Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie.

Rozpoczynam przygodę z budowaniem domu.

Działka kupiona.

Projekt wybrany, kupiony i przerobiony.

Wszystkie papierkowe sprawy załatwione.

No i teraz jestem w miejscu, w którym potrzebuje pomocy od ludzi z doświadczeniem.

Dostałem wycenę od budowlańca z polecenia (budował m.in. dla mojego kolegi, który jest bardzo zadowolony z jego usług).

Wycena wygląda następująco:

Fundamenty: ściągnięcie humusu, wykopy, piasek, kanalizacja, podbeton, ocieplenie, wylanie betonu

16 600 materiały + 9 000 robocizna = 26 600 zł

Ściany parteru + strop (keramzyt)

24 000 materiały + 14 000 robocizna = 38 000 zł

Poddasze:

9 000 materiały + 7 000 robocizna = 16 000 zł

Łącznie: 50 000 materiały + 20 000 robocizna = 70 000

Napisałem tak , jak dostałem. Mimo iż sumarycznie wychodzi 49 600 + 30 000 = 79 600

Czy powyższa wycena jest kwotowo dobra ?

O co mam pytać wykonawce ? Czego w wycenie brakuje ? Co powinienem wyszczególnić w umowie , aby spać spokojnie ?

Z góry dziękuję za pomoc.

[...]

Czyli mają praktycznie wszystko zrobić do dachu, czy tylko to co wypisali? Brakuje schodów, murowanie kominów, ocieplenie jakie? Z czego ściany.

Jeśli chcesz tak zlecić budowe to zapytaj czy w cenie jest zrobienie wszystkiego co w PROJEKCIE do dachu, czy dojdą jakieś koszty, i jakie?

dzięki za podpowiedź

Wyceny wykonał na podstawie ?

1. kosztorysu ślepego

2. projektu

3. "na oko"...

Co powinienem wyszczególnić w umowie - wszystko :D

na podstawie projektu

Moim zdaniem to świetna cena za ten zakres robót. Rozumiem , ze to SSO bez dachu. 70 tys z materiałami to super cena.

dzięki za ocenę wyceny ... zapytam jeszcze o rzeczy, które podpowiedział heine84 i zobaczymy co się dokładnie kryje pod tą wyceną ...

Więc wycena dotyczy wszystkiego co jest w projekcie czyli to co wymieniłem wcześniej oraz:

- komin,

- schody,

- wieniec,

- podciągi,

- nadproża,

- ścianki działowe (ale tylko na parterze)

Będę to robił w 2ch etapach.

Pierwszy etap to fundamenty, ponieważ ten element będzie opłacany za nasze pieniądze. Na resztę bierzemy kredyt.

Czy cena za fundamenty

(ściągnięcie humusu, wykopy, piasek, kanalizacja, podbeton, ocieplenie, wylanie betonu)

26 600 zł (materiał + robocizna) to dobra cena ? :)