Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 11 months później...
  • 11 months później...

Witam

Planujemy rozpoczęcie budowy domku w te wakacje i szukamy z żona projektu. Nasze pytanie jest takie, czy ten projekt który podam poniżej należy do droższych w realizacji?Na co należy zwracać uwagę przy wyboerze projektu aby obniżyć koszty budowy?

Z góry dziękuję za pomoc!

Link do projektu:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_bliski-sercu,2244,0,0.htm?c=29&photo_id=30048

Pow. zabudowy 210m ! a tylko 120 uzytkowej - oj tani to on nie bedzie ...

Poczytaj jest tu pelno watkow o projektach o tym jak budowac tanio i dopasuj swoj projekt do finansow.

Masz tutaj wiele watkow : dom do 200k (zapomnij o tym projekcie), dom do 300k (takze zapomnij) a to ile bedzie on kosztowac na koncu to juz zalezy od twojej fantazji

Dość drogi. Bardzo rozłożysty, wprawdzie dach ma niewielki kąt, ale powierzchnię dużą. Do tego ciężki strop, dużo ścian nośnych, duże, również narożne przeszklenia.

Wątków o tanim budowaniu jest faktycznie sporo, ale niektóre wymagają wielu godzin czytania. :)

Jeżeli korzystasz z facebooka, to możesz kliknąć w link "Budujemy domek" w mojej stopce - tam wrzuciłam parę artykułów o wyborze projektu pod kątem różnych funkcji z uwzględnieniem kosztów różnych rozwiązań.

Najważniejszą sprawą jest to jaką posiada się działkę,czyli jaki dom można wybudować zgodnie z MPZP,lub w przypadku jego braku WZ.Czyli jaka ma być maksymalna powierzchnia zabudowy,powierzchnia biologicznie czynna,czy wysokość kaletnicy długość elewacki frontowej ustawienie kaletnicy do drogi,rodzaj dachu itp.

Należy to wszystko uwzględnić przy wyborze projektu.Koszty to odrębna sprawa.Papierologia niestety trwa...Start w te wakacje raczej niemożliwe.

• 2 months później...
  • 4 months później...

Witam serdecznie i ponawiam pytanko..ja planuję dom bliski sercu wariant III, i zastanawiam się nad oknem z wariantu I. Mam na myśli salonowe narożne ( w wariancie III jest mniejsze). W związku z tym że ściana kuchnia-jadalnia-salon byłaby od strony południowej nie wiem czy nie uniemożliwiałoby to oglądanie tv. Jeśli macie fotki z budowy, obecnego stanu pochwalcie się :-)

Pozdrawiam.