Elfir 28.03.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 ja ją mam wszędzie i nie idzie cholery wytępić a zagłusza ładniejsze rośliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.03.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 No to chyba musisz zabić jaką chemią. Próbowałaś? Wiem, że nie lubisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.03.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Na razie po prostu wyrywam i nie dopuszczam do zakwitnięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.03.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Biedna trzykrotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 30.03.2012 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Biedna to chyba ja się z nią nie zaprzyjaźnię, skoro ona tak się lubi rozgościć. Problem mam bo w zeszłym roku na rabatce koło tarasu wysiałam sobie Kochię Mietelnik, a teraz patrzę, a na całej rabatce mnóstwo maleńkich gwiazdeczek z tej kochii. Chyba muszę to wyrwać bo inaczej las mi urośnie Jednoroczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.03.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 A niech Ci urośnie. Tylko po kwitnieniu zetnij i nie daj jej się wysiać Ja tam moją niebieską trzykrotkę lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 30.03.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 ja swoją też w sumie lubię, może mniej za wygląd - ale taka wola życia - to trzeba docenić. no i sprawdza się tam, gdzie niewiele roślin by wytrzymało bez podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 03.04.2012 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Zakupione funkie, bergenie, żurawki, liliowce, czekają na lepszą pogodę ...Dzisiaj u nas w nocy przymrozek minus dwa, teraz plus cztery stopnie ...I kiedy ja to wszystko zrobię ?A po świętach do szpitala idę ... i znowu się odwlecze ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 04.04.2012 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Chyba wsadzę na razie te wszystkie roślinki (za radą znajomej) w małe doniczki i tak przeczekają z 2-3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.04.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Wsadź i postaw w nie nieogrzewanym miejscu. Dobry byłby garaż, zamknięty i bez ogrzewania. Tylko trzeba je będzie troszkę podlewać - raz na 3-4 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 04.04.2012 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Tak właśnie planuję postawić je w garażu, jak mi mąż miejsce udostępni U nas śnieg dzisiaj.... koszmar jakiś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.04.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 U nas rano padały zmarżnięte kuleczki śniegu, a teraz słońce i w miarę ciepło. A ja nie w ogródku, buuuuuu. „Kibluję” przy komputerze - to jest wlaściwe określenie. Wczoraj wieczorem nie mogłam normalnie wstać z fotela tak zesztywniały mi mięśnie. No, ale to już tylko jutro i przerwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 05.04.2012 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Liliowce, bergenie i funkie wsadziłam do doniczek i czekają na lepszą pogodę. Po ilu dniach powinna wykiełkować szałwia błyszcząca? Posiałam ją chyba z tydzień temu i na razie nic. Jest w plastikowym korytku przykryta folią na parapecie w miarę słonecznym. Podlewam, wietrzę i nic ... Poradźcie mi jeszcze czym wysypać rabatę gdzie mam zamiar mieć liliowce i miskanta (tą koło tarasu). Pestka chyba pisałaś o żwirku. Ale jakim takim białym? Bo ja mam czerwono-żółtą kostkę wokół tarasu ( i nie tylko zresztą ) i jakoś tak mi ten biały .... nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.04.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Żwir, albo kamyczki jakie chcesz. U mnie jest coś co nazywam polną zbieraniną, najróżniejszej wielkości, od maciupcich kamyczków do takich 6-7 cm. A gdzie nie gdzie są też większe. Zostawiłam 2 wolne od roślin przestrzenie i zrobiłam tam coś jakby miniaturowe piargi. Tu leżą też większe kamulce. Trawy i liliowce bardzo elegancko wyglądają w towarzystwie kamieni. Każdych.Kolor żwirku ma tu o tyle znaczenie, że ten jasny, czy biały jest taki grzeczniutki jak w ogrodzie japońskim. Kolorowa zbieranina jest bardziej swojska. Jak masz kolorową kostkę to biały może stanowić kontrast. Ale ja bym wolała kolorowy. Nie przepadam za kostką, bo ma twarde krawędzie i ten kolorowy połączyłby ją miękko z rabatą. Jeszcze jakbyś wysypała żwir na równo z kostką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.04.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 SZAŁWIA – Wysiew nasion w marcu do skrzynek lub na palety pod osłonami. W temp. 16-22ºC wschody następują po 14-20 dniach. W fazie 1-2 par liści siewki rozpikować. Na miejsce stałe sadzić w drugiej połowie maja, w rozstawie 25-30 cm. Uprawiać w żyznym, niezbyt suchym podłożu, w miejscu słonecznym. Dodatkowe nawożenie zwiększa obfitość kwitnienia roślin. Ona jednoroczna ? a ja posadziłam z kupionej w szkółce doniczki do ogródka ziołowego 2 lata temu i mam! Wiosną ścinam przy ziemi stare i nowe wyrastają. Ale nie wiem jek to się dzieje, bo nie rozsiewa się naokoło. Jest w tym samym miejscu. Lubię ją kwitnie zabójczo długo i fioletowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 05.04.2012 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 To poczekam jeszcze, mam nadzieję, że coś mi wzejdzie Tak ona jest jednoroczna, przynajmniej tak pisało na opakowaniu, ja kupiłam taką ciemnofioletową. I właśnie raczej kamyczki będą, kolorowe. Tylko muszę ich poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 szałwia - zaleznie od gatunku jest jednoroczna lub bylina. Jednoroczna np. jest szałwia błyszcząca a wieloletnia szałwia lekarska czy omszona.Ja szałwię omszoną siałam wprost do gruntu w czerwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.04.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 O właśnie ja mam omszoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_b1 06.04.2012 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Co polecacie wzdłuż siatki na poboczu drogi go garażu? Myślałam np. o lawendzie, ale może ktos ma pomysł na inne roślinki (szerokość pasa ziemi - około 30 cm)? Ponadto mam do zagospodarowania prostokąt ziemi (1m x 3m) w donicy wbudowanej w taras . Około pół metra od strony domu zajmują zioła (obok jest salon i kuchnia wiec mam niedaleko podczas gotowania ). Ale chciałabym skomponować tam jakieś ładne roślinki, na zasadzie od zew. Wyższe, bliżej niższe…. Szukam inspiracji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.04.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 30 cm to za wąsko dla lawendy. Nie na rośnięcie, ale ona jak ma dobre warunki, rozkrzewia się i zajmie więcej.W Kwietniku (nr2/2009) były zdjęcia z ogrodu Magdy Umer – przepiękna ścieżka od domu do furtki obsadzona lawędą. Powinnaś to zobaczyć. Daje wyobrażenie o możliwościach tej rośliny w Polsce.W tej donicy posadź trawy ozdobne. W wątku o trawach ozdobnych znajdzieszinspiracje i Mariusz Surowiński poradzi Ci jak skomponować i co do nich dołożyć.A ja bym tę skrzynię całą odsadziła albo ostnicą włosowatą, albo któreś pennisetum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts