mmh 20.03.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie. Rozpoczynam przygodę z budowaniem domu. Działka kupiona. Projekt wybrany, kupiony i przerobiony. Wszystkie papierkowe sprawy załatwione. No i teraz jestem w miejscu, w którym potrzebuje pomocy od ludzi z doświadczeniem. Dostałem wycenę od budowlańca z polecenia (budował m.in. dla mojego kolegi, który jest bardzo zadowolony z jego usług). Wycena wygląda następująco: Fundamenty: ściągnięcie humusu, wykopy, piasek, kanalizacja, podbeton, ocieplenie, wylanie betonu 16 600 materiały + 9 000 robocizna = 26 600 zł Ściany parteru + strop (keramzyt) 24 000 materiały + 14 000 robocizna = 38 000 zł Poddasze: 9 000 materiały + 7 000 robocizna = 16 000 zł Łącznie: 50 000 materiały + 20 000 robocizna = 70 000 Napisałem tak , jak dostałem. Mimo iż sumarycznie wychodzi 49 600 + 30 000 = 79 600 Czy powyższa wycena jest kwotowo dobra ? O co mam pytać wykonawce ? Czego w wycenie brakuje ? Co powinienem wyszczególnić w umowie , aby spać spokojnie ? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 20.03.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Mnie ciekawi co się składa na to "poddasze"?Więźba? deskowanie? dachówka? rynny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 20.03.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 20.03.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Wyceny wykonał na podstawie ? 1. kosztorysu ślepego 2. projektu 3. "na oko"... Co powinienem wyszczególnić w umowie - wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 20.03.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Moim zdaniem to świetna cena za ten zakres robót. Rozumiem , ze to SSO bez dachu. 70 tys z materiałami to super cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmh 20.03.2012 23:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 [...] Czyli mają praktycznie wszystko zrobić do dachu, czy tylko to co wypisali? Brakuje schodów, murowanie kominów, ocieplenie jakie? Z czego ściany. Jeśli chcesz tak zlecić budowe to zapytaj czy w cenie jest zrobienie wszystkiego co w PROJEKCIE do dachu, czy dojdą jakieś koszty, i jakie? dzięki za podpowiedź Wyceny wykonał na podstawie ? 1. kosztorysu ślepego 2. projektu 3. "na oko"... Co powinienem wyszczególnić w umowie - wszystko na podstawie projektu Moim zdaniem to świetna cena za ten zakres robót. Rozumiem , ze to SSO bez dachu. 70 tys z materiałami to super cena. dzięki za ocenę wyceny ... zapytam jeszcze o rzeczy, które podpowiedział heine84 i zobaczymy co się dokładnie kryje pod tą wyceną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmh 21.03.2012 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Więc wycena dotyczy wszystkiego co jest w projekcie czyli to co wymieniłem wcześniej oraz: - komin, - schody, - wieniec, - podciągi, - nadproża, - ścianki działowe (ale tylko na parterze) Będę to robił w 2ch etapach. Pierwszy etap to fundamenty, ponieważ ten element będzie opłacany za nasze pieniądze. Na resztę bierzemy kredyt. Czy cena za fundamenty (ściągnięcie humusu, wykopy, piasek, kanalizacja, podbeton, ocieplenie, wylanie betonu) 26 600 zł (materiał + robocizna) to dobra cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 ja za płytę fundamentową płaciłam około 30 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts