Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPY CIEPŁA - praca na drugiej taryfie

Strzelpol

Recommended Posts

Dobra izolacja budynku robi swoje. :no:

Pci pracuje niecałe 9 godzin na dobę na potrzeby CO i CWU a że CWU potrzebuję 1,3 godziny na dobę i grzeje się kiedy tylko jest potrzebna więc nie zawsze to wychodzi w taniej taryfie, a wręcz jest tak że zwykle zbiornik zimny gdy jest droga taryfa. Czyli na ogrzewanie mam w zapasie jakieś 3,5 godziny taniego prądu.

Wg obliczeń miała być pompa 10 kW, ale że różnica w cenie była niewielka to zdecydowałem się na 12kW. Było to też spowodowane sugestią instalatora że obliczenia obliczeniami ale dla pewności lepiej dać mocniejszą pompę.

9h - 1,3h = 7,7h. Jeżeli choć 0,3h łapie się w II tar. to 8h pracuje i 2h zapasu. Skąd masz 3,5h zapasu? Jaką masz taryfę?

PS. Zbiornik 180l. to pod PC i pracę w II taryfie stanowczo za mało. Dlatego musi chodzić w I tar...

• Odpowiedzi 268
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się czy w moim przypadku ,,7" nie byłaby bardziej odpowiednia.

no nie żartuj ;)

PC droższa o 300zł, dolne źródło bez zmian. Zwróci ci się w tym że pracuje więcej w II taryfie. Kolejny plus to krócej grzeje CWU, dzięki czemu po południu może więcej grzać CO i masz mniejsze różnice temp. w domu. Nie jest fajnie jak wracasz po pracy i masz najniższe dobowe temperatury do wieczora...

PS. Niezły zasobnik :) Duża rodzina, jacuzzi, czy tak po prostu?

Moja za cały styczeń do dzisiaj pracowała 137 godz co daje ok 6,8 godz dziennie w jednej taryfie

U mnie tak to wyglada :

-------- Okres: 2013-01-01 do 2013-01-20 15:54:06 (19,66 [d]) ---------

Czas pracy CO: 166,98 [h] (89,8%)

Czas pracy CWU: 19,02 [h] (Cykli: 61) (Średnio dziennie: 3,1)

Suma pracy PCi: 186,0 [h]

Startów: 65 (Średnio dziennie: 3,3)

Czas pracy śr CO: 8,49 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,97 [h/d]

Czas pracy śr: 9,5 [h/d]

Szacowane zużycie: 636 [kWh] Średnio: 32,3 [kWh/d]

CWU: 93 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d]

CO: 543 [kWh] Średnio: 27,6 [kWh/d]

CO/100m2: 12,0 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [1/99%]: 207 zł w tym CO [1/99%]: 175 zł CWU [3/97%]: 32 zł

------------------------------------------------------------------------

A tutaj za oststni mrozny tydzien:

-------- Okres: 2013-01-13 do 2013-01-19 23:59:59 (7,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 69,84 [h] (90,3%)

Czas pracy CWU: 7,54 [h] (Cykli: 21) (Średnio dziennie: 3,0)

Suma pracy PCi: 77,4 [h]

Startów: 20 (Średnio dziennie: 2,9)

Czas pracy śr CO: 9,98 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 1,08 [h/d]

Czas pracy śr: 11,1 [h/d]

Szacowane zużycie: 264 [kWh] Średnio: 37,7 [kWh/d]

CWU: 37 [kWh] Średnio: 5,3 [kWh/d]

CO: 227 [kWh] Średnio: 32,4 [kWh/d]

CO/100m2: 14,1 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [1/99%]: 86 zł w tym CO [1/99%]: 73 zł CWU [0/100%]: 12 zł

------------------------------------------------------------------------

Dlaczego zawsze piszesz "szacowane zużycie"? To nie jest z podlicznika?

To jest zliczane przez program na podstawie czasu zalaczen pompy na grzanie CO i CWU. Opisywalem juz system pomiaru. Algorytm analizuje stan pompy z rozdzielczoscia 1 minuty.

Sprawdzalem to juz tyle razy z podlicznikiem, ze "ufam" w 100%. W skali miesiaca rozbieznosci sa nie wieksze niz kilka kWh i to chyba bardziej z powodu odczytu licznikow w roznych godzinach, a nie o polnocy (bo do polnocy danego dnia zlicza program). Za oststni kwartal roznica w zlotowkach pomiedzy licznikowym a kalkulowanym byla na poziomie 2 zl.

Zastanawia mnie, czy jakoś inaczej nie ustawić grzania CWU, bo wg danych z PC wynika, że około 17% pracy PC idzie na grzanie wody (to chyba dużo). Jakie macie ustawienia czasów na grzanie - czy wg Waszego doświadczenia bardziej opłaca się utrzymywać stałą temperaturę (45-50 stopni) przez całą dobę czy lepiej grzać tylko przed jej używaniem?

IMHO bardzo ladnie sie miescisz w taniej taryfie i nie wyglada, zebys mial pompe "za mocna".

Przy temp zewn. do -2,-3 grzeję w godz. 0-6 i 13-17

gdy jest chłodniej w godz. 22-6 i 13-17

w tych godzinach grzeję również CWU

w ten sposób mam praktycznie stałą temp przez całą dobę

rano godz 6 - dół - 22,5

góra -22

wieczór 22- max 0,5 mniej

wcześniej wieczorem, mimo że temp. wewnętrzne były w zasadzie takie same, przy krótkim dogrzewaniu w godz 13-15 odczuwałem dyskomfort spowodowany wychłodzoną wylewką

cyt: PS. Niezły zasobnik Duża rodzina, jacuzzi, czy tak po prostu?

Mam 2 wanny i prysznic. Napełnienie 1szt. to min. 150l. Często używane są w tym samym czasie.Grzejąc zbiornik do 46st. wystarcza na 2 wanny i na prysznic dla pozostałych domowników. Grzeję go w nocy i dogrzewam 13-15. Zaletą jest również to że przy grzaniu wyjście z pompy ma tylko 1 st więcej niż woda w zbiorniku a latem pompa pracuje przeważnie tylko 1 raz w godz 15-17 ok 1 godz. ewentualnie dogrzewa rano 5-6 do 43 st. tyle wystarcza do porannych pryszniców.