będzie dobrze. Przypatrzyłam się wczoraj budlei i chyba zaczyna odbijać Tydzień temu te wszystkie listki z plamkami poodrywałam i wczoraj jak ją oglądałam to nie widać żadnych nowych "chorych" listków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 14.06.2012 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Wracam do poszukiwań cisów szczepionych na pniu, niestety z marnym skutkiem. I stąd moje pytanie:czy poradzi sobie na tej rabacie wśród funkii modrzew japoński blue dwarf? http://www.sadowniczy.pl/product-pol-4185-Modrzew-japonski-Blue-Dwarf.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.06.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Pewnie zaraz Ci Elfir odpowie Miło, że wróciłaś. Jak budleje i liliowce – odżyły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.06.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 już bardziej trzmielina na pniu. Albo miłorząb. Możesz też kupić wysoki cis Hicksii lub czysty gatunek i sama wyprowadzić kulę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 14.06.2012 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Mi też miło Budleja obok bzów ma się dobrze, natomiast te blue chip jakoś kiepsko rosną .... Liliowce dalej mają część liści położonych, podejrzewam, że zbyt szybko urosły w doniczkach w garażu i teraz muszą odchorować. Zrobiłam porządki na większej rabacie i przymierzam się do nasadzeń wg projektu Elfir Dobrze rosną mi żurawki, gorzej bergenie. Funkie reklamowałam (to nie była odmiana whirwind) i kupiłam już gotowe sadzonki tej funkii w florini.pl - polecam Teraz jestem zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 14.06.2012 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Miłorząb też oglądałam, bo już Elfir o nim pisałaś i bardzo możliwe że go kupię, jak znajdę Sama wyprowadzać kuli z cisa nie będę, chociaż napisałaś dokładną instrukcję to taki laik jak ja się nie podejmie Wracając do drzewa na dużej frontowej rabacie który klon byłby najodpowiedniejszy? Albo jakieś inne drzewko? Najchętniej o bordowo-czerwonych liściach lub przebarwiających się w zależności od pory roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.06.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Może wiśnia Kanzan - nie ma czerwonych liści, ale ładnie kwitnie wiosną.Czerwone liście ma za to śliwa Pissardii, Nigra i sa mniejsze od czerwonolistnych klonów.Ale uważaj. Ciemna czerwień w dużej masie wygląda przygnębiająco. Blue Chip to miniatury, nie będą miały gigantycznych przyrostów. Muszą się dobrze ukorzenić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 14.06.2012 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Obejrzę tą wiśnię i śliwy. Dziękuję jak zawsze bardzo Pocieszyłaś mnie odnośnie budlei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 22.07.2012 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Obejrzę tą wiśnię i śliwy. Dziękuję jak zawsze bardzo Pocieszyłaś mnie odnośnie budlei Budleja kwitnie pięknie, chociaż nie jest tak dużym krzewem jaki sobie wyobrażałam, może za rok będzie większa? Natomiast te miniaturowe budleje są malutkie, ale już widać że też będą kwitły. Liliowce tak sobie, miskanty są marniutkie. Grad uszkodził mi wszystkie hosty, całe są w dziurach . Powraca temat drzewa na frontowej rabacie. Bardzo podobałoby mi się takie drzewo, które będzie albo miało czerwone liście, albo zielone a jesienią zmieniające kolor na czerwony. No i koniecznie chciałabym, aby korona tego drzewa miała pokrój nie wiem jak to określić ... półkolisty ? Wysoki pień i korona jakby zwisająca, u góry okrągła a na dole jakby prosta ... rozumiecie o co mi chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.07.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 jak sobie podetniesz, to będziesz taką miała.Na twoim miejscu celowałabym w drzewko zielone, ale przebarawiające się na jesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 22.07.2012 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 (edytowane) jak sobie podetniesz, to będziesz taką miała. Na twoim miejscu celowałabym w drzewko zielone, ale przebarawiające się na jesień. no widzisz a ja sądziłam, że są takie co same tak rosną a podpowiesz mi jakie to drzewka zmieniają kolor ? I czy sadząc w grupie ostrokrzewy mogę dać 3 szt żeńskie i 1 szt męską? Edytowane 22 Lipca 2012 przez Izulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.07.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Ostrokrzewy - tak, ale mają różne tempo wzrostu (żeńskie rosną mniejsze), co trzeba korygowac przy przycinaniu. Ładnie przebarwia się klon czerwony, z tym, że to dość spore drzewo i wymaga żyznych, wilgotnych gleb.Różnież klony orientalne mają czerwone liście jesenią, ale sposób ich wzrostu nie pasuje do twoich założeń. Mozna wybrać jabłoń ozdobną, np. odmiany "Profusion"Albo świdośliwy - z tym, że naturalnie mają nieco krzaczasty pokrój i trzeba z początku formować je w drzewko (lub kupić taki wyprowadzony okaz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 26.07.2012 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Zmiany na rabacie z liliowcami http://img42.imageshack.us/img42/3199/imgp3583n.jpg http://img809.imageshack.us/img809/2499/imgp3584.jpg http://img194.imageshack.us/img194/3505/imgp3585u.jpg Za radą Elfir posadziłam śliwę Nigrę, tawuły, kosodrzewinę i jałowca.Mam nadzieję, że liliowce i trawy w przyszłym roku będą bujniejsze, bo teraz wygląda to jak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 26.07.2012 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Poczyniłam też zakupy na frontową rabatę - wiśnię kanzan, cisy kolumnowe robusta, jodłę balsamiczną nana.Muszę jeszcze dokupić derenie ivory halo, ciemierniki ostrokrzewy i cisa brzeg. I tu mam Elfir dwa pytania: znalazłam ostrokrzew heckenfee, wydaje mi się że byłby idealny, bo nie jest bardzo rozłożysty, tylko ma pokrój wyprostowany. Jest tylko problem z jego zakupem. to samo dotyczy cisów brzeg - nigdzie w mojej okolicy ich nie ma.Jakim cisem mogłabym go zastąpić - najchętniej też w odcieniu żółtym, bo kompozycja którą zaproponowałaś bardzo mi się podoba.I jaki gatunek ostrokrzewu powinnam wybrać, może jest jakiś podobny do heckenfee? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.07.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Izulek, rabata ze śliwą w przyszłym roku będzie co najmniej 2 razy gęstsza. Za 2 lata będziesz dzieliła liliowce. Zobaczysz:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.07.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Ostrokrzewy i tak powinno się lekko strzyc, więc nie ma to znaczenia, ich pierwotny pokrój. W przypadku cisa można kupić odmianę "Semperaurea" lub podobną. Na tej rabacie z liliowcami obawiam się, że iglaki moga mieć trochę ciasno za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts