Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŻYWOPŁOT ZE ŚWIERKA - polecane gatunki, sadzenie, cięcie, pielęgnacja

Gość Wukan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Świerki które są na zdjęciu to świerk pospolity jaki rośnie w lasach . Aby wyglądał jak żywopłot trzeba go corocznie przycinać - jest to pracochłonne.

Posadzony w odległości 1,5 m to na żywopłot za daleko. Nie będzie zwartej ściany. Trzeba posadzić w odl. do 1 m. lub trochę gęściej. W I roku lać dużo wody i coroku przycinać początkowo końce sekatorem, potem nożycami formować w trapez.

W odległości 1.5 m. kiedyś posadziłem kilkanaście świerków. Początkowo wyrosły na piękne choinki nie przycinane, później jednak w miarę wzrostu gałęzie ich zachodziły na siebie i ogałacały się . Myślę że gdybym je corocznie przycinał mogły by dłużej ładnie wyglądać . Jednak byłoby to bardzo pracochłonne.

• 3 weeks później...
  • 3 months później...

Mirek_Lewandowski napisał

I radził bym jednak posadzić serbski,żeby później nie walczyć z ochojnikiem.

Święta racja!!!! U mojej mamy rośnie żywopłot ze świerka pospolitego. Rósł ładnie, bez problemu kilka lat. A teraz: KOSZMAR!!! Przyjechałam w odwiedziny: patrzę a tu ochojnik jak skurczybyk na wszystkich drzewkach. Nadaje się to tylko do usunięcia i spalenia :cry: :cry: :cry:

Nie warto się bawić w tą odmianę świerka. Mam serbskiego u siebie, jestem zadowolona :D

Można na ochojnika stosować ponoć i Promanal :-? . Pryska się czy się leje w korzeń, wszystko jedno bo to walka z wiatrakami. Nie lubię chemii 8)

Ja posadziłam świerka 1,5 m od siatki i tui (w rogu działki). Mam nadzieję, że się zmieści, choć osiąga szerokość: 2-4. Po sąsiedzku posadzony żywopłot z Serba gęsto (tak jakoś) i przybrał wąską, strzelistą kolumnę (podoba mi się) :D

Pozdrawiam!

P.S. Wysłałam cosik na P.W. :D

hm ale ja będę musiał posadzić ze 200 sztuk a pospolity jest tani hm a czy syberyjski jest rownie gesty jak pospolity?znalazłem na ochojnika takie cos w internecie Confidor 200 SL ciekawe czy się to sprawdza

Pisałem : serbski. Koszt ochrony przed ochojnikiem szybciutko przekroczy koszty zakupu sadzonek. A we Florpaku serb 2/2 (czterolatek) był ub. jesieni po 2,70. Plus kurier za dostawę pod dom.

• 1 month później...