Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieśmiałe początki ogrodu Izulek

Recommended Posts

Dzięki Pestka,

konstantynów łódzki to 400 km ode mnie :(

wierzba fajna, ale ona słoneczne stanowisko lubi - doczytałam, bo już skłaniam się właśnie nawet do liściastego szczepionego na pniu.

Patrzę, że szkółka Jana Ciepłuchy jest też o okolicach Kołobrzegu - to już ciut bliżej

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Polecam Ci tę szkółkę Ciepłuchy szczególnie jakbyś chciała kupować wrzosowate.

Ja jestem przekonana, że znacznie lepsze, zadbane rośliny kupuje się u wyspecjalizowanych szkółkarzy i mają niższe ceny :)

Trawy w Ogrody Traw, duże drzewa w Pleszewie, różaneczniki i azalie u Jana Ciepłuchy, wrzosy i wrzośce u Jacka Wolskiego, powojniki w Clematisie u Szczepana Marczyńskiego, róże w Rosa Ćwik, liliowce na liliowce.cba.pl, a piwonie krzewiaste u właścicielki http://www.piwonia.com.

Na dodatek od tych ludzi uzyskasz rzetelne informacje, czego szkółka sprzedająca wsio jak leci nie oferuje, a wręcz wprowadza czasem w błąd.

A może poczekaj i nie sadź na razie drzewka. Rozpuść wici i spokojnie się rozglądaj. Ciebie interesuje takie wyższe od razu, bo nie ma sensu sadzić malca w tym towarzystwie.

Ty na tej rabacie w ogóle słońca nie masz? A może da się to zakwalifikować jako pół cień - to wybór większy.

Pokażę Ci piwonię krzewiastą. Bardzo są piękne. Moja sąsiadka ma białą, jest olbrzymia prawie półtora metra wysokości i średnicy tyleż, i kwiaty jak dłoń z rozczapierzonymi palcami :D

piwonia.com_0037.jpg piwonia.com_0039.jpg

W Wiedniu w ogrodach Pałacu Schönbrunn przy oranżerii rosną takie, że dech zapiera :)

Edytowane przez pestka56

To nie jest źle. Szukaj roślin do półcienia.

Ja mam taki pas za domem wzdłuż boku garażu od płn-wsch. Słońce jest rano do 10 i potem od 16-17. Zwykłe jałowce, leszczyny, funkie różne, paprocie, trzmielinki Fortunea, barwinki mają się tam dobrze. Dosadzę jeszcze żurawki, żeby dodać trochę koloru.

Masz sporo miejsca. Ja by troszkę poszalała i „zabudowała” roślinami cały narożnik, żeby trawnik stracił tę kwadratowość.

Napisz mi co ile masz posadzone te tuje wzdłuż płotu.

Przejrzę archiwum foto i znajdę jakiś fajny pomysł na skomponowanie rabaty z bzami. Czy ja dobrze widzę na zdjęciach, że one są w formie drzewek? A wiesz jakie to odmiany?

Tuje są chyba co 70 cm, nie pamiętam :(. mogę zmierzyć po pracy.

Pestka ja właśnie tak myślę żeby cały ten narożnik obsadzić, zresztą nie tylko ten, bo po drugiej stronie (z lewej mam jeszcze większy do zagospodarowania. Działka jest w kształcie trapezu, dłuższy równoległy bok jest od strony ogrodu (ma 40 mb) a dodatkowo ten lewy narożnik jest bardziej wydłużony od prawego.

Bzy dostałam w prezencie, nie wiem jaka to odmiana. Wsadziłam je w ub. roku wiosną. Miały właśnie tylko pień i na górze parę gałązek, więc nie wiem czy wyrosną w formie krzewu czy raczej jako drzewka.

No to masz spory ogród. Można go trochę podzielić tematycznie. Też bym te narożniki obsadziła „buszem” roślinnym.

Twoje bzy najprawdopodobniej będą drzewkami.

Przejrzałam archiwum pod kątem co można zrobić z nimi, żeby było interesująco.

Lilacs+bench.jpg

Co sądzisz o ławeczce pomiędzy nimi, dosadzeniu wyższego iglastego tła i małych lilaków Palibin ? Budleje dałabym po bokach. Moża by utworzyć mała „polankę” z tą ławeczką z jasnego drewna, albo malowaną na biało.

Syringa_meyeri_palibin(boryslawice).jpg

To lilak Palibin szczepiony na pniu (szkółka w Borysławicach).

Lilacs-02.jpg

Kompozycja z Palibinów.

Lilacs-01.jpg

Tu stary bez na tle, podsadzony chyba tulipanami.

Cały czas mam problem z kupnem szczepionych na pniu cisów (bo o choinie to już przestałam marzyć :) ). Wczoraj byłam w kolejnej szkółce i Pani zaproponowała mi ostrokrzew na pniu albo świerk na pniu. Mówiła też o trzmielinie ale ona zimą to taka ładna nie jest...

Wobec tego moje pytanie: czy będzie pasować? Elfir proponowała mi m.in. krzaki ostrokrzewów na rabacie tej większej, to może byłoby zbyt monotonnie gdyby i na tej małej dać ostrokrzewy?

A co ze świerkiem? Dałby radę? Bo takiego zupełnego cienia tam jednak nie ma. Wczoraj świeciło słoneczko i rabatka była w słońcu od 17.30 do zachodu.

Latem wiadomo będzie dłużej tam słońce.

Izulek, ja byłabym za świerkiem. Oni w tej szkółce mają je mam nadzieję w doniczkach !

Tylko kupuj taki co najmniej 120 cm, bo wolno rosną, szczególnie te szczepione na pniu. Nie są tanie, ale musisz się liczyć z kilkoma takimi zakupami w ogrodzie, żeby nie było łyso i żeby nie czekać w nieskończoność aż urośnie.

Jak będziesz sadzić, zrób większy dołek – co najmniej 3 x jak donica w szerokości i 2 x na głębokość. Na dno sypnij żwir – tylko nie wapienny – tak ze 30 cm. To będzie jego drenaż na wszelki wypadek, bo świerki nie lubią podmiękania. Korzenią się płytko i dość szeroko. Nawet kilkumetrowej wielkości mają gorzenie tylko do głębokości metra. I wymieszaj ziemię z tym co lubi – dno i boki należy obłożyć żyzną ziemią ogrodową wymieszaną z kompostem lub kwaśnym torfem w proporcji 1:1. Jak masz zbitą ziemię gliniastą, dosyp tak z 1/4 piasku.

Wedle sztuki dołek powinien być mniej więcej o 30 cm szerszy i 10 cm głębszy niż bryła korzeniowa, ale u mnie szybciej zaczynały rosnąć jak dałam im lepsze warunki.

Elfir mówi, żeby nie rozpieszczać, bo to wymusza rozrastanie systemu korzeniowego. I to prawda, ale na niektóre rośliny strasznie długo się czeka, żeby podrosły

Pracuję sobie u siebie w ogródku i wymyślam co byś mogła zrobić w naróżniku swojego ogrodu :)

No ja wiem, Elfir, że ogród to etapami i nie w miesiąc powstaje, ale jak już się wzięłam za tą rabatkę to tak bardzo chciałabym już mieć ją gotową :)

A wczoraj dostałam przesyłkę z budlejami blue chip i santana, bardzo starannie zapakowane w weekend będę sadzić.

Mam tylko pytanie:

budleja santana ma około 60-80 cm (jest w doniczce) i ma dużo liści. Domyślam się, że jak ją wsadzę to już nie powinnam jej obcinać?

Kup jak największy okaz cisa odm. Hicksii (szybko rośnie). Jest to odmiana, która rośnie krzaczasto, ale w sposób wyprostowany. Ma kilka równorzędnych, rosnących pionowo do góry pędów. Nalezy wybrac taki okaz, który będzie miał ewidentny przynajmniej jeden silny, wyraźny pęd. Wówczas obcinasz wszystkie boczne pędy oraz rozgałęzienia i pozwalasz wybranemu pędowi rosnąc tylko w górę aż do momementu, w którym chcesz formowac kulę. Wówczas obcinasz wierzcholek i pozwalasz się rozkrzewiać na boki w górnej częsci pędu (nadal usuwając odrosty w dolnej częsci). Z tego co wyrośnie zaczynasz formowac kulę.

W archiwum allegro są oferty cisa na pniu, więc można spróbowac polować.

Tak sobie pomyślałam, że może też tam rosnąc szczepiona forma miłorzębu "Mariken". Miłorząb jest cienioznośny ale niestety zrzuca liście.