hypcio 21.03.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Witam.Jestem na etapie projektowania instalacji i muszę powoli wybierać różne urządzenia do podgrzewania wody użytkowej oraz do centralnego. Proszę Was o opinie, jakie firmy w tym przoduję i kogo polecicie, jeżeli będę chciał kupić jakiś bojler, elektryczny podgrzewacz wody i tego typu urządzenia.Będę wdzięczny za każdą opinią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.03.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Tych urządzeń na rynku jest całe mnóstwo, nie sposób Ci podrzucić jakiś dobrych sugestii nie wiedząc, jakie są po Twojej stronie założenia. Czym chcesz grzać wodę? Jakie ogrzewanie? Gaz, prąd, węgiel? Będą kolektory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 22.03.2012 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Wiem, że jest ich dużo. Ale jest też dużo złych produktów. Wiem o takich firmach jak Viessmann, Vaillant, Ariston i Galmet, który często przewija się na forach (mnie interesują jego piece, ale i piece konkurencji), ale chciałbym poznać opinie o jakości i cenie takiej średniej półki i niekoniecznie wszystko z INOXu. Jakie ogrzewanie? Tradycyjne. Ok. 40 m2 będzie podłogówki. Będę chciał grzać wodę i używać urządzeń do centralnego ogrzewania. A z solarami to wygląda to tak, że muszę je mieć zaprojektowane od razu w instalacji,,czy mogę je dołożyć, jak już będą bardziej popularnej trochę więcej będzie o nich wiadomo, co i jak. Będę ogrzewał węglem, dlatego też takiego pieca szukam.Dziękuję za opinię i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin00 23.03.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Zapomnij o tym wszystkim, co jest z cynkowanej blachy! Nie wiem, dlaczego to się jeszcze poleca. Kiedyś, jak była modo, to każda firma cynkowała (nawet miała swoją cynkownię), ale ogrzewacze wody, bojlery i inne urządzenia często się psuły i firmy zrezygnowały z cynkowania na rzecz emaliowania. te "rządzą", które mają swoje emaliernie. INOX po prostu się nie sprawdził i tyle. Niektórzy nawet kupują używane, byle z nierdzewki, co nie jest w ogóle dobrym rozwiązaniem. Ariston ma cieniusieńką stal i nie ma porównania do polskich wyrobów, które są po prostu lepsze. Nie wiem, jak inne firmy, ale też poszperam, to Ci coś dopowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 26.03.2012 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 KrzysztofLis2 czy mógłbyś coś doradzić? Będę bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.03.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Mógłbym, jakbyś odpowiedział na któreś z moich pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin00 05.04.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Udało mi się w końcu znaleźć dokument, który choć stary to warto poznaćhttp://www.instalator.pl/_TekstyPosz/OcynkZabroniony.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 18.06.2012 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Dzięki marcin00. Przydatna ciekawostka. Trochę stara, ale dla mniej zainteresowanych tematem, uśiwadamia, dlaczego trzeba uważać na sprzęt ocynkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 25.06.2012 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Tych urządzeń na rynku jest całe mnóstwo, nie sposób Ci podrzucić jakiś dobrych sugestii nie wiedząc, jakie są po Twojej stronie założenia. Czym chcesz grzać wodę? Jakie ogrzewanie? Gaz, prąd, węgiel? Będą kolektory? Myślałem o ekogroszku, mam mieć kaloryfery, ale w łązience chyba będę jednak dawał podłogówkę. DO tego musiałby mieć bojler bo z czego grzać wodę w lato? Co do solarów to chciałbym bardzo, ale nie wiem czy nie będzie to dla mnie za drogie. Grubość ścian Ytong36, Dom powierzchnia 137m2, dachówka ceramiczna a na poodaszu mam system Isover Vario. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.06.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Skoro tak, to proponuję duży zasobnik CWU z dwiema wężownicami i grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 28.06.2012 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 A jakie firmy byś polecił, a na które lepiej uważać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.06.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Jako że nie jestem ani sprzedawcą, ani użytkownikiem takich urządzeń, nie potrafię Ci odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 29.06.2012 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 A to w czym się dokładnie specjalizujesz? Na tytuł najlepszego doradcy na tym forum musiałeś sobie czymś zasłużyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin00 29.06.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Skoro tak, to proponuję duży zasobnik CWU z dwiema wężownicami i grzałką. Co się zyskuje jak taki zasobnik zamiast dwóch ma trzy wężownice? Jakiś czas temu Galmet został wyróżniony właście na zbiornik z 3. Czy to była jakaś nowość na rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.06.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Urządzenia http://www.kospel.pl są, moim zdaniem najwyższej jakości... PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.06.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 A to w czym się dokładnie specjalizujesz? Na tytuł najlepszego doradcy na tym forum musiałeś sobie czymś zasłużyć W OZC i doradztwie dot. ocieplenia, ogrzewania, itd. Nie wiem czym sobie zasłużyłem, gdzieś chyba kiedyś jakieś głosowanie było i ktoś uznał, że piszę rzeczy dla innych przydatne. Co się zyskuje jak taki zasobnik zamiast dwóch ma trzy wężownice? Jakiś czas temu Galmet został wyróżniony właście na zbiornik z 3. Czy to była jakaś nowość na rynku? Zyskujesz możliwość wpięcia dodatkowych źródeł ciepła -- mając 3 wężownice możesz w jednym zasobniku "pożenić" kolektory, kominek z płaszczem wodnym i kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts