femme 15.03.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 A ja dostałam ostatnio 30 sadzonek świerka srebrnego o wysokości ok 25 cm i teraz moje pytanie, jak się zaopiekować takimi maleństwami? wsadzić je teraz do ziemi i nic nie robić? Czy jakoś specjalnie się nimi zająć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 15.03.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 kiedyś byłam przekonana, ze żywopłot ze swierka to totalna pomyłka, dopuki nie zobaczyłam takowego na Mazurach - wygląda naprawdę świetnie i wcale się nie gołoci w środkumożna go przycinać prawie na dowolną wysokośćnaprawdę fajna sprawaewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 15.03.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 To może ja powinnam go zobaczyc, bo jak na razie widziałam kilka i wszystkie wygladały fatalnie. po 15 latach do karczowania moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja W. 27.03.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 volder1 te świerki, które sadziłeś to normalne iglaki czy miniaturki... Bo przecież świerk w lesie rośnie do wysokości 40-50m... Chcemy obsadzić całą działkę dookoła świerkami w odległości 1,5m od siebie... nie za daleko?? Ile powinno być od ogrodzenia... 1m?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 27.03.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Świerki które są na zdjęciu to świerk pospolity jaki rośnie w lasach . Aby wyglądał jak żywopłot trzeba go corocznie przycinać - jest to pracochłonne. Posadzony w odległości 1,5 m to na żywopłot za daleko. Nie będzie zwartej ściany. Trzeba posadzić w odl. do 1 m. lub trochę gęściej. W I roku lać dużo wody i coroku przycinać początkowo końce sekatorem, potem nożycami formować w trapez. W odległości 1.5 m. kiedyś posadziłem kilkanaście świerków. Początkowo wyrosły na piękne choinki nie przycinane, później jednak w miarę wzrostu gałęzie ich zachodziły na siebie i ogałacały się . Myślę że gdybym je corocznie przycinał mogły by dłużej ładnie wyglądać . Jednak byłoby to bardzo pracochłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahani 16.04.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Witam!Orientuje się ktoś może, czy "da" się przesadzić 2,5 metrowe świerki? Mam okazje przesadzić ze 30 sztuk takich świerków przeznaczonych do wycięcia, ale mam obawy że (zwłaszcza teraz) się tylko narobię a one i tak się nie przyjmą i stracę swój czas.Dzięki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.04.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Da się. Z bryłą tak około metra średnicy. I to tak, coby się nie rozpadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 25.07.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 witam mieszkam przy zjeździe z autostrady i dotego przy wiadukcie kolejowym.chce posadzić żywopłot ze świerku żeby osiągnął co najmniej 4 metry wysokości.w jakiej odległości od siebie sadzimy drzewka w jednym rzędzie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 25.07.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Witam. Wysokość 4 m. to trzeba posadzić w odległości od metra do 1,5. Tylko jak będziesz to później ciął. Zobacz temat:Żywopłot ze świerków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.07.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 I radził bym jednak posadzić serbski,żeby później nie walczyć z ochojnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 25.07.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Mirek_Lewandowski napisał I radził bym jednak posadzić serbski,żeby później nie walczyć z ochojnikiem. Święta racja!!!! U mojej mamy rośnie żywopłot ze świerka pospolitego. Rósł ładnie, bez problemu kilka lat. A teraz: KOSZMAR!!! Przyjechałam w odwiedziny: patrzę a tu ochojnik jak skurczybyk na wszystkich drzewkach. Nadaje się to tylko do usunięcia i spalenia Nie warto się bawić w tą odmianę świerka. Mam serbskiego u siebie, jestem zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 25.07.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 hm ale ja będę musiał posadzić ze 200 sztuk a pospolity jest tani hm a czy syberyjski jest rownie gesty jak pospolity?znalazłem na ochojnika takie cos w internecie Confidor 200 SL ciekawe czy się to sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 25.07.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 No, nie wiem, jakbym miała to paskudztwo pryskać: świerki 2-3 m wysokości (tak ze 50 sztuk). Ile bym musiała zapłacić za środek na oprysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 25.07.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 właśnie podobno się tym nie pryska tylko leje pod korzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bibik 25.07.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 czyli proponujecie odległość 1-1,5m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 25.07.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Można na ochojnika stosować ponoć i Promanal . Pryska się czy się leje w korzeń, wszystko jedno bo to walka z wiatrakami. Nie lubię chemii Ja posadziłam świerka 1,5 m od siatki i tui (w rogu działki). Mam nadzieję, że się zmieści, choć osiąga szerokość: 2-4. Po sąsiedzku posadzony żywopłot z Serba gęsto (tak jakoś) i przybrał wąską, strzelistą kolumnę (podoba mi się) Pozdrawiam! P.S. Wysłałam cosik na P.W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 25.07.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Jeśli chodzi o żywopłot ze świerka pospolitego: http://forum.muratordom.pl/zywoplot-ze-swierkow,t65241.htm?highlight=%BFywop%B3ot%20%B6wierka%20pospolitego Przy pospolitym gęstość sadzenia 50 cm do 1 m. Dalej rady jak ciąć itp. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 27.07.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 hm ale ja będę musiał posadzić ze 200 sztuk a pospolity jest tani hm a czy syberyjski jest rownie gesty jak pospolity?znalazłem na ochojnika takie cos w internecie Confidor 200 SL ciekawe czy się to sprawdza Pisałem : serbski. Koszt ochrony przed ochojnikiem szybciutko przekroczy koszty zakupu sadzonek. A we Florpaku serb 2/2 (czterolatek) był ub. jesieni po 2,70. Plus kurier za dostawę pod dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 27.07.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 A gdzie tak tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panterka-23 16.09.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Mirku napisz mi prosze czym się różni świerk pospolity od kłującego srebrnego i serbskiego? Z jakiego świerku najładniej wygląda żywopłot? Acha i sadzić w 1 rzedzie czy 2? No to jeszcze jedno pytanie Czy obsypywać kora i dawać folie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts