Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieśmiałe początki ogrodu Izulek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Biedna :) to chyba ja się z nią nie zaprzyjaźnię, skoro ona tak się lubi rozgościć.

Problem mam bo w zeszłym roku na rabatce koło tarasu wysiałam sobie Kochię Mietelnik, a teraz patrzę, a na całej rabatce mnóstwo maleńkich gwiazdeczek z tej kochii. Chyba muszę to wyrwać bo inaczej las mi urośnie :) Jednoroczny :)

U nas rano padały zmarżnięte kuleczki śniegu, a teraz słońce i w miarę ciepło. A ja nie w ogródku, buuuuuu. „Kibluję” przy komputerze - to jest wlaściwe określenie. Wczoraj wieczorem nie mogłam normalnie wstać z fotela tak zesztywniały mi mięśnie. No, ale to już tylko jutro i przerwa :)

Liliowce, bergenie i funkie wsadziłam do doniczek i czekają na lepszą pogodę.

Po ilu dniach powinna wykiełkować szałwia błyszcząca? Posiałam ją chyba z tydzień temu i na razie nic. Jest w plastikowym korytku przykryta folią na parapecie w miarę słonecznym. Podlewam, wietrzę i nic ...

Poradźcie mi jeszcze czym wysypać rabatę gdzie mam zamiar mieć liliowce i miskanta (tą koło tarasu). Pestka chyba pisałaś o żwirku. Ale jakim takim białym? Bo ja mam czerwono-żółtą kostkę wokół tarasu ( i nie tylko zresztą :) ) i jakoś tak mi ten biały .... nie bardzo.

Żwir, albo kamyczki jakie chcesz. U mnie jest coś co nazywam polną zbieraniną, najróżniejszej wielkości, od maciupcich kamyczków do takich 6-7 cm. A gdzie nie gdzie są też większe. Zostawiłam 2 wolne od roślin przestrzenie i zrobiłam tam coś jakby miniaturowe piargi. Tu leżą też większe kamulce.

Trawy i liliowce bardzo elegancko wyglądają w towarzystwie kamieni. Każdych.

Kolor żwirku ma tu o tyle znaczenie, że ten jasny, czy biały jest taki grzeczniutki jak w ogrodzie japońskim. Kolorowa zbieranina jest bardziej swojska. Jak masz kolorową kostkę to biały może stanowić kontrast. Ale ja bym wolała kolorowy. Nie przepadam za kostką, bo ma twarde krawędzie i ten kolorowy połączyłby ją miękko z rabatą. Jeszcze jakbyś wysypała żwir na równo z kostką...

SZAŁWIA – Wysiew nasion w marcu do skrzynek lub na palety pod osłonami. W temp. 16-22ºC wschody następują po 14-20 dniach. W fazie 1-2 par liści siewki rozpikować. Na miejsce stałe sadzić w drugiej połowie maja, w rozstawie 25-30 cm. Uprawiać w żyznym, niezbyt suchym podłożu, w miejscu słonecznym. Dodatkowe nawożenie zwiększa obfitość kwitnienia roślin.

Ona jednoroczna ? a ja posadziłam z kupionej w szkółce doniczki do ogródka ziołowego 2 lata temu i mam! Wiosną ścinam przy ziemi stare i nowe wyrastają. Ale nie wiem jek to się dzieje, bo nie rozsiewa się naokoło. Jest w tym samym miejscu.

Lubię ją kwitnie zabójczo długo i fioletowo :)

Co polecacie wzdłuż siatki na poboczu drogi go garażu? Myślałam np. o lawendzie, ale może ktos ma pomysł na inne roślinki (szerokość pasa ziemi - około 30 cm)?

Ponadto mam do zagospodarowania prostokąt ziemi (1m x 3m) w donicy wbudowanej w taras . Około pół metra od strony domu zajmują zioła (obok jest salon i kuchnia wiec mam niedaleko podczas gotowania :)). Ale chciałabym skomponować tam jakieś ładne roślinki, na zasadzie od zew. Wyższe, bliżej niższe…. Szukam inspiracji!

30 cm to za wąsko dla lawendy. Nie na rośnięcie, ale ona jak ma dobre warunki, rozkrzewia się i zajmie więcej.

W Kwietniku (nr2/2009) były zdjęcia z ogrodu Magdy Umer – przepiękna ścieżka od domu do furtki obsadzona lawędą. Powinnaś to zobaczyć. Daje wyobrażenie o możliwościach tej rośliny w Polsce.

W tej donicy posadź trawy ozdobne. W wątku o trawach ozdobnych znajdzieszinspiracje i Mariusz Surowiński poradzi Ci jak skomponować i co do nich dołożyć.

A ja bym tę skrzynię całą odsadziła albo ostnicą włosowatą, albo któreś pennisetum.