Izulek 27.07.2012 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Pestka, tak myślisz? to fajnie, bo na razie łyso jest strasznie ... planuję jeszcze wysypać tą rabatę kamyczkami, takimi a'la polnymi beżowo-czerwonymi. Elfir, myślisz że kosodrzewina tak się rozrośnie? Bo ja myślałam, że ona urośnie w takie kullki. Ta odmiana cis chyba była i nawet się jej przyglądałam. Tylko że ona jest kolumnowa, a brzeg płożący. Teraz jeszcze proszę o radę Elfir, ta duża rabata frontowa ma 7 m długości i około 2,5-3 m szerokości. Zakładam takie nasadzenie jak proponowałaś. Derenie i ostrokrzewy będą w jednej lini, no może nie dokładnie bo będę je sadzić w formie trójkątów (pamiętam gdzieś tak radziłaś, że wtedy ładnie to wygląda) i planuję po 5 szt jednych i drugich - nie będzie za dużo? Od strony garażu kupiłam cisy robusta one będą miały ok 80 cm średnicy, z drugiej strony mam kupioną wiśnię, którą obsadzę jodłą nana, więc razem odejdzie z obu stron ok 2m, zostaje 5 m. Najpierw planowałam po 3 szt, ale wydawało mi się mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 28.07.2012 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 (edytowane) To jest narożnik widoczny z tarasu. Są tam na tle smaragdów dwa bzy na pniu i budleja.Dokupiłam krzewuszki 3szt aleksandria (bordowe listki) , dwie kuliste tuje, pęcherznicę żółtą, krzewuszkę o dwubarwnych liściach i świerka nidiformis. Czy takie rozplanowanie może być? http://img20.imageshack.us/img20/3383/pict0044ot.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img59.imageshack.us/img59/6039/pict0045qc.jpg Uploaded with ImageShack.us A to już front domu, miejsce przy śmietnikach po lewej stronie od furtki patrząc ze schodów. Planuję męską odmianę ostrokrzewu podsadzoną trzmieliną. http://img337.imageshack.us/img337/3002/pict0046oz.jpg Uploaded with ImageShack.us I teraz ta duża rabata wg pomysłu Elfir. Od lewej 3 szt jodły nana, tam gdzie te żółte kwiatki będzie wiśnia kanzan, no i oczywiście te kępki żenistka i dziwaczka zostaną też wyrwane. .Przed wiśnią są funkie, ale mogę je przenieść i uzupełnić jodłą nana. Chyba że mogą zostaćPóźniej z tyłu w trójkąt 3 szt ostrokrzewu meservy, przed nimi 5 szt cisa o żółtych igłach, dalej 7 szt ciemierników, za ciemiernikami miejsce na derenie ivory halo i wydaje mi się że powinno ich być 5 szt. Dalej cis robusta i w rogu kulisty żywotnik. Wokół cisów różne żurawki miały by być.http://img69.imageshack.us/img69/4162/pict0047sb.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img220.imageshack.us/img220/1646/pict0048gg.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img692.imageshack.us/img692/1033/pict0049ju.jpg Uploaded with ImageShack.us Czy to ma dobre rozmieszczenie? Edytowane 28 Lipca 2012 przez Izulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.07.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Elfir, myślisz że kosodrzewina tak się rozrośnie? Bo ja myślałam, że ona urośnie w takie kullki. A jaką odmianę kupiałś - są takie, które rosną 1 cm rocznie, ale są też takie, które po 10 latach mają ponad metr średnicy. Ta odmiana cis chyba była i nawet się jej przyglądałam. Tylko że ona jest kolumnowa, a brzeg płożący. Jest szerokokolulmnowa - dlatego trzeba byłoby strzyc. Ale inna odmiana to np. "Summergold" Derenie i ostrokrzewy będą w jednej lini, no może nie dokładnie bo będę je sadzić w formie trójkątów (pamiętam gdzieś tak radziłaś, że wtedy ładnie to wygląda) i planuję po 5 szt jednych i drugich - nie będzie za dużo? Od strony garażu kupiłam cisy robusta one będą miały ok 80 cm średnicy, z drugiej strony mam kupioną wiśnię, którą obsadzę jodłą nana, więc razem odejdzie z obu stron ok 2m, zostaje 5 m. Najpierw planowałam po 3 szt, ale wydawało mi się mało. Dereń ma z 1,6-1,8 m średnicy (nie cięty jeszcze wiecej) Ta kulkę zywotnika na froncie będzie wogóle widać za dereni i cisów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 29.07.2012 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Kosodrzewina nie wiem jaka odmiana, pisało kosodrzewina niska. Cis kupiłam taki ze złotawymi końcami, ale też nie pisało jaka odmiana, może i summegold, pan mowił, że nie jest kolumnowy tylko krzaczasty.Ten deren ivory halo też ma taką dużą średnicę? Ale go przycinać można?Tę kulkę nie wiem zza dereni pewnie nie będzie widać, ale ten róg taki był pusty. Chyba że czwarty cis tam posadzić.A generalnie może być? A ten narożnik z budleją ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.07.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Dereń Ivory Halo dorasta do max 2 m, Elegantissima do 3 m. Oczywiście można przycinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.07.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 pęcherznicę dałabym w głębi rabaty (znosi półcień) a budleję na froncie (wymaga pełnego słońca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 29.07.2012 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Dziękuję. Tam gdzie jest posadzona budleja jest słonce od rana do 16tej. Pęcherznica wlaściwie będzie na taki samym słonecznym stanowisku. Dopiero po 16tej maty dają cień. Teraz zastanawiam się czym dalej, idąc w lewą , obsadzać te tuje wzdłuż płotu. Myślę, że dalej będą to krzewuszki, tawuły, pęcherznice jakieś berberysy, małe iglaki. Tylko nie wiem, czy robić wysunięte wgłąb rabaty co jakiś czas, zostawiając np 2-3 tuje bez żadnych roślinek z przodu czy jakoś inaczej. Ale to już sprawa na przyszłą wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.07.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 bierz pod uwagę, że rozrosną ci się np. lilaki a to potrafi być spory krzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 30.07.2012 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 bierz pod uwagę, że rozrosną ci się np. lilaki a to potrafi być spory krzew. Lilaki mam na pniu, więc chyba nie będą przeszkadzały pęcherznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 30.07.2012 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Zakwitły liliowce... odmiana kupiona jako bumble bee nie wygląda jak bumble bee Jestem rozczarowana.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.07.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 kupowałaś od renomowanego sprzedawcy? A lilaki mogą zacieniać budleję a nie pęcherznicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 30.07.2012 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Kupowałam w sklepie internetowy water-art. W polecanym sklepie liliowce.cba..pl nie było tej odmiany. Jedyna nadzieja, że na wiosnę się pojawią. Chyba że Pestka ma u siebie i się podzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.07.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 No to reklamuj! Napisz, że kwiaty inne niż były w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 30.07.2012 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Reklamowałam dzisiaj wysłałam maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.07.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Izulek, mam bumbelka, i mam też Wilde Horses. Problem w tym, że je jesienią dzieliłam, więc trzeba by z rok poczekać na następne rozsadzanie. W tym roku szybko zakwitły i szybko przekwitły. Na szczęście inne wciąż w pełni sił Ale jak się zabiorę za podziały, dam Ci znać - umówimy się na przesyłkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 30.07.2012 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 (edytowane) Hej, Pestka, pewnie poczekam, chyba że wiosną się pojawią. Zobaczę też co odpiszą ze sklepu.Wilde Horses też mam, jest śliczny, ale zakwitł tylko w jednej z 3 posadzonych kłączy. A co myślisz o moich planowanych nasadzeniach? Edytowane 30 Lipca 2012 przez Izulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.07.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Za rok zakwitną mocniej. Izulek, siedzę w robocie po kokardę i jeszcze wyżej. Głowa jak balon z helem. Jak się wykopię na powierzchnię przeczytam dokładnie co i jak u Ciebie, poprzypominam sobie. Elfir Ci bardzo fajnie poradziła, więc na pewno wsio będzie pięknie. Co najwyżej coś Ci podpowiem – jakiś pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 31.07.2012 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Co mam zrobić z chwastami, które rosną mi na korze? Wygląda na to że nie wyrastają spod włókniny tylko jakby wysiały się na korze. Jest tego mnóstwo, bo w okolicy całe łany mleczy i to głównie chyba mlecz. Są miejsca, gdzie tych małych listków jest jeden obok drugiego. Można to spryskać? Nasypać więcej kory? Bo wyrywać tego na 100 mb nie dam rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.07.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Pryskaniem możesz uszkodzić szlachetne rośliny. W ogrodniczych bywają takie maziaje ze zbirniczkiem na herbicyd. Widzialam nawet w LM. Możesz też użyć gąbki albo pędzla. To tak bywa - wiatr nanosi drobinki gleby i nasionka. A kory im jest grubiej tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 używać roślin zadaniających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts