Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewacze wody. Jakie firmy najlepsze? Co stosować w różnych rozwiązaniach

hypcio

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie projektowania instalacji i muszę powoli wybierać różne urządzenia do podgrzewania wody użytkowej oraz do centralnego. Proszę Was o opinie, jakie firmy w tym przoduję i kogo polecicie, jeżeli będę chciał kupić jakiś bojler, elektryczny podgrzewacz wody i tego typu urządzenia.

Będę wdzięczny za każdą opinią

Wiem, że jest ich dużo. Ale jest też dużo złych produktów. Wiem o takich firmach jak Viessmann, Vaillant, Ariston i Galmet, który często przewija się na forach (mnie interesują jego piece, ale i piece konkurencji), ale chciałbym poznać opinie o jakości i cenie takiej średniej półki i niekoniecznie wszystko z INOXu.

Jakie ogrzewanie? Tradycyjne. Ok. 40 m2 będzie podłogówki. Będę chciał grzać wodę i używać urządzeń do centralnego ogrzewania. A z solarami to wygląda to tak, że muszę je mieć zaprojektowane od razu w instalacji,,czy mogę je dołożyć, jak już będą bardziej popularnej trochę więcej będzie o nich wiadomo, co i jak.

Będę ogrzewał węglem, dlatego też takiego pieca szukam.

Dziękuję za opinię i porady.

Zapomnij o tym wszystkim, co jest z cynkowanej blachy! Nie wiem, dlaczego to się jeszcze poleca. Kiedyś, jak była modo, to każda firma cynkowała (nawet miała swoją cynkownię), ale ogrzewacze wody, bojlery i inne urządzenia często się psuły i firmy zrezygnowały z cynkowania na rzecz emaliowania. te "rządzą", które mają swoje emaliernie. INOX po prostu się nie sprawdził i tyle. Niektórzy nawet kupują używane, byle z nierdzewki, co nie jest w ogóle dobrym rozwiązaniem.

Ariston ma cieniusieńką stal i nie ma porównania do polskich wyrobów, które są po prostu lepsze. Nie wiem, jak inne firmy, ale też poszperam, to Ci coś dopowiem.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
Tych urządzeń na rynku jest całe mnóstwo, nie sposób Ci podrzucić jakiś dobrych sugestii nie wiedząc, jakie są po Twojej stronie założenia.

Czym chcesz grzać wodę? Jakie ogrzewanie? Gaz, prąd, węgiel? Będą kolektory?

Myślałem o ekogroszku, mam mieć kaloryfery, ale w łązience chyba będę jednak dawał podłogówkę. DO tego musiałby mieć bojler bo z czego grzać wodę w lato? Co do solarów to chciałbym bardzo, ale nie wiem czy nie będzie to dla mnie za drogie.

Grubość ścian Ytong36, Dom powierzchnia 137m2, dachówka ceramiczna a na poodaszu mam system Isover Vario.

A to w czym się dokładnie specjalizujesz?

Na tytuł najlepszego doradcy na tym forum musiałeś sobie czymś zasłużyć :)

W OZC i doradztwie dot. ocieplenia, ogrzewania, itd.

Nie wiem czym sobie zasłużyłem, gdzieś chyba kiedyś jakieś głosowanie było i ktoś uznał, że piszę rzeczy dla innych przydatne.

Co się zyskuje jak taki zasobnik zamiast dwóch ma trzy wężownice? Jakiś czas temu Galmet został wyróżniony właście na zbiornik z 3. Czy to była jakaś nowość na rynku?

Zyskujesz możliwość wpięcia dodatkowych źródeł ciepła -- mając 3 wężownice możesz w jednym zasobniku "pożenić" kolektory, kominek z płaszczem wodnym i kocioł gazowy.