Owczar 03.02.2021 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 U siebie mam optymalizowane pod 2 taryfe, ale bez zamordyzmu. Jak w dzień nie ma zysków to wychodzę 1,5h za okno 13-15 żeby amplituda nie przekraczała te 0,5-0,6 stopnia. Szczególnie, że ponad godzinę w tym oknie grzeję CWU. Jak widac powyżej, bezwładność ścian jest o wiele niższa niż podłogówki, a mimo to można utrzymać sensowną fluktuację i dopsawoać temperatury do pory dnia. Ciekaw jestem jak ta stabilność wygląda przy grzaniu 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 03.02.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Ok, przegrzewane nie jest ale może być nie dogrzane - np. o 21.55 kiedy pompa odpoczywa. Jaka wtedy jest temperatura w twojej sypialni? A propos okienek taryfowych to te magiczne 2 godziny po południu niewiele zmieniają jak dojdzie grzanie CWU. Ja mam "G13" także to okienko popołudniowe jest jeszcze dłuższe:p cwu w okienku południowym to max.30 minut a z regułyjest to 20min, później jest wymuszone grzanie c.o jeszcze przez 1,5h. Temp.podlogi jest stała 23-25st.C zależnie czy kafle czy panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.02.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 (edytowane) To wrzuci któryś z miłośników grzania 24/7 wykres tej stabilnej temperatury? Czekam na przebicie Czy może wiecie, bo kilka razy dziennie rzucacie okiem na termometr? I polegacie na własnej pamięci? Mam PV Monitor i nasza pompa jest monitorowana , ale jest tylko termometr zewnętrzny. Innych termometrów podpiętych nie mam bo nie widziałem sensu. To co mnie interesuje mogę sobie szybko sprawdzić. U nas w domu w każdym pokoju są temometry. W gabinecie który służy mi do pracy od prawie roku (pracuje w dużym stopniu zdalnie) też jest. Wczoraj było na nim 22,6 , dziś rano też 22,6 .. Ja jestem bardzo zdziwiony stabilnością temperatury. Byc może wpływ na to mają ściany z silikatu albo płyta fundamentowa. Z tego "testu" widzę że dom potrzebuje sporo niższą temperaturę zasilania niż przy grzaniu czasowym. Z tego co widzę spokojnie mógłbym cały sezon grzewczy mieć ustawioną na pompie temp zasilania 27-28 stopni ... Edytowane 3 Lutego 2021 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.02.2021 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Kaizen już musi obcinać wykresy do 12h żeby coś z tego wyszło 4. Za oknem temperatura taka (z grubsza - na wejściu do reku, odrobinę wyższa, niż faktycznie na zewnątrz - wielkość odrobiny zależy od wydajności wentylatorów): 5. Temperatura w sypialni, z której jest timelapse: A tak wygląda to u mnie Jak się ma pseudo akumulację z BK, to czajnik powoduje duże wzrosty. CO ~13-14h na dobę obecnie. Mam G12as, więc w dzień tak nie boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.02.2021 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Edit W stopce masz jak byk ozc 7,6kw przy -16 i jeszcze bronisz instalatora. Powiedziec ci ile ta pompa ma mocy przy -16 ? 10,3 kw i na dodatek jest wysokotemperaturowa czyli pod grzejniki. Tylko idiota twojego pokroju mogl napisac, ze pompa jest dobrze dobrana Idiota to pozwolił sobie zamocować co mu inny polecił Znając własne zapotrzebowanieCoś tu nabazgrolił ----Co z tego, ze o 11 i 12 jest mi goraco, jesli pompa o 13 ruszy z grzaniem podlogowki to minie z 5-6 godzin zanim poczuje jaka kolwiek zmiane temperatury. To po co włączasz o 13-skoro gorąco? Włącz o 15 bo skoro róznicę odczuwasz dopiero po6 godz,Wiesz mi na EE nie zależy Bo mam na tyle swojej tak że zaden problem grzać np.6godz zrobić przerwę i znów załączyć tak by było 22,8 a 23,4 i nie muszę czekać aż 6 godz.O bezwładności i wyższości OP nie dyskutowałem bo oczywista oczywistość ( Tak sie dziś robi) A ty na umór wmawiasz mi o bezwładności i podłogówce jak ja nie o tym dyskutowałem. A co to jest PC wysokotemperaturowa?????????????? Odpisz .Tylko byś błazna z siebie nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.02.2021 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Zbyt małą masz wyobraźnię i kompletnie nie rozumiesz zasady działania podłogówki w grubej wylewce. Post wyżej jest to wytłumaczone jak dziecku pięcioletniemu. Ale ja nigdzie nie mówiłem o podłogówce????????????????????????????????????? Mówiłem że grzanie w IItar. to niewolnik ZE bo to oni dyktują w których gogz.grzejesz. Tyle i tylko tyle dyskutowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 03.02.2021 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Ale ja nigdzie nie mówiłem o podłogówce????????????????????????????????????? Mówiłem że grzanie w IItar. to niewolnik ZE bo to oni dyktują w których gogz.grzejesz. Tyle i tylko tyle dyskutowałem. Błąd w myśleniu ,w taryfie G11 grzałem w okresach podobnych jak obecnie. Właśnie dlatego,że sam dom tak chce i co mu zrobisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.02.2021 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 O dniu pisałem. Dla mnie np.ciezko byłoby spać w temperaturze dziennej 23st.C To sobie przykręć w sypialni No chyba umiesz sterować wlasnym domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.02.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Szanowny kolego voymar zamiast nie być "niewolnikiem" i mieć super stabilną temp. w domu +/- 0,00 stopnia i płacić za prąd w całym domu 4,5 koła a za samo tylko ogrzewanie i reku 2,1 koła rocznie wolę być nadal wolnym człowiekiem, grzać tylko w II taryfie mieć stabilną temp. w domu +/- 0,2 stopnia i płacić za prąd w całym domu 3,4 koła a za ogrzewanie i reku 1,4 koła. A przypominam że wszystko w domu mam na prąd. Wiesz mnie dom wczesniej kosztował 6k/rok ( prąd bytowy +CO+CWU ) obecnie 0+koszty stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.02.2021 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Wiesz mnie dom wczesniej kosztował 6k/rok ( prąd bytowy +CO+CWU ) obecnie 0+koszty stałe a jakie były nakłady inwestycyjne poniesione na to żeby mieć "0" złotych na rachunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.02.2021 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Błąd w myśleniu ,w taryfie G11 grzałem w okresach podobnych jak obecnie. Właśnie dlatego,że sam dom tak chce i co mu zrobisz ? Nie chodzi o G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.02.2021 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 a jakie były nakłady inwestycyjne poniesione na to żeby mieć "0" złotych na rachunkach Ano takie jakie podawałem na innych forach Na ktorych zapewne byłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 03.02.2021 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Kaizen już musi obcinać wykresy do 12h żeby coś z tego wyszło A tak wygląda to u mnie CO ~13-14h na dobę obecnie. Mam G12as, więc w dzień tak nie boli. Ale grzejesz głównie nocą czy puściłeś samopas? Swoją drogą to niezłe tam tropiki u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cpk 03.02.2021 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 (edytowane) Edit W stopce masz jak byk ozc 7,6kw przy -16 i jeszcze bronisz instalatora. Powiedziec ci ile ta pompa ma mocy przy -16 ? 10,3 kw i na dodatek jest wysokotemperaturowa czyli pod grzejniki. Tylko idiota twojego pokroju mogl napisac, ze pompa jest dobrze dobrana Coś tu nabazgrolił ----Co z tego, ze o 11 i 12 jest mi goraco, jesli pompa o 13 ruszy z grzaniem podlogowki to minie z 5-6 godzin zanim poczuje jaka kolwiek zmiane temperatury. To po co włączasz o 13-skoro gorąco? Włącz o 15 bo skoro róznicę odczuwasz dopiero po6 godz, Wiesz mi na EE nie zależy Bo mam na tyle swojej tak że zaden problem grzać np.6godz zrobić przerwę i znów załączyć tak by było 22,8 a 23,4 i nie muszę czekać aż 6 godz. O bezwładności i wyższości OP nie dyskutowałem bo oczywista oczywistość ( Tak sie dziś robi) A ty na umór wmawiasz mi o bezwładności i podłogówce jak ja nie o tym dyskutowałem. A co to jest PC wysokotemperaturowa?????????????? Odpisz . A pompa HT sobie poczytaj co to jest, dodatkowo z wtryskiem EVI. moderowano Edytowane 3 Lutego 2021 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.02.2021 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 (edytowane) Idiota to pozwolił sobie zamocować co mu inny polecił Znając własne zapotrzebowanie Coś tu nabazgrolił ----Co z tego, ze o 11 i 12 jest mi goraco, jesli pompa o 13 ruszy z grzaniem podlogowki to minie z 5-6 godzin zanim poczuje jaka kolwiek zmiane temperatury. To po co włączasz o 13-skoro gorąco? Włącz o 15 bo skoro róznicę odczuwasz dopiero po6 godz, Wiesz mi na EE nie zależy Bo mam na tyle swojej tak że zaden problem grzać np.6godz zrobić przerwę i znów załączyć tak by było 22,8 a 23,4 i nie muszę czekać aż 6 godz. O bezwładności i wyższości OP nie dyskutowałem bo oczywista oczywistość ( Tak sie dziś robi) A ty na umór wmawiasz mi o bezwładności i podłogówce jak ja nie o tym dyskutowałem. A co to jest PC wysokotemperaturowa?????????????? Odpisz . Jak na razie to ty zrobiles z siebie blazna. A pompa HT sobie poczytaj co to jest, dodatkowo z wtryskiem EVI. Moderowano Edytowane 3 Lutego 2021 przez Tomaszs131 Język Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cpk 03.02.2021 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 (edytowane) Nie wiedzialem o tym. Dopiero po montazu jak zaczalem zaglebiac sie w instrukcje serwisowa itp to sie dowiedzialem. Moderowano. Edytowane 3 Lutego 2021 przez Tomaszs131 Język. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.02.2021 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Ale grzejesz głównie nocą czy puściłeś samopas? Swoją drogą to niezłe tam tropiki u Ciebie 8h nocą, przerwa i 8h w dzień. Ale jak odejmie czas na CWU, to wyjdzie jakieś 13-14h na CO. Zazwyczaj minimalnie niżej utrzymuję. 23.1-23.4C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.02.2021 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Ano takie jakie podawałem na innych forach Na ktorych zapewne byłeś. Raczej nie byłem i na prawdę nie wiem , ale jak minimum 36k to 6 lat na zwrot, całkiem nieźle moze zdążysz zanim coś zmienią w rozliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.02.2021 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Ale grzejesz głównie nocą czy puściłeś samopas? Swoją drogą to niezłe tam tropiki u Ciebie Wylazł mi przez Ciebie z plonkownicy Jak ma na korytarzu ponad 23* to pewnie w ogóle nie grzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.02.2021 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 "Korytarz" jest częścią salonu połączonego z otwartą kuchnią. Zacznij obcinać wykresy do godziny to ci w ogóle płaskie będą wychodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts